Mini’s in Eindhoven en Roosendaal

Mini’s in Eindhoven en Roosendaal

Vanuit Eindhoven het adembenemende verslag van reporter, trainer, coach, chauffeur, bovenal trotse vader van één der spelende Mini’s, en look a like van Luca Bigi!
 
Met een pracht van een team arriveerden de Mini’s zaterdag in Eindhoven voor de TBM Bondsdag aldaar. Enige nadeel: de twee wissels vielen in de aanloop af, dus even uitrusten op de bank was er niet bij.
 
In tegenstelling tot de vorige Bondsdag in de Lichtstad, had de organisatie zich dit keer gerealiseerd dat voor rugbywedstrijden ook scheidsrechters nodig zijn. Al moest het heerschap, dat bij de eerste wedstrijd van de Dukes als referee fungeerde, wel nog even inkomen: “Ik was vergeten dat je bij een knock-on een scrum  krijgt”, bekende de beste man achteraf. Nigel Owens draaide zich om in zijn… bed.
 
Over die eerste wedstrijd gesproken, even leek het erop of onze rood-geel-zwarte kornuiten zich op de traditionele Dukes-wijze in de luren zouden laten leggen, door pas na de derde of vierde tegen-try wakker te schrikken, maar niets bleek minder waar. Na de 1-0 van tegenstander Eindhoven, gristen de Bossche Mini’s het initiatief gretig terug en walsten vervolgens met verve over se thuisclub heen.
 
In de tweede wedstrijd wachtte ‘aartsvrieand’ Bredase RC. Zelfs Mini’s coach Reinder was zo gebrand om weer eens te winnen van de West-Brabantse wit-zwarte formatie, dat hij in zijn peptalk een godslastering maar ternauwernood wist in te slikken. De boodschap kwam over. Met op de eerste rij Tijn & Tijn als een soort onverwoestbare, gepantserde versie van Hepi & Hepi, met de watervlugge fly-half Ivan ‘de Verschrikkelijke’, die moeiteloos in één beweging vier spelers van de tegenstander het bos in stuurde, met de buitengewoon verdienstelijk als scrumhalf debuterende Lars en met nog vele, vele (acht) andere schitterende sterren, zetten The Dukes Breda direct vanaf het begin onder druk. En met succes! Het grut uit Ut Kielegat wist zich aanvankelijk geen raad met de felle Dukes defensie, en al snel prijkte de 1-0 in Bosch’ voordeel op het scorebord.
 
Maar de Bredase Mini’s zijn een geduchte tegenstander. Niet voor niets zijn zowel Dukes als Breda de laatste jaren geregeld terug te vinden in de landelijke Colts-, Junioren- en Cubs-finales. Breda knokte zich knap terug en wie zal zeggen of het door de hitte kwam, door de vermoeidheid of door het goede spel van Breda – feit is dat The Dukes terugvielen. De strakke defensie werd rommelig, tackles waren onvoldoende meedogenloos, en het lukte nog maar mondjesmaat om de bal bij de eigen tryline weg te krijgen.
 
Met wat geluk, een scheutje wijsheid en vooral veel strijd wisten The Dukes de schade beperkt te houden. De uiteindelijke uitslag 1-1 deed de verhoudingen recht, al had de stand ook net zo makkelijk in het voordeel van één van beide partijen kunnen uitvallen.
 
Het spektakelstuk tegen Breda bleek meteen de apotheose te zijn geweest, want de drie wedstrijden erna, tegen respectievelijk Oemoemenoe, Oysters 1 en Oysters 2, wisten de 12 dappere Dukes moeiteloos op hun naam te schrijven.
 
Met als curieuze klap op de vuurpijl dat de laatste wedstrijd maar één helft duurde, omdat de referee (jazeker, dezelfde als van de vergeten scrum) ervan overtuigd was dat er al twee helften waren gespeeld; “Want we hebben toch de rust gehad, toen zijn we ook van kant gewisseld”, liet de beste man weten vanuit zijn eigen droomwereld waarin scrums niet bestaan en 0,5 = 1 (want er was geen rust geweest, noch van kant gewisseld).
 
