Dukes wint broederderby

Wederopstanding The Dukes na aarzelend begin in broederderby

Na twee nederlagen hebben de rugbyers van The Dukes orde op zaken gesteld. Uit tegen streekgenoot Oisterwijk Oysters boekte de Bossche equipe een uiterst nuttige zege: 20-32. De overwinning, die pas diep in de tweede helft vorm kreeg, was beslist geen walk-over.

Smaken oesters écht lekkerder dan Bossche bollen? Een van de ‘plagerijtjes’ die voorafgaand aan het duel de ronde gingen. Voor de Zuid-Afrikaanse prop Wynand Breytenbach was de wedstrijd extra speciaal, aangezien hij in het recente verleden één seizoen voor de Oysters uitkwam. “Hun aanvoerder Rik van Balkom, een ex-Dukesspeler, is een goeie vriend van me. Al dagen vóór deze derby hebben we een beetje met elkaar zitten jennen. Moes zouden we van ons stiefbroertje maken; omgekeerd kwam de kaatsbal net zo hard terug”, aldus Breytenbach, die aanvankelijk op de bank plaatsnam.

Het eerste kwartier was duidelijk voor de hardwerkende thuisploeg die via twee tries en een conversie brutaal een 12-0 voorsprong pakte. “In de beginfase maakten we fout op fout. Daar wist onze gretige tegenstander goed van te profiteren. Ondanks dat het niet regende was het veld kletsnat, wat het vangen van ballen soms knap lastig maakte. Vanzelfsprekend hadden beide teams daar last van, maar op de een of andere manier hadden wij daar nog méér moeite mee. Deels was het misschien óók een mentale kwestie, want vanwege onze favorietenrol lag de druk in principe bij ons”, analyseerde Teun Admiraal -uitgeroepen tot de man of the match- kort na afloop.

Onmiddellijk na de kick off probeerde The Dukes iets terug te doen. De bal maakte een kleine reis over het veld, kriskras over meerdere schijven, om vervolgens aan de linkerkant terecht te komen bij de vrijstaande Dylan Robinson. De Nieuw-Zeelandse number eight transporteerde de bal naar scrum-half Mats Lijs die ongehinderd kon doorlopen richting de trylijn. “Het was een echte teamtry, een uit het boekje. In psychologisch opzicht een belangrijk moment, maar het was te vroeg om te spreken van een ommekeer”, filosofeerde Lijs later. Phoenix Hunapo wist niet alleen de try te converteren; vóór rust verzilverde hij ook nog twee penalty’s. Doordat Oisterwijk Oysters in de tussentijd nog gauw een derde try had binnengeprikt, kwam de ruststand uit op 17-13 in het voordeel van de underdog.

In de tweede helft zette The Dukes er een tandje bij, wat al snel het gewenste effect had. Breytenbach, die nog voor rust in het veld was gekomen, scoorde bijna door middel van een push-over. Winger Huub van Boerdonk was er daarna als de kippen bij om de bal alsnog over de trylijn te drukken. De verrassingsaanval, gevolgd door een rake conversie van Hunapo, bracht de bezoekers voor het eerst op voorsprong. De Oysters op hun beurt maakten via een penalty weer gelijk. Het meest opvallende in deze fase was de langverwachte rentree van Oliva Sialau die begin mei ernstig geblesseerd raakte. De Samoaanse sterspeler verving weliswaar Van Boerdonk, maar nam zijn oude vertrouwde centerpositie in ten koste van Admiraal die doorschoof naar de positie van winger.

Terwijl de slotfase in zicht kwam, nam Breytenbach de derde Bossche try voor z’n rekening. Als een tank penetreerde hij dwars door de vijandelijke verdediging. Breytenbach: “Ik heb zeker een stuk of vier lieden omver gekegeld. Een van hen was mijn vriend Rik. Dat vond-ie niet leuk.” Hunapo schoot opnieuw de conversie tussen de palen. Kort voor tijd gooide Admiraal het duel definitief op slot. De Bosschenaar anticipeerde perfect op een op maat gesneden cross-kick van Maarten van Osch. “Ik stond precies op de juiste plek. Ik hoefde alleen maar -met de bal in mijn hand- te vallen. De makkelijkste try ever”, aldus Admiraal.

Op 25 november speelt The Dukes thuis tegen het sterke Eemland, de nummer twee op de ranglijst.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!