Dukes beleven prachtig weekend op Ameland

Het prachtige Ameland, rustiek gelegen in de Waddenzee, net ten Noorden van de Zuid-Scandinavische provincies Frieslånd en Grøningen. Eiland ook waar sinds jaar en dag een van de grootste beachrugbyfestivals ter wereld wordt gehouden. Waar duizenden rugbyafficionado’s (7000 volgens de organisatie) verzamelen om de hele dag zand te happen om dat dan ’s avonds weg te spoelen met bier en muziek.

Eiland ook waar The Dukes jarenlang naar toe ging voor het beachrugbyfestival, tot er de klad in kwam na een paar mindere jaren qua weer en organisatie. Misschien dat back-to-back tweede plaatsen ook saai werden. Of werden we te oud? Wie het weet mag het zeggen.

Ieder jaar mompelde er nog wel iemand iets over Ameland en hoe leuk het was maar tot daadwerkelijk organiseren kwam het niet. Totdat een nieuwe generatie Dukes besloot dat het lang genoeg geduurd had dat andere clubs er met onze tweede plaats vandoor gingen. Maar liefst drie teams werden er ingeschreven, Duketown Dragons 1, Duketown Dragons 2 en Duketown Dragons Dames. Bij enkele ouden van dagen begon het toen toch ook wel weer te kriebelen. Misschien dan niet meer om te spelen maar wel om wat te organiseren. Voor de Espoirs bijvoorbeeld. Zo bedacht, zo gedaan, een vierde Dukesteam op de lijst.

Vrijdag & zaterdag

Afgelopen vrijdag waren de Dukes met een man/vrouw of 70 aanwezig. Eerst feesten natuurlijk. Er is tot een uur of 5 ’s morgens goed gehydrateerd. Nou ja, in ieder geval ingenomen. Maar toch verschenen alle teams min of meer compleet op het strand om 10 uur.

Aan het einde van de dag, was iedereen rood, moe en dorstig, maar stonden er 3 Dukesteams in de Cupklasse: Duketown Dragons 1, Duketown Dames en Espoirs. Weer: blauwe lucht en zon!

Traditiegetrouw is er gebarbecued en hebben de spelers daarna geprobeerd als laatste de feesttenten te verlaten, dat is bij de meesten gelukt.

Zondag. Finale?

Na een nachtrust die voor enkelen maar een half uurtje duurde, weer naar het strand voor de bodycount. Niet iedereen was nog net zo wedstrijdfit als de vorige dag….

De ervaren Amelandganger weet dat de tweede dag een stuk zwaarder is, wanneer je in de Cupklasse speelt, speel je alleen nog tegen topteams. Sommigen spelen vals of in ieder geval onsportief door op tijd naar bed te gaan de dag ervoor. Of ze drinken niet. Sommigen gaan zo ver dat ze zich zelfs hebben voorbereid, door middel van training en gezonde voeding. Zo niet The Dukes…

Vanaf de eerste fluitsignalen stonden ze toch op scherp. Duketown Dragons 2 versloegen in foutloze wedstrijden team Bye en Dummy H1. Beide met 30-0, dus dat is niet niks. Duketown Dragons Dames behaalde onverwachts, maar met veel enthousiasme de kwartfinales. Helaas verloren zij van het Vlaamse team “Best of 80s” (dat uiteindelijk de finale speelde) en wisten ze hierdoor geen plek in de halve finale te bemachtigen.

Duketown Dragons 1 werd na een lange lijst zeges zonder tegenscore door een tactisch iets minder gespeelde wedstrijd verrast door de tegenstander en in de laatste seconde op 1 punt achterstand gezet. Balen en dus net niet de kwartfinales in. De Espoirs speelden gewoon 15 A-side, maar dan met z’n zevenen en op zand. Eigenlijk niks voor rugby op het strand maar het werkte wel. Ze wonnen in de poulefase van Groningen 1, Dwingeloo 1 en Ascrum en gingen naar de kwartfinale! De wedstrijd tegen Ascrum was er trouwens 1 voor in de boekjes, tot groot plezier van het publiek hielden beide teams zich niet in.

De eerste kwartfinale was tegen Randuba, meervoudig toernooiwinnaar en invitatieteam van de Noordelijke provincies. Die waren niet opgewassen tegen het enthousiasme van de Espoirs, die overigens met Tygo en Ruyter ook twee Colts plus rots-in-de-branding Dirk in hun midden hadden.

Halve finale dus. Beetje personele wisselingen om aan te passen aan het steeds hoger wordende niveau. En op naar de halve finale tegen ERC’69, dat verrassend sterk speelde dit toernooi. Niet sterk genoeg voor de Duketown Dragon Espoirs. Wederom winst voor de Bosschenaren dus.

Op naar de finale tegen de Hookers, die iedereen tot nu hadden weggespeeld. Alle concurrentie werd volledig van de mat gespeeld met echt beachrugby, goed getraind en op elkaar ingespeeld, gebruikmakend van de hele trukendoos. Maar wat zouden ze klaarmaken tegen onze jonge honden? Nou ja, ongeveer hetzelfde als tegen de rest. Het werd ongeveer 700-0 in het voordeel van de Hookers. Een welverdiende zege van een fantastisch team. Maar zoals eerder al gezegd, we waren er ook wel klaar mee dat anderen onze tweede plaatsen inpikten. De balans is hersteld, volgend jaar weer. Eigenlijk is Ameland een beetje net als carnaval. Je kunt niet zonder.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!