Drieluik voorzitter: deel 2 Organisatie

Drieluik voorzitter: Deel 2 Organisatie

Eric, hoe staat het er mee?
“Als voorzitter krijg je zo’n beetje alles wat fout gaat meteen te horen terwijl de positieve berichten minder nieuwswaardig zijn. Ik heb dus geleerd een beetje te relativeren. Laat ik dus beginnen met het goede nieuws: er is heel veel ruimte tot verbetering!

Er zijn gelukkig maar weinig mensen te vinden op de club die echt te beroerd zijn om de handen uit de mouwen te steken. Wat er ontbreekt zijn mensen die bereid zijn wat tijd te steken in de coördinatie van die taken. Of mensen die een kleine taak het jaar rond willen doen, bijvoorbeeld iedere maand een keer de ramen lappen, of bij thuiswedstrijden de vlaggen ophangen en weer weghalen na afloop. Kleine dingen die relatief weinig tijd kosten maar wel heel erg belangrijk zijn.

Het hele jaar zijn de ramen niet gelapt. Ziet er verschrikkelijk uit maar blijkbaar deelt geen van de 600 mede-eigenaren van de rugbyclub die mening anders hadden ze wel een keer een emmer sop gepakt.

Ik doe dan ook echt een oproep aan de leden en/of ouders van jeugdleden om pro-actief te kijken waar je het verschil kunt maken. Nu zijn het steeds weer dezelfde mensen die zaken oppakken. Band of Brothers wordt zo een beetje de Band of Others.

We gaan kijken of er initiatieven ontstaan die dit soort dingen oppakken, lukt dat niet laten we het door professionals doen, en dat merk je dan aan de stijgende contributie.”

Voor welke taken zoek je mensen?
“Dat zou je beter aan Hans Meeuwis [Hans is voorzitter van de werkgroep accommodatie, Red.] kunnen vragen. Maar zo uit het hoofd dus voor de genoemde zaken als ramen lappen en vlaggen ophangen maar ook voor het onderhoud van de plantenbakken buiten, voor de organisatie van de halfjaarlijkse grote schoonmaak, voor het beheren van het materiaal, voor keukendiensten, voor hulp bij evenementen en noem zo maar op.

En ik zou het geweldig vinden als er een clubje mensen werk gaat maken van de sfeer rondom wedstrijden. Gewoon , leuke dingen die het verblijf op de club aangenaam maken. Of die de teamroom een beetje aankleden. Die ruimte is er nu bijna twee jaar klaar op de aankleding na. Wordt supervaak gebruikt, hartstikke nuttig, maar niemand die denkt laat ik het eens leuk aankleden.”

De leden betalen toch contributie, moeten ze dan ook nog dingen doen?
“Zeker, we hebben een paar jaar geleden uitgerekend wat de contributie zou zijn als er geen vrijwilligers waren, wanneer alle taken betaald zouden worden. Dan zou een senior tegen de 3000 euro gaan betalen. De contributie is beperkt dankzij de vrijwilligers en de sponsors. En bij The Dukes is je diensten draaien onderdeel van die contributie, laat je het na blijf je in gebreke. Haha, zie je nu wel, ik schiet gelijk weer in de jammerstand, het enige voorrecht van een voorzitter!

Gelukkig gaan er ook zat dingen goed, zeker waar het de jongere jeugd betreft, logisch ook, de ouders van Guppen, Turven, Benjamins en Mini’s zijn natuurlijk veel meer betrokken bij de dagelijks bezigheden van hun kroost.

