Dukes onderuit in Naarden

Dukes onderuit in Naarden

De vijfde wedstrijd in de Champions Poule is The Dukes slecht bevallen. Uit bij ‘t Gooi moest de Bossche rugbyformatie een 22-0 nederlaag incasseren. „Een zeldzaamheid dat we zelf niet gescoord hebben”, baalde co-captain Lex Janssen. Toch is er -met twee duels voor de boeg- nog van alles mogelijk om de finale om het landskampioenschap te bereiken.

Met de zwaarbevochten overwinning tegen DIOK nog kersvers in het geheugen reisden de spelers van The Dukes met de eigen bus goedgeluimd en vol vertrouwen richting Naarden. Eenmaal in de oude vestingstad aangekomen, was er zoals gebruikelijk eerst volop aandacht voor de teambespreking en de warming-up. De Bosschenaren waren door het gemis van diverse belangrijke krachten weliswaar niet op volledige oorlogssterkte. Daardoor waren trainer-coach Alex Chang en zijn compagnon Richard van den Broek genoodzaakt geweest om wat te puzzelen en te sleutelen, met als doel om alle posities weer (goeddeels) op orde te krijgen.

Geen duimbreed

In de eerste fase van het duel gaven de teams elkaar geen duimbreed toe. Het spel golfde wat op en neer. De activiteiten speelden zich grotendeels af op het centrale gedeelte van het veld, aan beide zijden veelal op een achtenswaardige afstand van de try-lijn. In de 22-metergebieden waren weinig acties te bespeuren. Was de voorzichtigheid ingegeven door een wederzijds respect? Pas na een dik half dienden de eerste serieuze scoringskansen zich aan. Kort voor de break kwam de thuisploeg aan de leiding door vanaf een relatief eenvoudige positie een penalty kick te verzilveren. De 3-0 was tevens de ruststand.

Geen donderspeech

De achterstand, hoe minimaal ook, was vanzelfsprekend hét onderwerp van gesprek in de kleedkamer van The Dukes. Er volgde nu geen donderspeech van Chang, zoals dat een week eerder tegen DIOK wél het geval was geweest. Zijn ploeg was toen eindelijk ‘wakker’ geworden om vervolgens het roer volledig om te gooien. Nee, de Australische oefenmeester legde ditmaal geduldig uit dat de kansen met een beetje extra inzet vanzelf zou komen en dat er in feite niks aan de hand was. De peptalk leek z’n effect te hebben, want The Dukes begon goed aan de tweede helft. Maar dat was slechts voor korte duur. De spelers van ‘t Gooi slaagden erin de bal liefst drie keer op de grond achter de try-lijn te drukken. Daar kwam bij dat twee van de drie conversies tussen de palen belandden. De zwaar ontgoochelde bezoekers wisten daar niets tegenover te stellen.

Afwerking

„We hebben ons best gedaan, maar misten herhaaldelijk de finishing touch. We kwamen telkens net niet ver genoeg”, reageerde prop Kevin Ebing na afloop. „Een aantal keren waren we te slordig in de afwerking. Aan de andere kant: complimenten aan de verdediging van ‘t Gooi, die stond als een huis.” Hooker Pieter Quekel, die in de tweede helft in het veld kwam voor Royal Mwale, kon dat laatste beamen: „De tegenstander maakte heel weinig fouten en was bovendien wat feller. Of ik tevreden ben over m’n eigen inbreng? Niet echt. Ik heb wel eens beter m’n werk gedaan, met name als het gaat om mijn taken bij de scrums en de line-outs.” Lex Janssen was van mening dat ‘t Gooi dik verdiend had gewonnen: „We waren gewoon niet goed genoeg. Een wedstrijd om gauw te vergeten. We hebben nog kans om de finale om het landskampioenschap te halen, maar dan zullen we in de resterende twee duels uit een ander vaatje moeten tappen. Om te beginnen volgende week zaterdag thuis tegen Haarlem.”

Flanker Jaap van der Vleuten was ’emotioneel helemaal kapot’ na de verliesbeurt. „Ik ken mezelf: van dit soort nederlagen slaap ik in de regel slecht. De wedstrijd tegen Haarlem kan wat mij betreft niet snel genoeg komen…”

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!