Dukes 1 sluit seizoen winnend af

Dukes 1 sluit seizoen winnend af

Met een afgetekende 14-36 overwinning verlieten de rugbyers van The Dukes zaterdag vol trots het veld in en tegen Hilversum, dat in het slotduel van de competitie geen schijn van kans had. De ruststand was 0-10, een ander lichtpuntje voor de Bossche equipe die zich het afgelopen seizoen te vaak als slowstarter heeft gemanifesteerd. “In potentie hebben we het sterkste team van Nederland.”

Voorafgaand aan de wedstrijd bestond er bij de ploeg onder leiding van Alex Chang en Richard van den Broek nog een sprankje hoop om uiteindelijk als de nummer twee van de Champions Poule te finishen. Een positie die recht zou geven op het spelen van de ultieme finale om het landskampioenschap. The Dukes had het echter niet meer in eigen hand, het was afhankelijk van de resultaten van de concurrenten DIOK, Haarlem en ‘t Gooi. Hoe dan ook, winst tegen Hilversum was sowieso een vereiste.

Binnen tien minuten kwamen de bezoekers op voorsprong doordat ‘jonge hond’ Milan van Dongen (18) beheerst een penalty kick tussen de palen schoot. The Dukes hield hierna de druk op de ketel, wat overigens niet leidde tot scores. Pas tegen het einde van de eerste helft kwam de beer pas echt los. Onder meer centre Sione Fangaiuiha, achteraf uitgeroepen tot man of the match, viel op door zijn befaamde tackles en turnovers. Vanuit een ingestudeerde situatie na een scrum belandde de bal bij wing Wisse van der Heijden die dwars door het midden oprukte en vervolgens voor de eerste try zorgde. Voor Van Dongen, gezegend met een prima traptechniek, was het een koud kunstje om te bewerkstelligen dat de resterende conversie op het wedstrijdformulier bijgeschreven kon worden.

Na rust slaagden de Bosschenaren erin hun concentratie vast te houden. Co-captain Vuga Tagicakibau bleek -zoals hij dat al zo vaak is geweest dit seizoen- wederom van onschatbare waarde. De oorspronkelijk uit Fiji afkomstige fly-half drukte de bal op de grond achter de try-lijn. Ditmaal was Van Dongen niet in staat om raak te schieten, voor een (groot) deel verklaarbaar door de ongunstige uitgangspositie. Eindelijk kon de thuisploeg via een try en een conversie iets terug doen. Lang kon Hilversum daar niet van genieten. Het was namelijk opnieuw Tagicakibau die het op z’n heupen kreeg en met behulp van een gewiekste schijnbeweging zijn tweede try van de middag produceerde. Het aansluitende vervolg was een piece of cake. Huub van Boerdonk, die voor het eerst in de basis startte, bekroonde daarna zijn noeste arbeid met een try. De aanval verliep over de rechterflank, precies volgens het boekje. Om een bonuspunt te pakken moest nog één keer worden gescoord. Dat gebeurde vier minuten voor tijd in een overtalsituatie, waarbij Van der Heijden nogmaals toesloeg. De doorgewinterde Machiel van Kolck, ingevallen voor Van Dongen, benutte beide conversies.

Al snel na afloop sijpelde het nieuws binnen dat de concurrenten alle drie gewonnen hadden. “Tja, het is niet anders”, reageerde Lex Janssen -de andere co-captain- berustend. “Als we terugkijken op dit seizoen kunnen we alleen maar supertrots zijn. In potentie hebben we het sterkste team van Nederland. Een team waarin broederschap op de voorgrond staat. Jammer dat we tegen Eemland en Haarlem hartstikke onnodig hebben verloren. Ik hoop dat we dit team bij elkaar kunnen houden. Want dan zie ik ons volgend jaar alsnog landskampioen worden.”

Machiel van Kolck (33), die mogelijk voor het laatst te bewonderen was in Dukes-1, was het in grote lijnen met Janssen eens: “We zijn zonder meer het fitste team met een surplus aan skills en doorzettingsvermogen. Hoe verklaar je anders dat geen enkel team ons bij kan benen naarmate de strijd vordert? Een aangepast game management moet ervoor zorgen dat we komend seizoen ook qua resultaten de beste zijn.”

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!