Weet je trouwens wat Richie McCaw en Dan Carter, twee van de allerbeste rugbyers ter wereld doen na de wedstrijd? Ze vegen de kleedkamer aan. Om te laten zien dat ze dienstbaar zijn aan het team, omdat de plek waar je geweest bent beter achterlaten een rugbywaarde is. Zou ik mooi vinden, alle Dukes teamcaptains van klein tot groot die dat ook doen. Al was het maar omdat een speler die het dan nog in zijn hoofd haalt zijn volgescheten onderbroek of afgekloven tape op de grond achter te laten waarschijnlijk heel snel duidelijk gemaakt wordt dat zoiets not done is bij ons. Niemand is te goed om iets op te ruimen of schoon te maken. Ook uw voorzitter niet.”

Zijn er doelen gesteld voor de organisatie de komende jaren?
“Ja, eigenlijk heel eenvoudig en helemaal niet ambitieus. We willen de beste rugbyclub van Nederland zijn. Nou vooruit, blijven. Heeft niks te maken met onze positie op de ranglijsten of met het formaat van de club. Het moet een fijne plek zijn om te sporten, veilig, schoon, gastvrij. Met een topsportklimaat dat uit iedere vezel blijkt, terwijl er toch ook ruimte is voor de rugbyer in de breedtesport die maximaal wil recreëren met minimale inspanning.

Waar de wedstrijden van het eerste team, maar ook van de daaropvolgende teams goed worden bezocht omdat het allemaal goed geregeld is en je beter op de club kunt zijn dan bij je oma. Daar ga je dan maar op maandag naar toe.

Dat heeft dus alles te maken met beleving, dus weer die vlaggen en de aankleding, maar ook dat er Guinness op de tap zit, dat het schoon is, dat er wat lekkers te eten is. Ideeën zijn van harte welkom. Maar vooral, hulp is welkom, meldt je bij Hans Meeuwis als je een van die structurele taakjes op je wil nemen. We hebben je echt heel erg hard nodig. Een paar commerciële leden voor de sponsorcommissie er bij zou ook mooi zijn. Nu moet John de Noorlander het helemaal alleen doen.”

Wat zijn de niet-sportieve ambities voor komend seizoen?
“We pakken een paar thema’s op. Een ervan is het zo laagdrempelig mogelijk neerzetten van de vertrouwenscontactpersoon. Dat wordt Roos van der Miessen en het is de bedoeling dat leden, of hun ouders, zonder schroom contact met haar opnemen als er iets speelt. Of wanneer ze zomaar eens iets willen bespreken. Roos zal dat ook op de voor haar kenmerkende enthousiaste wijze bevorderen.

We hebben het idee dat we een vrij veilige omgeving bieden maar we willen dat zeker weten.

Let op hè, we zijn ons er van bewust dat alles aan onze sport en onze mores en tradities grensoverschrijdend is. En dat mag ook, het is nu eenmaal een sport, en lifestyle, voor hardgekookte eieren. Maar wel met respect. Voor ieder lid. We hebben geen tolerantie voor zaken als geweld, drugs of intimidatie.

Daarnaast komt het 50-jarig bestaan steeds dichterbij. Dat gaan we wel heel serieus vieren dus dat vergt wel de nodige voorbereiding. Ik heb heel veel leuke nieuwe ideeën ontvangen. Maar ook hier zoek ik nog nieuwe aanpakkers.

Verder gaan we in de communicatie weer een stap maken. We hebben DigiDukes, de website, social media en de stream op orde. Compliment voor diegenen die daarvoor zorgen. Maar de wereld om ons heen draait door en daar willen we in mee. Hierover later meer nieuws.

En het wereldkampioenschap rugby 2023. Het vorige WK leverde ons een heleboel nieuwe, enthousiaste gezichten op. En dat was in Japan! Nu is het in Frankrijk. Om de hoek. Een heleboel Dukes hebben al tickets. Maar als rugbyclub gaan we natuurlijk rondom dat WK van alles organiseren om rugby in de schijnwerpers te zetten. Natuurlijk ook gewoon bier drinken voor het grote scherm in het clubhuis. Met wat stichtelijk commentaar over de nationale teams van landen waar toevallig wat Dukes hun roots hebben. Heerlijk.”

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!