Dukes 1 en de kampioenspoule

De kampioenspoule gaat van start

Komende zaterdag start Dukes 1 met de wedstrijden in de Kampioenspoule van de rugby Ereklasse. De strijd om een plaats in de finale voor het Nederlands Kampioenschap begint. In die eerste wedstrijd mogen The Dukes het in Castricum opnemen tegen Cas RC. Dat is geen ‘werkbijenvolk’ maar het eerste team van een befaamde rugbyclub die maar liefst acht keer Nederlands Kampioen is geworden. Daar kunnen wij nog een puntje aan zuigen.

Cas RC plaatste zich dankzij een geweldige eindsprint – waarin sinds 22 januari nog maar één keer werd verloren – voor de Kampioenspoule. Twee weken geleden mochten The Dukes met een 24 – 24 gelijkspel thuis aan de Limietlaan hun billen samenknijpen. Als Cas RC de conversie in de laatste seconde had benut was het 24 – 26 geworden.

De andere tegenstanders zijn RFC Haarlem, RC DIOK (uit Leiden), RC Eemland (Amersfoort), RC Hilversum, RC ’t Gooi (Naarden) en de Haagsche RC. Elk team speelt een keer tegen elkaar. In een sprint van zeven wedstrijden op weg naar de finale van het Nederlands Kampioenschap.

De kansen van The Dukes

Zoals geschreven: de bovenste twee teams in de eindstand van deze poule strijden in de finale om het Nederlands Kampioenschap. Heeft The Dukes kans? Ja. Maar dat geldt ook voor heel veel andere teams. Naast het gelijkspel tegen Cas wonnen onze jongens van DIOK (uit), Eemland (uit) en Hilversum (thuis). Van ’t Gooi, (uit, ruim), Haagsche (thuis) en Haarlem (uit, zeer nipt) werd verloren. Al deze wedstrijden gezien hebbende denkt uw schrijver dat RC ’t Gooi de grote favoriet is en Haagsche het niet gaat halen. Alle andere teams komen zonder meer in aanmerking voor die andere finale plaats. Met heel veel twijfel deze voorspelling:

 1. RC ’t Gooi. Een bijzonder sterk team met heel veel diepte in een brede selectie.
 2. RC DIOK. Bij de heersend landskampioen heeft het even tegengezeten. Maar met een nieuwe trainer is hard gewerkt naar de kampioenspoule. De topspelers zijn weer fit.
 3. RC Eemland. De ambitie: het 45-jarig bestaan opluisteren met het landskampioenschap. En dit is een krachtig team. De vraag is hoe het staat met het wedstrijdritme. Sinds 29 januari speelden de Amersfoorters geen competitiewedstrijd meer.
 4. RC The Dukes. Onze jongens kunnen van iedereen winnen EN van iedereen verliezen.
 5. RC Hilversum. De recordkampioen heeft een organisatie die keihard gericht is op resultaat. Kunnen zo maar landskampioen worden.
 6. Cas RC heeft een heel sterk collectief dat kan knokken als de beste voor hun club. Geen finale maar dit team kan van iedereen winnen. Zeker op thuisbasis Wouterland (onthoud die naam).
 7. RFC Haarlem. Als promovendus is de finale nog een stapje te hoog. Hebben – heel slim – de buitenlandse spelers rust gegeven en een aantal de Nederlandse spelers ervaring op laten doen. Runner-up.
 8. Haagsche RC. Een traditionele topclub en de meest talentvolle ploeg. Maar te grillig. Kunnen ons wel allemaal verrassen.
 9. Eigenlijk is het niet te doen zo’n voorspelling. Als een team na de eerste wedstrijd in de ‘winning mood’ komt en iedereen blijft fit… dan kan de finale ook – pak ‘m beet – Cas tegen Haarlem worden.

