Voorzitter Rugby Nederland draagt hamer over

Janhein Pieterse draagt hamer over

Woensdagavond 16 februari, onder het kabaal van storm Dudley, trainende jonge honden van Ascrum en een bijna bezwijkend Nationaal Rugby Centrum wordt er een goedbezochte Rugby Nederland ALV gehouden.

Naast het tegenwoordig altijd met argusogen gevolgde financiële plaatje, gepresenteerd door penningmeester Ernst Visser is het niet een heel spannende agenda.

Aan het eind wordt het toch memorabel. Janhein Pieterse geeft na zeven jaar voorzitterschap de hamer over aan zijn opvolger: Roderick Bolle.

Janhein heeft met zijn eigen team de rugbybond in barre tijden overeind gehouden en behoed voor de volledige meltdown die destijds door wanbestuur van zijn voorganger georganiseerd was.

Hij heeft het geschonden vertrouwen hersteld en met heel veel energie alle clubs zover gekregen dat ze met eigen middelen de bond hebben behoed voor faillissement. Dat is met bijna 100 clubs, waarvan een deel allesbehalve draagkrachtig is, een prestatie van formaat vergelijkbaar met water uit een steen knijpen. Het tekent Janhein dat hij vooral trots is op het feit dat de Nederlandse rugbywereld ervoor heeft gekozen op alle vlakken haar verantwoordelijkheid te nemen in het toenmalige debacle. Daarnaast is onder zijn leiding de volgende stap gezet in kwaliteit. Nederland speelt nu European Championship. Dat valt nog niet mee maar alle begin is moeilijk zullen we maar zeggen.

Kersvers benoemde opvolger Roderick Bolle nam van de gelegenheid gebruik om Janhein uit de zaal te laten verwijderen om hem nog gedurende de ALV te kunnen benoemen tot erelid van de Rugbybond, waarna hij hem de bijpassende versierselen opspeldde.

In een emotionele afscheidsspeech bleek eens temeer hoe zeer hij zich de afgelopen jaren ondanks persoonlijke tegenslag, zoals het overlijden van zijn vrouw Ellen in 2018, bij de rugbysport en community betrokken én gesteund heeft gevoeld.

Na 7 jaar bestuur kan Janhein zich nu, op zijn 70ste, eindelijk toe gaan leggen op de sport zélf, als speler van de Ascrum Amsterdam Academicals in de derde klasse!

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!