Oetel Kiele Cup februari ’22

Oetel Kiele Cup februari ’22

Medio 2020 ontstond het huidige fenomeen Oetel Kiele Cup in de euforie om het feit dat we na de eerste lockdown weer een wedstrijd mochten spelen. Anderhalf jaar later herhaalde de geschiedenis zich: in de eerste wedstrijd na de – inmiddels derde – lockdown speelden Dukes 4 en Breda 3 in Den Bosch – inmiddels voor de vijfde keer – om de Oetel Kiele Cup.

Op die bewuste zondag 6 februari 2022 was er sprake van neerslag. Het regende en regende en regende, en hoewel het in deze omstandigheden nauwelijks verwondering zou hebben gewekt om de ark van Noach plotseling te zien verschijnen, was het een ander, minstens zo legendarisch vaartuig dat over het allengs stijgende water naar de Limietlaan koerste: het Vlaggenschip van Breda, alias BRC 3.

Het zou de waarheid geweld aan doen om de term ‘warming-up’ te gebruiken voor de pre-match activiteiten, waarvoor beide teams uit de beschutting van de kleedkamers de striemende wind en regen in werden gejaagd. ‘Freezing-down’ komt meer in de buurt. Maar bij het naderen van de kick-off ontbrandde vanzelf het heilige vuur in de harten van de Brabantse krijgers. Immers: de Oetel Kiele Cup stond op het spel, veruit de belangrijkste hoofdprijs van het Brabantse rugby.

Dus werden er mouwen opgestroopt, vuisten gebald, tanden geklapperd. En daar ging het los! Onder de vertrouwde leiding van ref Campie grepen The Dukes meteen het initiatief. Er werd druk gezet in de rucks, goed voorwaartsenspel werd afgewisseld met snelle lijn-aanvallen, en ook in de scrums kwamen de Bredanaars er niet aan te pas.

Al snel kregen de Bosschenaren loon naar werken met de eerste try. Een conversie nemen was in de orkaan-achtige omstandigheden vergelijkbaar met badmintonnen in een windtunnel, waardoor de normaliter secure kicks van captain Gé Wilders dit keer wat minder secuur uitpakten. Al waren ze nog lang niet zo potsierlijk als de mislukte grubber kicks die ze bij Breda voor conversies trachten te laten doorgaan.

Onthutsender dan hun malle conversies, was echter dat BRC direct terugsloeg en al weldra de 1-1 (in tries) liet aantekenen. En toen Dukes vervolgens met een tweede try weer uitliep, trokken de West-Brabanders opnieuw de stand gelijk: 2-2 in tries. Het was duidelijk dat het Vlaggenschip niet van plan was om zich als een mak schaap naar de slachtbank te laten leiden.

The Dukes maakten het zich ook wel onnodig moeilijk; tot tweemaal toe wisten ze een zo goed als zekere try op het laatste moment toch nog te verprutsen. Daardoor bleef BRC in de wedstrijd en stond het bij rust pas 3-2 in tries voor de thuisploeg.

Op de achtergrond schemerde in het Bossche kamp de verwachting dat het verzet van BRC in de tweede helft wellicht minder heftig zou zijn, vanwege het feit dat Breda maar twee wissels op de bank had, terwijl Dukes-coach Hans Meeuwis maar liefst acht frisse, om niet te zeggen: diepgevroren,  krachten het veld in kon sturen.

Maar dat bleek een misrekening: met het mes tussen de tanden, geen gevoel in de tenen en de ijspegels aan de neusharen, knokten de Bredase mannen door tot het eind. Het bittere eind, dat wel; want alle karakter en vechtlust ten spijt, dolf BRC toch het onderspit tegen het technisch en tactisch superieure spel van The Dukes.

En zodoende kwam de Oetel Kiele Cup weer terug waar hij hoort: in ’s-Hertogenbosch. Inmiddels is de fameuze ‘Cup met de Grote Borsten’ drie keer gewonnen door The Dukes, twee keer door Bredase RC en één keer door een bemanning van oesters en eenden die er wonderwel in slaagde het Vlaggenschip drijvende te houden.

Op naar de zesde editie!

Man of the Match:       Rhys ‘Lightning’ Piper
Rape Train:                   Nico B.Z.E.S. Althuizen
Natte Krant:                  Natte Krant

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!