Overwinning in Sassenheim

The Dukes walst in tweede helft compleet over The Bassets heen

In de voorlaatste competitieronde van de eerste fase heeft The Dukes uit bij The Bassets flink huisgehouden. De Bossche eredivisionist zegevierde met klinkende cijfers: 6-50. Na één helft strijd zag het daar nog niet naar uit…

Met een gehavende ploeg reisde de equipe onder leiding van Alex Chang en Richard van den Broek af naar Sassenheim. Om uiteenlopende redenen ontbraken Stan Hobbelen, Gyan van den Bogert, Dirk van Lierop, Gijs Swart, Jaap van der Vleuten, Mats Lijs, Mees Voets en Royal Mwale allen op het appel. Tja, wat doe je dan, wanneer onverwachts een octet betrouwbare krachten wegvalt? In het geval van The Dukes: dan trek je gewoon een blik verse aanvoer open. Voor hoofdcoach Chang was het onvermijdelijk om hier en daar te schuiven met de posities. Hoewel een week eerder al de play-offs waren bereikt na een fraaie zege op Oisterwijk Oysters wilden de Bosschenaren ook deze wedstrijd, die feitelijk om des ‘keizers baard’ ging, winnend afsluiten. Temeer omdat The Dukes nog een appeltje te schillen had met de opponent. De Zuid-Hollandse formatie had namelijk bijna een jaar geleden de vorige onderlinge confrontatie op gedecideerde wijze naar zich toegetrokken.

Op sleeptouw

Dit keer zou dat niet gebeuren. In de beginfase van het duel nam de oorspronkelijk uit Fiji afkomstige Vuga Tagicakibau zijn club op sleeptouw. De scrum-half zette de vijandelijke verdediging middels een onnavolgbare individuele tiki-taka actie op het verkeerde been. Machiel van Kolck kon vervolgens de eerste try op de grond drukken. Even later speelde zich een soortgelijk tafereel af, nu was Chris O’Farrell de afmaker. Vreemd genoeg was daarmee de koek op voor de bezoekers, althans voor wat betreft de eerste helft. Was het de carnaval die bij diverse spelers nog in de benen zat? De thuisclub rook bloed, en deed wat terug door twee penalty kicks vanaf een respectabele afstand van zo’n veertig meter te verzilveren. “In die fase waren we behoorlijk slordig. We gaven onnodig offloads weg, waardoor de grip op de tegenstander verdween als sneeuw voor de zon”, sprak wing Wisse van der Heijden na afloop.

Donderspeech

De verslapping bleef niet onbeantwoord door Chang, die tijdens de rust zijn manschappen trakteerde op een ware donderspeech. Tevens stak hij een hand in eigen boezem door wat te sleutelen aan het gameplan. In de tweede helft zagen de toeschouwers ontketende Dukes op het veld. De ene na de andere try verscheen op het uitslagenformulier. Achtereenvolgens Sione Fangaiuiha (2x), Gerrit Rautenbach, de debuterende Huub van Boerdonk, Bart Mommers en Joël Lemmink kwamen tot scoren. “Na rust was het one way traffic”, reageerde prop Wynand Breytenbach -geen familie van Breyten- met een gulle lach. “Het tempo ging flink omhoog, waarbij we elkaar ook nog eens goed wisten te vinden. Binnendoor en buitenom, overal vielen gaten. Het was bijna niet te verdedigen.”

Co-captain Lex Janssen was eveneens zeer tevreden over het sterke defensieve optreden: “In de slotfase wilden die gasten per se de eer redden door óók een try te maken. Maar we hielden de zaak potdicht. Dat zegt iets over onze mentaliteit.”

Adamskostuum

Debutant Van Boerdonk gaf zich na afloop van het treffen over aan een belangrijk rugby ritueel door in zijn adamskostuum een rondje langs het veld te rennen. Onderweg gepaard met een plens water en een serie rake klappen op het naakte lichaam.

Thuis tegen Cas

Aanstaande zaterdag staat het laatste reguliere competitieduel op de rol. Cas uit Castricum komt dan op bezoek in Den Bosch. Deze wedstrijd start om 15.00 uur. Twee weken later beginnen de play-offs.

Bron: Kliknieuws 07 maart 2022

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!