Knikkende knieën

De titel betekende niet dat er knikkende knieën waren om Eemland te bevechten voor een mooie pot rugby. Nee, de 3 afgezegde wedstrijden op rij door “positiviteit”, wat normaal heel anders opgevat wordt, gaven vrijdag de zenuwen. Zou de wedstrijd doorgaan??? Hoe hou je de focus als je keer op keer een teleurstelling te verwerken krijgt op een vrijdag middag voor de wedstrijd van zaterdag. Vrijdag middag bleef het eindelijk stil!

Op naar Eemland. Daar aangekomen bleek de rust onder de spelers een goed voorteken te zijn. Geloof in het team, geloof in jezelf. Wij hoeven niets meer te vragen, alles regelt zichzelf.

Dan de wedstrijd. We startten met 1 minuut stilte om Leo van Herwijnen te herdenken én te eren! Wat heeft deze man veel voor Rugby Nederland betekend.

Vooraf zou je zeggen de nummer 2 van de competitie Eemland tegen de nummer 8, dat wordt aanpoten voor The Dukes. Een en ander was vertekend door de afgelaste wedstrijden natuurlijk. Eemland is een geweldig team en hadden de vorige wedstrijd Hilversum verslagen op eigen veld. Wij ook, 2 keer zelfs, echter thuis waarvan een dankbare oefenpot. Daarin stonden de Bosschenaren dus gelijk qua gevoel. De Start.

Vanaf het begin scherp en geconcentreerd. De vele video analyses van de coaches zorgden voor een goed game plan. Dat werd perfect uitgevoerd. Een hele gecontroleerde en collectieve performance in de eerste 50 minuten van The Dukes waarbij met name de defense als een muur stond én de tactische kicking game ijzersterke troeven waren. De commentatoren zeiden toen ze aan de defense van The Dukes refereerden: “Het lijkt wel of The Dukes met 20 man op het veld staan, overal zie ik rode shirts”. De scrums waren gelijkwaardig, waarbij beide teams een goed platform wisten te creëren om vanaf daar aan te vallen (en te verdedigen). Onder druk van deze uitstekende verdediging van The Dukes maakte Eemland fouten en deze werden afgestraft door de aanval van de Bosschenaren.

De score werd toen dus prachtig neergezet door The Dukes tijdens deze eerste 50 minuten. Via een penalty kick van Fred, naar opvolgend prachtige try’s van Joël, Lars, Oliva, Wisse en Bart stond het 8-34. Eemland kwam in het begin nog op 8-8, maar werd daarna geen kans gegund. Echter ná de 50e minuut werden The Dukes slordiger en gaven ze veel penalty’s weg. Daardoor lukte het niet meer goed om op de helft van Eemland te spelen. Je voelde de “frustratie” oplopen bij The Dukes en de slordigheid resulteerde in twee kort op elkaar volgende gele kaarten. Geloof kwam er bij Eemland en met twee man minder werd de score teruggebracht naar 20-34.

The Dukes kunnen met name dus schaven aan de discipline, maar mogen veel vertrouwen halen uit de eerste 50 minuten van deze wedstrijd. Een zware pot, prachtige team prestatie. “Gij krijgt die lach niet van mijn gezicht” werd niet gezongen, maar wel uren later nog gezien bij het team! Met knikkende knieën, maar nu door de geleverde energie. Deze wedstrijd werd gevoeld.

Namens coaches en TM

Leo Swart

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!