Dukes vs Welsh Infantry Division

Dukes vs Welsh Infantry Division

Afgelopen zaterdag stonden er voor het vakwerkhuisje tegelijkertijd 2 touringcars geparkeerd. De één was eind van de morgen vertrokken uit Haarlem, waar een flinke afvaardiging van onze eigen jeugd op dat moment bezig was de strijd aan te binden met de lokale clubs.

Het verhaal van de tweede bus, waarvan het stuur aan de rechterkant zit, is wat eerder begonnen. Laten we er gemakshalve van uitgaan dat de reis van deze bus begonnen zo’n 80 jaar terug is begonnen, toen een groep dappere jonge mannen uit Wales naar ’s-Hertogenbosch is gekomen om te doen wat gedaan moest worden.

Om de heroische daden, gedurende 4 dagen in oktober van 1944, en de offers die het destijds zijn gebracht te vieren, komt met regelmaat een afvaardiging van het 53rd Welsh Infantry Division ode brengen aan hun gevallen broeders. En hoe kunnen we dat beter doen dan in de vorm van een rugby-wedstrijd.

De beroepsmilitairen van Wales zijn ook deze keer met een mooie mix van jong talent en ruime ervaring naar de Limietlaan gekomen, hetgeen hun verbindt; hetzelfde uniform. Het team dat The Dukes hier tegenover zet, komt ook vanwege een zelfde drijfveer tot stand; broederschap.

Ook binnen de Bossche manschappen kon het oplettend toeschouwers-oog een gelijkenis zien met het team uit Wales; jonge en oude goden allemaal op een bepaald punt in hun rugby-leven maar eensgezind wanneer het hoofd en armen door het rode shirt met gele band worden gestoken.

Het mooie van een team wat tegen de Welsh Division speelt; de samenstelling had men van tevoren nooit op papier kunnen zetten en het zal ook nooit meer in deze vorm samenspelen, dit is voorbehouden aan zaterdag 8 april 2023, 13.00 uur.

Uitslag van de wedstrijd? Die doet er niet toe…. Er is hard maar fair strijd geleverd en na het laatste fluitsignaal voelde iedereen zich winnaar, er was een bijzonder moment voorbij.

Ruim na afloop van de wedstrijd, na het onderonsje tussen de vlaggenschepen uit Haarlem en ’s-Hertogenbosch, is een flinke groep naar het monument op fort Sint Anthonie gelopen. Hier werd toch wel vastgesteld dat dit hetgeen is waar rugby echt om draait…

Auteur: Dirk Koter

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!