Oefenwedstrijd Hilversum

“Did you won the lottery sir?”

Rekenend op de derby van Brabantse bodem op 8 januari jl., die niet doorging in verband met een wel bekend verhaal, kwam er onverwacht toch een wedstrijd, vriendschappelijk, tegen Hilversum!

Na de teleurstelling op de vrijdag van het cancelen van de derby, hebben coaches en TM’s alles op alles gezet om de mannen toch te laten spelen. Mede dat het door de kerstpauze al weer hard nodig was wedstrijdritme op te pakken, want de wedstrijd net voor de pauze tegen Groningen ging ook niet door om dezelfde reden! Twee wedstrijden weg, totaal niet handig voor de flow van het team op dit moment.

Dat alles op alles zetten lukte, want er waren meer wedstrijden gecanceld. Hilversum wilde ook graag spelen en zo gebeurde het dat op zeer korte termijn er een wedstrijd geregeld was. Hilversum kwam naar Den Bosch om een wedstrijd van 4 x 20 minuten te spelen. Geweldig!

Meerdere spelers konden worden opgesteld omdat het een vriendschappelijke wedstrijd was. De laatste officiële competitiewedstrijd, ook tegen Hilversum, was historisch en gewonnen door The Dukes. Zouden wij na deze lange pauze weer opgewassen zijn tegen Hilversum? Iedereen was vol energie om er tegenaan te gaan. Ook de scheidsrechter had er zin in, dank ook aan zijn zijde om deze vriendschappelijke wedstrijd te fluiten. Voor mij extra leuk, omdat ik de wedstrijd tegen Hilversum in een pub in Engeland op mijn telefoon bekeken heb. Daarover later meer.

De Wedstrijd

Twee sterke teams die historisch gezien allebei houden van fysiek en direct spel en veel vertrouwen halen uit het domineren van de set pieces. Het was bagger weer, dus het zou ook een voorwaarts spel worden. Bij beide teams stonden tijdens de line-out, mede door toedoen van de uitdagende weersomstandigheden, onder druk. Beide teams gingen goed uit de start blokken en al snel voelden we dat vriendschappelijk in het veld anders gevoeld werd. Het was fel vanaf het eerste fluitsignaal. Dat resulteerde in goed fysiek spel en elkaar niets willen toegeven. De eerste 20 minuten eindigde dan ook met 0-0.

De volgende 20 minuten bleek wederom dat The Dukes zeer sterk waren in de scrums, waarbij deze als platform diende voor de eerste score van de wedstrijd. (Vuga met conversie Fred 7-0).

Hilversum was vanaf de start van de wedstrijd veel in balbezit en wisten regelmatig de gainline over te komen (meters naar voren te maken) door sterk de bal in het contact te dragen. Echter de collectieve verdediging van de The Dukes was zeer sterk en ze gaven weinig tot niks weg en forceerden daardoor fouten bij Hilversum. Hierdoor kwam ook de 2de try door sterk teamwerk (Wisse en een prachtige conversie Fred 14-0)

In het 3de kwart van de wedstrijd speelt The Dukes de aanval tactisch sterk. Door het gebruik van diepe kicks steeds op de helft van Hilversum te spelen, de druk om aan te vallen bij hen neer te leggen en fouten te blijven forceren. Dat lukte en zo kwam ook de 3de try tot stand door een counter attack van The Dukes. Deze was sowieso goed verzorgd en goed in balans tussen kicken en de ruimte aanvallen wanneer die aanwezig is. (Oliva 19-0, conversie gemist)

Het 4de kwart werd door Hilversum de nul van het scorebord gehaald door lichte verslapping bij The Dukes. Hilversum strafte dat terecht af en zo was het 19-5. Na deze waarschuwing werd orde op zaken gesteld en werd de score uitgebouwd. (Oliva met een conversie van Machiel 26-5)

Dat was na 4 x 20 minuten de eindstand en lieten we zien dat de gewonnen wedstrijd in de competitie geen eendagsvlieg was. Heerlijk. Net zo heerlijk om er nu live bij te zijn. Zoals in de intro geschreven, was ik de eerste keer voor een zakenreis in een pub op mijn telefoon naar de mannen aan het kijken. Als TM sta je aan de kant veel te regelen en zie je niet 100% van de wedstrijd. In een pub, met in de ene hand een pint en de andere mijn telefoon, wel! Je kan niets doen, alleen maar kijken en positieve energie genereren. Toen er werd gewonnen sprong ik omhoog en begon te juichen, waardoor een Engelsman naar me toe kwam en vroeg: “Sir, did you won the lottery? “No, but it feels the same! Toch ook weer stiekem afgelopen zaterdag. Heerlijk!

Namens Coaches en TM,

Leo Swart

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!