Dukes wint Brabantse derby

Dukes wint Brabantse derby

The Dukes boekten zaterdag een 15 – 39 overwinning in Oisterwijk in de Brabantse rugby derby tegen de Oysters. Door deze zege kwalificeerden de Bossche rugbyploeg zich – met nog twee wedstrijden te gaan – voor de strijd in de cup competitie. Vanaf maart mogen zij gaan strijden om het landskampioenschap tegen de top van het Nederlandse rugby.

Vooraf hadden de vaste volgers van The Dukes ingeschat dat de Oysters met veel inzet zouden strijden en met hun slimme backs het spel van de Bosschenaren te ontregelen. Ondanks het verschil op de ranglijst tussen beide teams zou dit een moeilijke wedstrijd worden. Zoals coach Alex Chang aangaf wilden The Dukes ‘met onze grote en sterke voorwaartsen proberen veel terrein te veroveren’ en vanaf die basis hun aanvallen op te zetten. Met prachtig weer en heel veel supporters van beide teams beloofde dit een mooi clash.

Vanaf het begin was het overwicht door de Bossche voorwaartsen duidelijk. Hierdoor hadden The Dukes het meeste balbezit op de helft van de Oysters. In de zevende minuut slaagden de Bossche backs erin aan de rechterkant door de verdediging van de Oysters te breken. Sione Fangaiuiha, Gyan van den Bogert en uiteindelijk Gijs Swart zorgden voor de try in de achtste minuut: 0 – 5.

Vanaf de hierop volgende kick off gingen Oysters volop de strijd aan met The Dukes. Na een prachtige pass kregen de Oysters ruim de gelegenheid met een drop-kick te scoren: 3 – 5. Daarna maakten de sterke voorwaartsen van The Dukes weer ruimte waardoor Gyan van den Bogert opnieuw door de verdediging van de Oysters brak. Zijn pasje stelde op linksbuiten Wisse van der Heijden in staat de tweede try te drukken. Fred Durrough schoot nu de conversie wel raak en in de 17e minuut was de stand 3 – 12.

Mede doordat de zeer goed leidende scheidsrechter lekker veel voordeel gaf golfde het spel heen en weer en kregen de backs van beide teams de kans hun acties te laten zien. Daarbij zag ‘Big Joe’ Lemmink kans het ovaal te overhandigen aan Vuga Tagicakibau. Omdat de Oisterwijkse verdedigers hun handen nog vol hadden zag de Bossche scrum-half zijn kans schoon en slalomde door de laatste lijn van de tegenstander. Try en conversie raak waardoor in 27e minuut de stand 8 – 21 werd. Tien minuten later stelde oud-Dukes speler Diede Brekelmans de Oysters in staat op rechtsbuiten een try te scoren. Ook de conversie was raak waarmee de 15 – 21 ruststand werd bereikt.

Snel in de tweede helft scoorde Stan Hobbelen de vierde try voor The Dukes en daarmee was het gat met de Oysters geslagen. Zeker nadat Fred Durrough opnieuw de conversie raak schoot. Toch moesten The Dukes ook in de tweede helft verdedigend fors aan de bak. De spelers van de Oysters gaven alles om tot een score te komen. Er was een geweldige tackle van de Bossche man-of-the-match Gyan van den Bogert voor nodig om dat te voorkomen. Na een penalty in de 67e minuut en een geconverteerde try van Lex Janssen in de laatste minuut was de eindstand bereikt. Met 15 – 39 namen de The Dukes na een zware en mooie wedstrijd de overwinning, vijf punten en kwalificatie voor de kampioenschapspoule mee naar Oeteldonk. ‘Deze uitslag doet geen recht aan de inzet van de Oysters en de zwaarte van deze wedstrijd’ was het commentaar van Dukes aanvoerder Vuga Tagicakibau na afloop.

Op 5 maart nemen de Bosschenaren het in Sassenheim op tegen de Bassets en 12 maart spelen ze de laatste thuiswedstrijd van deze kwalificatieronde tegen een van de concurrenten in de strijd om het kampioenschap: achtvoudig Nederlands Kampioen de Castricumse Rugby Club.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!