Turven in Scheveningen

Laatste wapenfeit Turven op het strand van Scheveningen

Afgelopen week stond in het teken van zand, zand, zand en rugbyballen: North Sea Beach Rugby in Scheveningen. En de turven zouden de turven niet zijn als ze daar goed beslagen ten strand wilde komen. Er moest en zou getraind worden ik het zand en dit jaar was het mulle zand van de Oosterplas uitgekozen voor de laatste twee trainingen voordat het noordzeestrand werd opgezocht. 
 
Aan de Oosterplas maakten de turven kennis met deze nieuwe manier van rugby spelen. Veel moeilijker om snelheid te maken, loodzwaar voor de kleine kuitjes en echt overal zand. Maar geen uitdaging gaat te ver voor deze jonge lichting talenten van de Dukes. Na een aantal intense uren waren ze klaar voor Scheveningen. 
 
Aangekomen in het verre Westland werd de knalrode tent meteen opgezet tussen de strak geharkte zandvelden naast de oude haven. Nadat het speelschema en plattegronden goed bekeken waren werd de tent weer netjes ingevouwen, een kleine honderd meter door het mulle zand gesleept en daadwerkelijk naast de Turven velden geplaatst. Een volgorde die voor sommige trainers beter had gekund. Anderen vonden dit een uitstekende warming-up. 
 
De zon begon te branden, het kraanwater stroomde harder dan de piraña van de Efteling en de turven bonden hun bandjes om en plakten de tags op hun heupen voor de laatste wedstrijden van het seizoen 2021-2022. Al snel werd duidelijk dat niet alleen de Bossche Turven behoorlijke stappen hadden gemaakt dit seizoen. Vooral de rivalen uit de Haagse metropool regio kwamen op volle sterkte ten zand-tonele. Waar de andere clubs uit zuid en oost Nederland verstijfden, boden de rood-gelen kranig weerstand tegen het geweld uit Voorburg en de internationale equipes uit Wassenaar. Het was een mooie voorbode voor het komend seizoen. 
 
Ondanks een afvaardiging van drie volle turven teams werd er “maar” één prijs in de wacht gesleept: de publieksprijs van de eigen ouders en trainers. Want wát werd er weer mooi gespeeld. Met zoveel inzet, passie en energie. De trots gutste uit de ogen van gereisde moeders, vaders, broers, zussen, trainers en alle andere (zo goed als) familieleden. En terecht. 
 
Het Beach Rugby Toernooi in Scheveningen was het laatste wapenfeit voor deze turvencombinatie van kids uit 2014 en 2015. Een laatste gezamenlijke training en een mooie afsluiting op zaterdag 25 juni en de 2014-kids kunnen zich opmaken voor een nieuwe ervaring als heuse Benjamin na de zomer. Voor de 2015-kids rest een nog zwaardere taak. Zij zullen na de zomer als echte tweede-jaars-turven het voortouw moeten nemen en het voorbeeld moeten geven aan een nieuwe lichting eerste-jaars uit 2016. 
 
Succes voor beide groepen in het nieuwe seizoen!
 
Auteur: Naud Becker

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!