Benjamins in Oisterwijk en Goes

Benjamins kunnen ei kwijt in Oisterwijk en Goes

Op de dag dat onze Oranje heren in Amsterdam onze zuiderburen over de knie legden in een spannend duel in de Rugby Europe Championship reisden de Benjamins van The Dukes naar het westen. Twee teams richting de vennen in Oisterwijk en twee team trokken hem iets verder door richting het Zeeuwse Tovaal in Goes. Het waren weer twee fantastische toernooien en speciaal voor de Benjamins die hun allereerste wedstrijden speelden: Fantastisch gedaan!

Rugby Benjamin zijn is niet gemakkelijk. De meeste spelers hebben al lekker wat gerend en gestoeid bij de Guppen (4-5 jaar). Daarna lintjes getrokken en de bal leren passen bij de Turven (6-7 jaar), maar bij de Benjamins gaat het dan echt beginnen: fysiek rugby contact. Tackles, rucks, mauls en de eerste scrums. Omdat bij rugby twee geboortejaren bij elkaar in één team terecht komen kan het dus zijn dat jij net je achtste verjaardag vierde rond kerst en dat een week later je teamgenoot (of tegenstander) 10 kaarsjes mocht uitblazen. Mocht de oudste ook nog het voordeel hebben van de genen van een paar uit de kluiten gewassen ouders dan heb jij het even hard te halen op het veld als kleine, dappere acht-jarige strijder.

De ene fysiek kleinere Benjamin heeft meteen door dat bijvoorbeeld snel oplopen en lage tackles uitstekende trucs zijn om dit fysieke nadeel het hoofd te bieden. De ander komt hier halverwege het seizoen achter en een derde besluit deze denkpiste gewoon even te laten voor jaar 2. Allemaal goede keuzes. Het belangrijkste is dat ze niet opgeven en weten dat ze geen genetisch gemanipuleerde kippen zijn die allen op hetzelfde moment een ei uit persen. Iedereen heeft een eigen leeftijd, een eigen fysiek en eigen brein. Bij de Benjamins proberende trainers en coaches naar dit moment toe te werken. Het ei kan ieder moment vallen en als echte verloskundigen staan trainers en coaches naast het veld om dit moment zo snel en goed mogelijk te laten verlopen.

Met 60 benjamins op de trainingen en 40 tijdens de wedstrijden zagen we ook deze week een paar mooie eitjes vallen. Soms tijdens de training en soms tijdens de wedstrijd. Vaak gaat het vallen van zo’n ei gepaard met een glimlach van oor tot oor bij Benjamin, ouder én trainer. Een trots moment waarbij de zon gelijk door de wolken breekt.

Mocht een Benjamin dit ei nog niet gelegd hebben dan maken de trainers zich geen zorgen. Het ei zit erin, bij iedereen. Het komt eruit, bij iedereen. Is het niet deze week, dan misschien volgende week of volgend jaar. Het is namelijk ieder jaar een keer Pasen. Wij spelen niet voor niets met een bal in de vorm van een … (vul in) en het gooien ermee heet niet voor niets… (vul in)?

Auteur: Naud Becker

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!