Ruim 900 jonge rugbyers komen naar Den Bosch

Ruim 900 jonge rugbyers in Den Bosch

In het weekend van 27 en 28 mei zal het grootste rugby toernooi van de regio plaatsvinden op het schilderachtige veld van Rugby Club The Dukes aan de Hekellaan en in het Zuiderpark. Op dit moment staat de teller op 58 teams uit heel Nederland welke zullen afreizen naar de Brabantse hoofdstad om de honderden toeschouwers van prachtig rugby te voorzien.

Op zaterdag spelen de oudere jeugdteams met jongens en meiden tussen de 15 en 18 jaar. Op zondag zijn de jongere teams aan de beurt. Jongens en meiden tussen de 6 en 14 spelen dan op de 9 kleinere en grotere velden. Het Dukes Jeugd Toernooi 2023 zal een waar rugby-feest worden. De sport blijft groeien in en is immens populair in Nederland. Maar waarom eigenlijk?

Respect, discipline en kameraadschap

De manier waarop je omgaat met je teamgenoten, scheidsrechters, tegenstanders, materiaal, supporters en club ligt vaak onder een vergrootglas bij verschillende populaire Nederlandse sporten. Bij veel sporten is dit iets wat een tweede laag is naast de sport zelf, een toevoeging. Bij rugby zit dit vanuit de oorsprong in de kernwaarden van de sport en club en met name scheidsrechters hebben ook de mogelijkheden om dit altijd gedurende het spel te waarborgen. Hierdoor zie je nooit spelers schreeuwen en met wilde armgebaren richting een scheidsrechter rennen, maar is er altijd de mogelijk tot respectvol overleg of uitleg tussen aanvoerder en arbitrage. Dit spreekt vooral veel ouders aan om hun kind in te schrijven bij een rugbyclub als The Dukes.

Harde sport?

Rugby is wel een sport voor mensen die tegen een stootje kunnen, maar het is niet zo dat er alleen maar vierkante en stevige jongens meedoen aan de sport. Met de juiste techniek is er voor iedere lichaamsbouw een plek in een rugbyteam. Bij rugby zijn er verschillende manieren om aan te vallen en te verdedigen, je kan je specialiseren in een techniek die het beste bij jou past. Hoe beter je techniek is, hoe minder belangrijk je lichaamsbouw is. Iedereen kan het proberen en voor iedereen is een plek.

Meiden en dames

Mede dankzij de professionalisering en topsportklimaat in het internationale dames rugby is er in de jeugd en op amateurniveau een enorme groei aan meisjes, meiden en dames die beginnen met rugby. Het stigma is doorbroken, er zijn lokale en internationale helden en wereldwijd groeit de rugby het hardst onder meisjes. Naast de populaire Six Nations bij de heren is de laatste jaren de Six Nations bij de dames naar een nieuwe hoogte getild. Bij The Dukes zijn nu twee dames teams, in de jeugd spelen de meiden gemengd tot hun zestiende. Er zijn verschillende regionale, nationale en internationale initiatieven die de sport onder meisjes, meiden en dames een enorme boost geven.

Het WK in Frankrijk

Dit najaar is het Wereld Kampioenschap Rugby in Frankrijk. Eens in de vier jaar vindt dit wereldwijd gigantisch populaire kampioenschap plaats en dit jaar dus op steenworp afstand voor de Nederlandse rugby liefhebber. Tickets voor de grootste Franse stadions waren binnen een mum van tijd uitverkocht, maar, ondanks dat Nederland zelf niet mee doet, zullen veel Nederlanders afreizen naar een van de grootste rugby-landen ter wereld. Zoals in ieder rugby stadion en langs ieder rugby veld zitten en staan toeschouwers van beide partijen én de neutrale toeschouwer allemaal naast en door elkaar en genieten ze van het mooie spel en van de sfeer. Ziggo Sport zal al de wedstrijden live uitzenden.

Zoals altijd zijn alle wedstrijden van The Dukes vrij toegankelijk voor publiek. Ook dit weekend is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen bij dit grootse jeugdtoernooi aan de Hekellaan of in het Zuiderpark op zaterdag of zondag.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!