Interview met Marshall Milroy

Voor wie het nog niet is opgevallen…The Dukes beginnen hun 50e rugbyseizoen met een nieuwe hoofdcoach. Alleen voor Dukes 1? ‘In het pre-season’ [gestart op 25 juli; Red.] ‘zijn we begonnen met The Dukes als één club. En niet als Dukes 1′ corrigeert Marshall meteen. ‘Tijdens het pre-season kan iedereen meetrainen. Niet alleen spelers van het 1e team. Na het eerste deel van deze voorbereidingsfase worden er voorlopige selecties voor de oefenwedstrijden gemaakt. Daarna start de competitie en op dat moment zal er een trainingsgroep A zijn’.

Ervaren speler én coach

De Australische – maar in Nieuw-Zeeland geboren – Marshall Milroy woont in Utrecht vanwege de baan van zijn partner en kwam naar Europa vanwege zijn ambities als coach. De woon-werk afstand tussen thuis en – bijvoorbeeld – Engeland is te groot om dagelijks heen en weer te pendelen. Dus coacht hij The Dukes in de Ereklasse. Dit samen met een compleet nieuwe technische staf: ‘Mathew Cripps als verdedigings- en kickingcoach, Ralph Gerritsen als onze forwards coach en Sebastiaan van Osch als kracht- en conditietrainer’. Je kunt alles over Mathew, Ralph en Sebastiaan lezen in onze DigiDukes van 3 augustus.

In dit interview zal Marshall zichzelf voorstellen. Maar hij staat open voor jullie vragen en drink eens een biertje met hem. Na de wedstrijd dan. Als internationaal rugbyspeler en coach heeft de 42-jarige Marshall geen introductie nodig bij de rugby-in-crowd. Marshall speelde rugby bij, naast vele andere teams, Northland ITM (NZ), Petrarca Rugby (IT), Randwick (AUS), Gaillac Rugby (FR) en het Australische 7’s Nationale Team. Na zijn professionele spelerscarrière werkte hij als hoofdcoach bij het Waratah’s heren 7’s rugby programma en als skills consultant en hoofdcoach bij Manly Marlins in Australië. In Nederland coachte hij RC Hilversum en hielp hen zelfs een tijdje als speler. Voor de Dukes-fans: hij scoorde een try in Oisterwijk tegen de Oysters. ‘Ik heb al over die derby gehoord’, zegt Marshall met een lichte grijns.

Vliegende start door touch rugby

Hoe ben je begonnen met rugby? ‘Ik ben begonnen met rugby op de middelbare school. Maar omdat ik van jongs af aan touch rugby speelde, heb ik daar mijn moves geleerd. Mijn thuisclub is Taneatua Rugby Club in Nieuw-Zeeland en mijn provinciale teams waren Waratah’s en Queensland Red’s XV in Australië.’
‘Mijn eerste kans bij de senioren was als fullback. Op die positie (nr. 15) zag ik het spel voor me. Tot de coaches mij op een latere leeftijd, als meer ervaren speler, op fly-half (nr. 10) zetten. Als je op 15 begint kun je op 10 uit de voeten omdat je het spel al die tijd voor je zag. Als 15 leer je om te zien hoe een wedstrijd zich ontwikkelt. Daardoor en door je routine kun je dan later dichter bij de gainline spelen, je moves gebruiken en het tempo en de ruimte controleren vanaf die positie.’

De Dukes is een rugbygemeenschap

Wat was je eerste indruk bij onze club? ‘De gretigheid van de spelers. De wil om zichzelf te verbeteren. De professionaliteit in de organisatie en de sfeer van deze club. Het is een rugbygemeenschap bij The Dukes. Wat ik de jongens wil leren: denk vooruit. Bekijk het spel niet als een 1-op-1 gevecht of twee strijdende groepen tegenover elkaar, maar denk aan het eindresultaat. Waar en wat te doen en daarna? Lees het spel en je tegenstander om daarvan te profiteren tijdens de volgende en de eindfase van de wedstrijd’.

Wat is je eerste indruk na het pre-season? ‘Iedereen is het nu nog aan het invullen en met zijn fysiek bezig. In de volgende fase gaan we het niveau weer wat hoger brengen: de testwedstrijden. Dan gaan we selecteren en gaat de druk omhoog. De spelers hebben me vooraf verteld dat ze consistente feedback willen. Dat is waar ze om vroegen, dus dat zal belangrijk zijn: ik moet de verwachtingen van de spelers managen’.

Milroy is multi-inzetbaar

Doel voor De Dukes 1 dit seizoen? ‘We moeten na de eerste fase in de top 6 staan. De uitdaging is top 4 van de Ereklasse te bereiken’.

Als een teammanager of trainer van een andere trainingsgroep of jeugdploeg een beetje hulp wil. Kunnen ze dan een beroep op je doen? ‘Zeker, als iemand van een ander team, groep, U18 of U12 iets wil vragen sta ik daarvoor open. Ik wil assisteren, helpen, een clinic geven of gewoon komen opdagen tijdens een training; vraag het gewoon. Ik zal zeker een paar wedstrijden op zondag zien en op zaterdag op de club zijn voor de thuiswedstrijden van Dukes 1 en de wedstrijden in de toekomstige future klasse [Espoirs; Red.], maandag bij de jeugdtraining, dinsdag en donderdag ben ik om 18:00 uur al in het clubhuis’.

Oefenwedstrijden & Bosch Rugby Weekend

En binnenkort…Bosch Rugby Weekend 1 t/m 3 september. ‘Ja daar hebben we heel veel zin in! Ook al hebben we maar weinig voorbereidingstijd door de pre-season trainingen. We hebben een plan en zullen de jongens verdeeld over twee teams op uit sturen. Voor de technische staf is dit het moment om de nieuwe commando’s [voor afgesproken spelvarianten; Red.] in te voeren en voor de jongens om te laten zien hoe ze getraind hebben, vooral voor jongens die nieuw zijn bij The Dukes’.

Giel Vekemans.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!