Jeugd duikt in Nieuw Zeelandse cultuur

Jeugd duikt in Nieuw Zeelandse cultuur

Een van de meest succesvolle rugby landen ter wereld is toch wel Nieuw Zeeland. Maar hoe komt het toch dat de spelers uit het land van de ongerepte natuur, kiwi’s en varens altijd zo strijdlustig het veld op komen? Velen zijn van mening dat de bekendste Haka, de “Ka Mate”, een belangrijke motivator is voor de spelers. Met deze ceremoniële dans proberen de Nieuw Zeelanders de kracht van de goden in hun lichaam te trekken. 

En extra kracht kunnen de jonge spelers van The Dukes ook wel gebruiken en daarom werd er op zondagochtend een echte Haka Workshop gegeven op het veld aan de Hekellaan in Den Bosch. De vorst lag op het veld te wachten en de zon schitterde flets tegen de oude stadswal. Een heerlijke ochtend voor de spelers tussen de 4 en 18 jaar. 

Na de eerste uitleg over de verschillende landen waar deze ceremoniële dansen vandaan komen, de verschillende Haka’s en de betekenis van woorden als ‘Ka Mate’ en ‘Ka Ora’ ging de groep jongelingen het veld op voor het echte werk. Ogen gingen wijd open, tongen werden uitgestoken, er werden krachtige gebaren gemaakt met armen en benen en echte Maori woorden klonken over het veld aan het Zuiderpark. De krachten werden vanuit grote hoogte in de jonge lichamen getrokken. Pure energie. 

Dat de temperatuur ruim onder het vriespunt lag deerde zelfs de allerkleinsten niet. Het moet dus gewerkt hebben. Maar ondanks dat alle jongens en meiden vol warmte en energie waren smaakte de chocomel en kerstkransjes na afloop in het warme clubhuis van The Dukes toch heerlijk. 

De workshop werd gegeven door Vuga Tagicakibau en Oliva Sialau, beide spelers van Dukes 1 en Mau Simeona speler van Rugby Club Hilversum en oprichter van Rugby Clinic. Mau organiseert met zijn team clinics en workshops voor bedrijven, scholen, gezelschappen en sportteams. Kijk vooral even op zijn website: www.rugby-clinic.com

Auteur: Naud Becker

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!