Eerste nederlaag The Dukes

Eerste nederlaag The Dukes ondanks langdurige overtalsituatie

De eerste seizoensnederlaag van The Dukes is na vijf competitierondes een feit. ‘t Gooi keerde met een nipte 24-25 zege huiswaarts. De teleurstelling in het Bossche kamp was groot, temeer omdat de ploeg bijna vijftig minuten niet wist te profiteren van een overtalsituatie.

De meeste toeschouwers waren zaterdag reuze benieuwd naar de kersverse aanwinst Phoenix Hunapo, die een week eerder in de uitwedstrijd tegen Haarlem (verdienstelijk) zijn officiële debuut voor de hoofdmacht had gemaakt. In dat opzicht kregen ze waar voor hun geld, want de uit het Nieuw-Zeelandse Auckland overgekomen fly-half van internationaal kaliber maakte opnieuw grote indruk. Het duel onder leiding van arbiter Katherine Ritchie was koud begonnen of de eerste serieuze kans voor de bezoekers diende zich al aan. De pijlsnelle Hunapo was er echter als de kippen bij om met behulp van een vliegende tackle de eerste tegentry te verijdelen.

Enkele minuten daarna was het dan toch raak. Als een scheermes sneden enkele spelers van de Naardense formatie dwars door de Bossche defensie die wederom vergat op te letten. Even later deed zich als gevolg een vergelijkbare dekkingsfout een herhaling van feiten voor. Rond de 25ste minuut kreeg The Dukes tot overmaat van ramp de derde try om de oren. Het enige wat daar tot dan toe tegenover gezet kon worden was een benutte penalty van Hunapo, die liet zien van meerdere ‘markten’ thuis te zijn. Een even subtiel als prachtig vangballetje was een ander voorbeeld van de gedemonstreerde klasse.Desondanks voorspelde de 3-17 tussenstand niet veel goeds voor de equipe van Marshall Milroy.

Pas na een half uur begon The Dukes de rug te rechten door een paar keer dicht in de buurt van de trylijn te komen. Hierna sloeg even de vlam in de pan. Een onbesuisde actie leidde tot een rode kaart voor ‘t Gooi; saillant detail was dat de kaart terechtkwam bij de verkeerde speler. Onmiddellijk rees de vraag of het voorval (min of meer) een ommekeer zou betekenen in de wedstrijd. Het leidde snel tot een bevestigend antwoord. Werd de eerste Bossche try nog afgekeurd vanwege een voorwaartse pass, de volgende poging was wél raak. Kort voor rust bereikte een op maat geslepen pass van Hunapo de gereedstaande Sione Fangaiuiha. Die plukte de bal vakkundig uit de lucht, waarna hij met een katachtige duikbeweging het projectiel over de trylijn drukte. “Dat was er een uit het boekje”, glunderde Fangaiuiha na afloop. “De afstand was weliswaar niet gering, maar ik wist op dat moment dat ik op Phoenix kon rekenen. Het is al weer een tijdje geleden dat ik heb gescoord, gelukkig ben ik het nog niet verleerd, haha.” Doordat Hunapo de conversie wist te verzilveren, was de ruststand nog enigszins acceptabel voor The Dukes: 10-17.

In het begin van de tweede helft ontving een speler van ‘t Gooi een gele prent, waardoor de thuisploeg ineens te maken kreeg met een riante overtalsituatie van plus twee. Dit moest toch op de een of andere manier worden uitgebuit? Aanvankelijk gebeurde precies het tegenovergestelde. De aangeslagen tegenstander die vastberaden was met man en macht de voorsprong te verdedigen deed er een schepje bovenop: een penalty en nogmaals een try brachten het verschil naar vijftien punten.

Terwijl het steeds harder begon te regenen, deed The Dukes een ultieme poging om alsnog grip op het duel te krijgen. Dat lukte, mede geholpen door een tweede gele kaart voor ‘t Gooi dat vanwege een misverstand zelfs enkele minuten met twaalf man in het veld stond. Een pick&go-try van Eli Leber, een try van Dylan Robinson en twee rake conversies van Hunapo leken gezamenlijk een voorbode te zijn voor de genadeklap. Er volgden nog drie onbenutte penalties voor The Dukes, waarvan er een op sensationele wijze op de paal uiteenspatte. Maar daar bleef het helaas bij.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!