De voorspellingen

Naast ondergetekende heeft nog een groot aantal Dukes de wedstrijden bekeken. En – dankzij de stream – ook van andere teams. Rik van Schijndel, teammanager Dukes Espoirs en de analist van onze club: ‘Poeh. Heel lastig. Ik denk:

 1. RC ’t Gooi. Ze zijn gewoonweg de sterkste.
 2. RC Eemland. Omdat zij het enige team zijn die van ‘t Gooi hebben gewonnen.
 3. RC DIOK heeft in de eerste fase gebouwd aan een team onder een nieuwe coach.
 4. RC The Dukes. Wij kunnen van de meesten winnen maar laten toch wel ergens punten liggen.
 5. RC Hilversum. Die hebben een uitstekende eerste 20 spelers daarna is de spoeling dun dus is de vraag: houden ze het zeven topwedstrijden vol.
 6. RFC Haarlem. Een erg goede eerste fase gespeeld. Maar nu voor het eerst in de kampioenspoule. Dan komt er meer spanning op de wedstrijden voor hen en de tegenstanders.
 7. Cas RC mag door geen enkel team onderschat worden. Waar andere teams individuele topspelers hebben is Castricum beter als collectief. Nadeel: in sommige wedstrijden heb je die individuele klasse nodig om de winst binnen te halen.
 8. Haagsche RC heeft een zeer wisselvallige eerste seizoenshelft achter de rug. In hun beste samenstelling kunnen ze van iedereen winnen. Helaas is dat nog zelden het geval geweest.

Maar de nummers 2 tot en met 8 kunnen ook totaal omgegooid worden. In mijn ogen is niet te voorspellen wie de finale tegen RC ’t Gooi gaat spelen. Het is erg afhankelijk van ‘de dag’: vorm, team en tegenstander.’

Clubcaptain, oud-speler, trainer en aanvoerder Henri Eikemans ‘brandt zich er nog niet aan’ en voorzitter Eric van der Zande – toch niet om een mening verlegen – durft het nog niet te voorspellen: ‘Ik wil de eerste twee wedstrijden afwachten. Iedereen kan van elkaar winnen en verliezen’.

Medeoprichter, oud-speler & trainer en vaste Dukes supporter Dave Haynes “I personally think this team is the best group since we won the Championship. It maybe a year too early but if the guys can stay injury free, they have a great chance to reach the finals. The final will be won by the team who can keep it together on the day, with a bit of luck, it will be The Dukes! May the best team win!
I therefore predict that the end result will be:

 1. ‘t Gooi
 2. Dukes
 3. Hilversum
 4. DIOK
 5. Haarlem
 6. CAS
 7. Haagsche
 8. Eemland”

Stream-commentator Geert Hendriks – ook oud-speler en oud-teamanager van Dukes 1 – waagt een voorspelling maar is ook allerminst zeker van zijn zaak: “Hmmm, denk dat: Gooi 1, Hilversum 2, Haarlem 3, Dukes 4, CAS 5, Haagsche 6, DIOK 7, Eemland 8. Maar is moeilijk in te schatten.”

Het competitieprogramma

Voor alle teams worden de eerste wedstrijden komend weekend heel erg belangrijk. Door een goede start kan je als team direct in de magische en raadselachtige ‘flow’ komen. Maar je pakt ook gewoon direct een voorsprong. Naast de wedstrijd Cas RC tegen The Dukes op Wouterland (weet u nog) zaterdag de volgende wedstrijden:
RC DIOK – RC ’t Gooi (de regerend kampioen tegen de topfavoriet).
RFC Haarlem – Haagsche RC (promovendus tegen traditionele topclub).
RC Eemland – RC Hilversum (de uitdager tegen de recordkampioen).

Topwedstrijden allemaal. Na dit weekend weten we meer. Voor in je agenda het wedstrijdprogramma van The Dukes in de volgende weken:

 • 2 april: The Dukes vs RC Eemland
 • 9 april: Haagsche RC vs The Dukes
 • 23 april: The Dukes vs RC DIOK
 • 30 april: RC ‘t Gooi vs The Dukes
 • 14 mei: The Dukes vs RFC Haarlem
 • 21 mei: RC Hilversum vs The Dukes

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!