Het is weer Ruck op papier

Het is weer Ruck op papier

Geen verse editie van Het is weer Ruck deze week dus koffiedikkijken naar de ontknoping van de eerste fase van de ereklasse op de ouderwetse manier!

Na het terugtrekken van Ascrum bestaat de ereklasse nog maar uit 11 teams. Zodra de wedstrijden in de eerste fase voorbij zijn wordt de ereklasse opgedeeld in een top 6, de championspoule, en de bottom 6, de Trophypoule, maar die bestaat dit keer dus maar uit 5 teams, de bottom 5 .

Zowel aan de top als rondom de rode lantaarn is alles wel duidelijk: Eemland, Gooi en HRC zijn al geplaatst voor de Championspoule met respectievelijk 35, 34 en 30 punten terwijl ze nog een of meerde wedstrijden tegoed hebben om aan het puntensaldo te werken. Belangrijk want voor het eerst verhuizen 50 % van de punten mee naar de volgende fase en dat kan een heleboel verschil maken.

In de Trophypoule is voor Hilversum, DIOK, Oysters en Hookers duidelijk dat ze in het rechterrijtje gaan eindigen. Waar normaal gestreden wordt tégen degradatie en vóór het platekampioenschap is er van directe degradatie deze editie geen sprake. Ascrum heeft al in het stof gebeten dus er is alleen nog maar een Promotie/Degradatiewedstrijd te gaan voor de nummer 15 van de ereklasse, tegen de nummer twee van de Eerste Klasse, niet zijnde een tweede team van een Ereklasseclub.

Op papier spannender dan in de praktijk want het niveau rond de laatste plaatsen van de Ereklasse is significant hoger dan dat in de top van de Eerste Klasse. Verrassingen zullen dus eerder gepaard gaan met een lokale implosie dan met regulier spel.

Het echte gevecht zien we op plaatsen 4, 5, 6 en 7. Hier strijden Haarlem , Dukes, Casrc en Rotterdam met vier teams om 3 plaatsen in de Championspoule.

  • Op het oog heeft Haarlem de beste papieren, omdat Rotterdam indien ze alles winnen een maximum van 27 punten kan halen en Haarlem er al 26 heeft, lijkt alles in kannen en kruiken. Een gelijke stand is voor Haarlem echter niet afdoende omdat het onderling resultaat met Rotterdam in het Rotterdamse voordeel uitslaat. Haarlem zal dus in 2 wedstrijden nog 2 punten moeten halen om zeker te zijn. Dat moeten ze dan doen tegen een ijzersterk Eemland en een ontketend HRC. Goed te doen maar zeker geen gelopen race.
  • Dukes hebben het net als Haarlem en Cas in eigen hand. Na de goede startreeks is er weliswaar verloren van de top drie en Cas, maar er was wat krediet qua punten. Winst tegen Hookers is voldoende om te plaatsen voor de Championspoule. Met 4 punten komen ze gelijk met Rotterdam als die alles met bonuspunt winnen, en Dukes heeft niet verzaakt te winnen van Rotterdam en zal dan dus voor de titel meestrijden.
  • Cas heeft nog 2 wedstrijden om 8 punten te halen die ze in het zwaarste geval nodig hebben om Rotterdam voor te blijven. Ze hebben nu 3 punten voorsprong maar het lijkt er op dat Cas een zwaarder programma op het menu heeft staan met uitwedstrijden tegen DIOK en Gooi in het vooruitzicht.
  • Als laatste Rotterdam, de enige van de vier die het niet volledig in eigen hand heeft. Hun doel moet zijn beide wedstrijden met bonuspunt te winnen, hetgeen tegen Oysters en Hilversum niet onmogelijk is, maar niet makkelijk zal zijn. Maar dan nog is Rotterdam afhankelijk van het morsen van punten door Cas en Dukes, en zelfs Haarlem kan het zichzelf nog lastig maken door slecht te presteren tegen de toppers.

Hoe dan ook, de Ereklasse gaat de kerstperiode in met een geweldige cliffhanger.

In de Eerste Klasse is het helemaal een bizar jaar. Het waterbedeffect veroorzaakt door de inkrimping van de Ereklasse is groter dan verwacht. Er degraderen 4 teams direct naar de tweede klasse en dan zijn er ook nog Promotie/Degradatie wedstrijden te spelen door de nummers 11 en 12. Met een zeer ongewisse uitkomst.

Het is niet ondenkbaar dat een flink aantal clubs die vorig jaar Ereklasse speelden, komend seizoen in de 2de klasse speelt, aangezien alle voormalige ereklasse clubs zich in de degradatiepoule bevinden.

In de Championspoule van de Eerste Klasse zitten 3 tweede teams van ereklasseclubs, Gooi, DIOK en Dukes, en daarnaast AAC, de Amsterdamse club die haar Ereklasse aspiraties niet onder stoelen of banken steekt en Breda, waar de spelers ook niet wars zijn van een opwaarts avontuur. En natuurlijk de studententeams USRS en DSR-C plus de gepromoveerde Rotterdamse studenten onder leiding van Snijders en Barro die er een goedlopende machine van hebben gemaakt.

Voor de tweede teams geldt dat ze niet kunnen promoveren maar ook dat ze regelmatig als feederteam dienen voor hun eerste team. Ze presteren daarmee dan ook onregelmatiger. Zijn ze compleet is het de top van de Eerste Klasse, zijn ze dat niet zien we magere uitslagen of zelfs afzeggingen. Nu de Covidmaatregelen niet meer gelden zal dat niet te vaak moeten gebeuren want dan houdt het op.

Studententeams zouden misschien niet de ambitie moeten hebben om naar de Ereklasse te gaan, te wisselvallig op korte en langere termijn. Het is niet exclusief voorbehouden aan studententeams om hun verblijf in de Ereklasse te verkloten, maar ze zijn wel een risicofactor. Een soort van studententopteam met daarin de beste studenten van Nederland zou echter wel een zegen voor de Ereklasse kunnen zijn, talent van eigen bodem opleiden op het hoogste niveau, waarom niet,….?

Kortom, spanning in de gehaktmolen die we Trophypoule noemen, en spanning in de promotiepoule.

De enige wedstrijd die deze week doorging in de Eerste Klasse was Dukes Espoirs vs AAC, en daar trokken de Espoirs na een aantrekkelijke pot rugby aan het langste eind: 31 -24.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!