Dukes Turven splitsen op

Dukes Turven splitsen op

De Turven (6-7 jarigen) van rugbyclub The Dukes zijn met een groot aantal en daarom kunnen ze niet altijd allemaal meedoen aan één toernooi. Dit weekend werd daarom wederom gekozen voor een gesplitste variant: de ene helft daalde af naar Rugbyclub The Vets in Valkenswaard voor een Districtsdag en de andere helft verzamelde zaterdagochtend voor een reisje naar de Rotterdamse Rugby Club in het noorden van de Maasstad. Een heuse Bondsdag stond hier op het programma.

Voor de groep richting Rotterdam was het een aangename verrassing dat tijdens dit winterse weekend de zon scheen en de wind was gaan liggen bij aankomst. Heerlijk genoten de eerste turven van het gloednieuwe clubhuis waar de ouders zich tegoed deden aan een vers bakje koffie. Toen de Turven richting de velden trokken, trokken ook de wolken voor de zon en begon de wind te blazen. Er zat niets anders op dan een extra warming-up te starten en constant in beweging te blijven. De beentjes trappelden, de handjes knepen en de armen zwaaiden. Handig tijdens de wedstrijd waar The Dukes geheel nieuwe tegenstanders troffen uit andere districten: DIOK uit Leiden, Te Werve uit Den Haag, The Wasps uit Nijmegen, Wageningen en natuurlijk sloot de thuisploeg aan met drie teams. De velden waren goed gevuld en de wedstrijden liepen als een trein. De Turven van The Dukes lieten zien dat de districtstoernooien in het Zuiden van een uitzonderlijk hoog niveau zijn.

In Valkenswaard werd dus een Districtsdag gehouden bij gastheer Rugby Club The Vets. En natuurlijk sturen The Dukes ook hier een serieuze afvaardiging van dertien dappere Turven naar toe om hier de Bossche eer hoog te houden. Op het prachtige sportpark ‘Den Dries’ temidden van de bossen lag zelfs nog een dun laagje rijp op Pionnenveld no 1; het strijdtoneel van vandaag. Dat, in combinatie met een noord-oostelijk briesje, zorgde ervoor dat de gevoelstemperatuur om en nabij de -1 lag. Een flink contrast met de zomerse omstandigheden in Maastricht een week eerder.

Gelukkig zijn Rugby-Turven zeer goed in het omgaan met veranderende omstandigheden. Of het nou weersomstandigheden, wedstrijdschema’s, clusterteams of kleur van de hesjes is, er zal gerugbyd worden!

En zo het gebeurde. Waar de temperatuur in Nederland wel eens op en neer wil gaan, laat het spel van onze jongens en meiden een scherp stijgende lijn zien.
Na wat spannende eerste toernooitjes, kunnen onze Turven iedereen aan en laten ze ontzettend mooi rugby zien ongeacht in welke samenstellingen gespeeld wordt. En hierin misschien nog het belangrijkste; iedereen doet mee en hoort erbij! De Band-Of-Brothers gedachte leeft ook binnen de jongste jeugdcategorieën van The Dukes.

Dat verbroedering verder gaat dan je eigen team of club, blijkt ook om de wedstrijdjes heen; op zaterdagmorgen hoor je bij de rugby-familie en speel je samen tikkertje, bouw je in dit geval hutten in het bos of heb je het over je Pokemon-kaarten. Dat maakt het ook stukken leuker als je na de reguliere wedstrijdjes nog niet moe genoeg bent en ‘nu-we-er-toch-zijn’ nog een paar onderlinge potjes aan de ochtend vast wil plakken.

Dat de kou geen vat kreeg op de toekomst van rugbyend Nederland kwam natuurlijk ook door de aanwezigheid van trouwe ouders die bereid zijn op zaterdagochtend stad en land af te rijden met hun kroost. Een diepe buiging voor iedereen die zelf ook de kou trotseerde om alle kinderen te voorzien van de nodige lagen thermokleding, warme chocomel en de hoognodige warme jas voor de wissels zodra ze een voetje buiten het veld zetten. De uitgedeelde Groene Kaarten voor alle toeschouwers zijn zeer verdiend!

Bij terugkomst op de club in Den Bosch volgde nog een mooi moment voor twee van onze Turven.

Na jaren van afwezigheid door restricties rondom de pandemie was het eindelijk weer zo ver: twee Turven van The Dukes mochten vol trots mee het veld op lopen met Dukes 1. De eer voor deze eerste wedstrijd was voor Liam en Lynn. Spannend was het wel, zeker nu de voertaal van Dukes 1 volledig Engels is, maar het was een middag om nooit meer te vergeten. Voorafgaand aan de volgende thuiswedstrijd van Dukes 1 zullen weer twee Turven onze helden het veld op mogen begeleiden. 

Volgende week wachten weer toernooitjes in Etten-Leur en Delft. Wij kunnen niet wachten!

Ben je tussen de 4 en 12 jaar en wil jij ook vier weken meetrainen met de jongste jeugd van de The Dukes ga dan snel naar de website www.dukesrugby.nl en meld je aan als intro lid. Het eerstvolgende instroommoment is na de mei vakantie.

Auteurs: Dirk Kooter en Naud Becker

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!