Koffiedik kijken, een vooruitblik op de Ereklasse

Koffiedik kijken, een vooruitblik op de Ereklasse

De 2de fase van de ereklasse is inmiddels vier speelronden oud. Het is ongekend spannend en er is voor stervelingen die niet in bezit zijn van een glazen bol nog geen chocolade van te maken.
Afgelopen weekend zijn alle vier de wedstrijden in de champions poule anders afgelopen dan vooraf voorspeld door uw koffiedikkijkers.

Winst voor de Dukes

Tegen Eemland lukte het twee weken geleden net niet: winnen vanuit forse achterstand. Zaterdag 23 april lukte het wel tegen DIOK. De Bosschenaren wisten een achterstand van 5-26 om te toveren in een 28-26 overwinning. Onder de stralende zon met een recordaantal toeschouwers kickte Machiel van Kolk in de laatste seconden van de wedstrijd een penalty tussen de palen door met een uitzinnige Limietlaan tot gevolg. DIOK toonde zich een waardige verliezer en bood onze club een prachtig jubileum shirt aan.

Haagsche RC compleet

HRC was compleet en liet meteen zien waarop de hoge verwachtingen aan het begin van het seizoen gebaseerd waren. Na een 12-0 ruststand eindigde de wedstrijd tegen ‘t Gooi in winst voor de Hagenaren met een eindscore van 19-22, alle reden tot zorg in Naarden. Met 10 uit 4 ligt de gedoodverfde finalist onder leiding van Gareth Gilbert alles behalve op schema. Dat belooft vuurwerk wanneer Gooi volgende week in Naarden tegen de Dukes aantreedt.

Pak rammel voor Eemland

Bij de wedstrijd van Haarlem tegen Eemland waren de kansen gespreid, beide teams konden naar verwachting winnen. De uitslag bleek toch verrassend! Eemland werd thuis in Amersfoort met 19-60 van de mat geveegd. Zo’n uiteenlopende score mag toch een verrassing genoemd worden.

Cas boekt weer winst

In en tegen Hilversum heeft Cas een einde gemaakt aan de titelaspiraties van Hilversum. Door de 24-30 overwinning van de Duinranders is het doek voor de Bosbokken wel gevallen. De kracht van Cas is voor de redactie wel de revelatie van het seizoen.

Na 4 van de 7 wedstrijden is de stand als volgt:

 1. Haarlem 14 punten
 2. Dukes 14 punten
 3. Cas RC 11 punten
 4. DIOK (*) 10 punten
 5. Gooi 10 punten
 6. Eemland (*) 6 punten
 7. Hilversum 4 punten
 8. Haagsche 4 punten
  (*) DIOK en Eemland hebben een wedstrijd minder gespeeld.

Alle teams zullen de komende weken de strijd met elkaar aangaan voor twee plaatsen in de finale om het landskampioenschap. HRC ziet haar wederopstanding net te laat plaatsvinden maar gaat zeker nog punten binnenslepen. Hilversum overigens ook maar net als HRC niet genoeg voor de finaleplaatsen.

Claim Eemland

De wedstrijd DIOK vs Eemland, die enkele weken geleden door een afkeuring van het veld ter plaatse door de referee niet doorging, is verplaatst. Desalniettemin heeft Eemland de wedstrijd formeel geclaimd. De reacties op dat besluit die uw redacteur krijgt vanuit den lande zijn niet geschikt voor dit vredelievende clubblad, maar spreken voor zich.

Wordt de claim afgewezen zal de wedstrijd tussen DIOK en Eemland nog gespeeld worden, bij winst voor DIOK zullen de Leidenaren zich bovenin nestelen terwijl Eemland zich bij winst weliswaar niet uitgeschakeld hoeft te achten, maar ook niet direct comfortabel zicht heeft op deelname aan de finale.

Nog minder dan bij de aanvang van deze fase zijn voorspellingen een serieus handvat. Na afgelopen weekend is alle rugbyverstand qua het verloop van de laatste wedstrijden nutteloos. Dukes en Cas hebben een loodzwaar programma voor de boeg maar we kunnen wel stellen dat dat ook geldt voor de anderen. Wat we wel zeker weten is dat er komend weekend gaten geslagen gaan worden tussen de aanstaande finalisten en degenen die dat ook graag willen. Met de wedstrijden Gooi vs Dukes, Haarlem vs DIOK en Eemland vs Cas op het programma is het duidelijk dat er komende zaterdagavond op meerdere plaatsen wonden gelikt gaan worden.

Degradatiestrijd

Met al dit champions poule rugbygeweld op de velden zouden we bijna vergeten dat dit sowieso een spectaculair jaar wordt. In de plate poule van de ereklasse knokken 8 teams tegen degradatie en/of voor de plate cup. Dat de cup-finale gespeeld gaat worden tussen onze Brabantse vrienden uit Oisterwijk en de Hookers lijkt wel een veilige stelling. Beide teams hebben 20 punten uit 4 wedstrijden. Pikant detail is dat de laatste poulewedstrijd voor de finale gaat tussen,….juist, Oysters en Hookers.

Onder Oysters en Hookers wordt het spannend. Het besluit om de ereklasse terug te brengen naar 12 teams is officieel genomen, dus er wordt van 4 teams afscheid genomen. Adviesbureau Hypercube vond het niet verstandig om de kampioen van de eerste klasse, dus de nummer 17 van Nederland, direct te laten promoveren terwijl de nummer 13 degradeert. Dus gaat er een promotie-degradatie wedstrijd plaatsvinden tussen de nummer 4 van de plate poule ereklasse en de kampioen van de eerste klasse. Die laatste, dat wordt RRC uit Rotterdam. Met nog 4 wedstrijden te gaan hebben ze een comfortabele voorsprong op de nummer 2, DSR-C.
Naast het gevecht om de plate finale is er ook de strijd tegen directe degradatie en zelfs tegen de 4de plaats. Ga er maar aanstaan, na een zwaar jaar ereklasse moeten knokken voor behoud tegen een team dat in de winning mood verkeert. Groningen , Amstelveen en Oemoemenoe staan stijf onderaan en hun kansen op behoud lijken bekeken.

Belangrijkste kandidaten voor de promotie-degradatie wedstrijd en de laatste directe degradatieplaats zijn dus Utrechtse RC, de Bassets en Ascrum, waarbij echt alles mogelijk is.
Uw verslaggever vraagt zich sowieso af wat er met Ascrum aan de hand is. Tot voor kort een zeer straffe tegenstander in alle klassen maar nu zowel in de ereklasse als in de eerste klasse onderin te vinden. Komend weekend spelen de Bassets tegen URC. Voor deze twee clubs is het er op of er onder.

Toch even koffiedikkijken voor wat betreft de eindstand in de strijd om de plate? Vooruit dan:

 • Oysters wint de platefinale.
 • Hookers wordt 2de.
 • Ascrum wordt 3de
 • Bassets of URC 4de
 • URC of Bassets 5de
 • Oemoemenoe op 6, ze gaan nog punten pakken tegen Groningen.
 • ARC op plaats 7.
 • Groningen doet het licht uit.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!