Benjamins in Eindhoven en Roosendaal

Benjamins in Eindhoven en Roosendaal

Door Krik Booter
Tijd… en Ruimte…. (3x)
Je hebt het maar zwaar als Dukes-Benjamin… Denk je eindelijk mei-vakantie te hebben, ‘moeten’ er nog twee toernooitjes in het Brabantse worden gespeeld. Het ene een zo goed als thuiswedstrijd in Eindhoven, de andere ietsjes verder weg; op bezoek bij de commando’s in Roosendaal.

Omdat de trainersstaf het niet kon laten de hersentjes van de onder-10 pupillen bezig te houden, hebben we wat huiswerk meegegeven. Want nu het seizoen bijna op zijn einde loopt en het ‘jonge grut’ denkt te weten dat ze volleerd zijn in hun (benjamin)Rugby-schap was het tijd voor het grote geheim…

Waar menig buitenstander nog wel eens denkt dat rugby alleen maar draait om je eigen lichaam met zoveel mogelijk geweld tegen een lichaam wat toevallig in ander shirtje gehuld is te gooien (en dan zien we wel verder), achtte de trainersstaf afgelopen zaterdag een uitstekend moment om eenieder een extra inzicht in het rugby-spel te geven.

Twee van de belangrijkste aspecten van rugby zijn namelijk het winnen van Tijd en het aanvallen van de Ruimte. Tijd winnen door een stabiele ruck op te zetten of te wachten met het passen naar een in support lopende medespeler, maar ook wachten tot de Ruimte aangevallen kan worden doordat er voldoende Tijd is genomen om je zorgvuldig op te stellen.

Dat er voldoende denkkracht bij onze Benji’s zit bleek wel; deze informatie werd van een mum van tijd opgezogen en verwerkt tot nuttige data. In het veld werden de vers verworven inzichten meteen in de praktijk gebracht. Bij de instructie: Tijd! werden mooie rucks opgezet of nog net één stapje extra gezet. Na het roepen van: Ruimte! ging een groot aantal keren de bal via meerdere snelle passes naar de plek waar de tegenstander niet stond opgesteld.

Was dit allemaal even effectief? Natuurlijk niet, maar dit is ook helemaal niet belangrijk. Was het dan wel voortdurend efficiënt? Zeker niet, dat hoeft ook echt nog niet…. Dat komt wel als ze over 12 jaar in één van de 9 senioren-Dames-of-Heren teams spelen.

Tot die tijd is winnen of verliezen maar relatief, net als Tijd en Ruimte.

En in de tussentijd; eerst lekker een rugby-vrije mei-vakantie houden… Behalve voor een select groepje dat zich tijdens de jeugd-trip gaat meten aan leeftijdsgenootjes in Engeland. Hiervan waarschijnlijk geen bericht, want: ‘Wat gebeurt op trip, blijft op trip!’

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!