Triomfantelijk verlieten The Dukes het strijdtoneel. Was er een beker te winnen geweest, dan prijkte die nu in Den Bosch.
 
Vanuit Roosendaal het spectaculaire relaas van vaste Mini’s-verslaggever, trouwe supporter, cultureel attaché voor The Dukes in Gelderland, eenpersoons medisch team, bovenal trotse vader van één der spelende Mini’s, en ook wel bekend als de G.V.R:
 
In Roosendaal waren de spelende Mini’s al vroeg aanwezig voor hun wedstrijden. 15 man/vrouw sterk, en die waren ook wel nodig. Was het niet voor het eigen team, dan wel om de tegenstanders uit de brand te helpen door tekorten bij hen. Op het prachtige sportpark van RCC waar de Nederlandse meezingers al vroeg door de luidsprekers schalden, konden om 10:00 uur de wedstrijden van start. Gelukkig voor de Mini’s speelden zij hun wedstrijden op het achterste rugbyveld, waar de afleiding van de muziek er niet was. De zon brak voorzichtig door de wolken heen, mooier kon de start niet zijn.
 
En mooi werd ook het vervolg van de ochtend voor de Mini’s in Roosendaal. Met wedstrijden tegen Tovaal uit Goes, REL uit Etten-Leur en het Roosendaal/Dordrecht-clusterteam, waren de wedstrijden al weer voorbij, voordat het eigenlijk wedstrijden waren. 
 
De Dukes-Mini’s waren heersend, soms overheersend vanaf de start van de wedstrijden knalden ze er bovenop, zonder uitzondering. En dat harde werken en knokken voor en met elkaar betaalde zich volop uit.  Scherpe tackels, handige hand-offs, regelmatige ripp-offs, continue ondersteuning na getackeld te zijn en in ruck, overmacht in open spel, en vele try’s als beloning.  De mooie momenten van elke spelende Dukes-Mini waren niet meer op één hand te tellen. En ging het een keertje niet zo soepel, dan lag dat aan een andere Dukes-Mini….. namelijk: één die uitgeleend was aan de tegenstander en heerlijk en vol de strijd aan ging met zijn Dukes-collegae.
 
Met vele try’s gescoord, en maar 3 tegen (waarvan nog 2 gedrukt door Dukes-Mini’s spelend bij de tegenstander) was er sprake van een zeer succesvolle ochtend. Maar boven het succesvolle scorebord staat veruit het vertoonde spel, en plezier in het rugbyspel wat deze Mini’s hebben laten zien. 
 
Het gaf de coaches de gelegenheid om de spelers eens op andere posities te laten spelen dan dat ze gewend zijn. De lichte wingers, full-back, scrum-half en fly-half mochten eens als 1e en 2e rij-posities spelen, en kijken hoe het hen in de scrum afging. En dat ging ondanks het gebrek aan massa hen bovenwel goed af. Ook de 1e en 2e-rijers lieten zien dat zij op andere posities goed uit de voeten konden. Het was dan ook een genot om naar te kijken.
 
Na de gebruikelijke kring en yell, kregen alle Dukes-Mini’s, begeleid door mooie en lovende woorden en aanvullende tips van coach en teamcaptain, hun welverdiende medaille omgehangen, en ging ieder zijns (of haars) weegs om te gaan genieten van een welverdiende vakantie.
 
Op zaterdag 13 mei speelt een team van de Dukes-Mini’s hun door weers-/veldomstandigheden uitgestelde toernooi van de Landelijke Mini Dag (voorheen NK-Mini’s /LMF) in (waarschijnlijk) Arnhem. Kick off 10:00 uur. 

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!