Stefan en Caro nemen afscheid The Dukes 1

 In Nieuws Senioren

Na dit seizoen stoppen een aantal spelers van Dukes 1. Met twee van hen – beide oud-internationals en al jarenlang spelers in de Ereklasse – had DigiDukes na de dinsdagavondtraining een gesprek in het clubhuis: Caro Bakker en Stefan Vos. Een interview met een blik vooruit en een blik terug.

Hoe lang spelen jullie al rugby?
Caro: “vanaf mijn vijfde jaar. Ik ben begonnen bij RCC Bekaro in Roosendaal. Toen ik tweedejaars colt was speelde ik met de senioren en was ik jeugdinternational. Richard van den Broek (oud Dukes speler) benaderde me in 2006 om Ereklasse te komen spelen bij de Oisterwijk Oysters. Dat kon ik mooi combineren met mijn studie aan de sporthogeschool in Tilburg. Via het Nederlands team leerde ik Boudewijn de Rouw, Gerard en Bart Viguurs kennen. Nadat de Oysters een stapje terug deden ben ik in 2008 via hen bij The Dukes komen spelen”.

Stefan speelt rugby vanaf zijn 15e “ik ben gestart bij de junioren van RC Tilburg, daarvoor had ik al andere sporten gedaan zoals judo en hockey. Ik kom uit een hockey familie. Maar dat was niets voor mij. Ik moest van mijn ouders een teamsport doen en toen ben ik met een vriend één keer mee gaan trainen met rugby. Gelijk verkocht.
Via URC – tijdens mijn studie fysiotherapie woonde ik in Utrecht – ben ik gevraagd bij RC The Dukes te komen spelen. Ook via Boudewijn de Rouw, mijn oude jeugd trainer. Dat was in 2008, het seizoen na het landskampioenschap”.

The Dukes werden landskampioen in het seizoen 2007-2008. “Het enige wat ons in de afgelopen jaren niet is gelukt, is om met The Dukes landskampioen te worden” zegt Stefan met een kalme glimlach.

Wat heeft Rugby jullie gebracht?
“Ik kan in een rugbyteam met mijn kameraden mijn agressie en energie kwijt” vertelt Stefan “en het is gewoon ontzettend leuk”. Caro vult aan “plezier en kameraadschap zijn erg belangrijk. Maar ook samen presteren en er 100% ervoor gaan”. Enthousiast beaamt Stefan “Dat is het. Samen een doel bepalen en daar volledig voor gaan”. Als je aan rugby denkt en aan The Dukes. Wat kenmerkt deze club dan? “De club is sociaal en gezellig. Maar we willen ook samen presteren. Het is echt één hecht team” zegt Caro “dit is echt mijn club geworden”. “Het is rugby spelen op het hoogste niveau en tegelijkertijd is het gezellig, heerst er een goede sfeer en we zijn samen één ‘Band of Brothers’ zoals daar [aan de muur van het clubhuis] staat” wijst Stefan.

Stefan stopt omdat hij naast zijn werk een master studie gaat volgen. In de 18 maanden die deze studie duurt kan hij dat niet combineren met rugby en, zoals hij zegt “op 50% kan ik geen rugby spelen”. Caro vertelt “ik ben er altijd vol voor gegaan. Maar vanaf mijn 25e begon ik last te krijgen van blessures. Ik heb er zo’n anderhalf jaar uit gelegen. Vooral door een blessure aan mijn hoofd. Nu is het tijd om het iets rustiger aan te gaan doen. Naast mijn werk, ik ben sportdocent op een middelbare school, ga ik mijn conditie bijhouden met bokstrainingen – zonder te sparren – en squash. Voorlopig geen rugby, even rust”. Kalm leggen ze uit dat ze in het rugby dankzij 100% inzet, passie en toewijding het hoogste hebben bereikt. Nu dat niet kan gaan ze iets anders doen. “Even afstand nemen” noemt Caro het, “want als ik rugby wil ik er volledig voor ’t team zijn, het niet in de steek laten”.

Over een tijdje gaan ze nadenken wat ze weer met rugby gaan doen. Een definitief afscheid van Rugby en The Dukes is dit zeker niet. “Na het afronden van mijn studie kijk ik eerst hoe ik er fysiek voor sta. Tijdens de studie wil ik wel geregeld blijven meetrainen om fit te blijven. Misschien kan ik daarmee nog iets betekenen. Ik blijf altijd komen. Al was het maar als supporter voor mijn vrienden. En naast meetrainen wil ik af en toe best een expertise training geven” geeft Stefan een hint. “Zoals ik al zei” – vertelt Caro – “dit is echt mijn club. Komend seizoen kom ik zeker kijken, jullie gaan me zien. Op termijn wil ik ook gaan coachen en me daarin ontwikkelen. Maar nu even niet”.

Rugby heeft hen kameraadschap gebracht. Geleerd hoe je samen een doel stelt en er dan samen volledig voor gaat, 100% en nooit minder. Stefan “het is een innerlijke drive om wat ik doe goed te willen doen. Beter te worden door streng te zijn voor jezelf”. Ik denk dat beiden een andere uitdaging aangaan en ook daarin het hoogste zullen bereiken dat voor hen haalbaar is. Ik wens jullie veel succes daarbij.

En nu zaterdag winnen van DIOK. Allebei zitten in de wedstrijdselectie. Veel succes mannen!

Caro Bakker (29 jaar)
Scrum half
11 jaar Ereklasse
Speler Nederlands Team
Jeugdinternational U17, U18 en U20
Captain Nederland U20
Majid Zouhir Trofee (twee keer, 2010 t/m 2012)
Speler van het jaar Dukes 1 (2010-2011) ( ‘staat niet op de website’ tipt Caro de webmaster).

Stefan Vos (30 jaar)
Forward (nummer 8)
7 jaar Ereklasse
1 jaar prof in Nieuw Zeeland
Speler Nederlands Team
Captain Nederlands Team
Captain Dukes 1 (2016)
Rugbyer van het jaar (2014-2015)
Most improved player Dukes 1 (2009-2010) (‘maar dat staat ook niet op de website’ zij hij lachend).

Contact

Laat uw naam, emailadres en een bericht achter en wij nemen spoedig contact met u op.

Not readable? Change text.