De derby van het Zuiden

Na zes weken en de feestdagen mag Dukes 1 de wedstrijden in de Ereklasse weer oppakken. Een heerlijke start: de Brabantse Rugby Derby in Oisterwijk opnemen tegen de Oysters. Het Bossche team neemt inmiddels, met 24 punten uit acht wedstrijden, de achtste plaats op de ranglijst in. Sinds de overwinning op DIOK op 16 oktober werd geen wedstrijd meer verloren.

De Oisterwijk Oysters speelden hun laatste wedstrijd op 11 december. In Den Haag werd met 24 – 14 verloren van Haagsche RC. Een kleine nederlaag, ook de wedstrijden daarvoor werden door het eerste team van de Oysters verloren. Maar ze werden niet geslacht door ’t Gooi (7 – 19 in Oisterwijk) en de Hookers: een 14 – 9 in Hoek van Holland. Na negen gespeelde wedstrijden komen we de Oysters met 10 punten tegen op de 11e plek.

Voor Dukes 1 is het zaak de flow uit 2021 mee te nemen naar het nieuwe jaar. Met een zege is de kans groot dat het team blijft koersen op het ‘linkerrijtje’. Dan mogen ze deelnemen aan de Cup-competitie in de tweede fase van de Ereklasse. Kijkend naar het wedstrijdprogramma hebben de Oysters ook nog kans zich te kwalificeren voor de Cup. Dan is een overwinning op The Dukes wel noodzakelijk.

Voorafgaand aan de wedstrijd stelden we een aantal vragen aan de hoofdcoaches van beide clubs: Johan Hartwigsen van de Oisterwijk Oysters en Alex Chang van The Dukes.

De Oysters staan 11de in de competitie. Dat is op zich al niet heel slecht maar daarbij hebben jullie bijna alle grote kanonnen al achter de rug… Wat verwachten jullie van de laatste 6 wedstrijden?

Johan: Het klopt dat de grootste kanonnen al achter de rug zijn, sommige wedstrijden waren erg pittig en zijn we afgestraft door kleine foutjes, maar het team heeft goeie progressie laten zien en mooie stappen gemaakt, zoals is te zien in de laatste 2 wedstrijden tegen de nummer 2 en 3 op de log. We moeten natuurlijk nog steeds het beste geven voor de laatste 6 wedstrijden, want je kunt op ereklasse niveau geen teams onderschatten. Zodra je dit doet, word je verslagen door jezelf. We verwachten dat de spelers in deze 6 wedstrijden meer gaan laten zien van wat ze de afgelopen maanden geleerd hebben, juist door tegen de grote kanonnen te spelen.

The Dukes heeft het al opgenomen tegen de bovenste vijf teams in de stand. Zij moeten nog een wedstrijd inhalen en hebben dus nog 7 wedstrijden te gaan.

Alex: Although we are in 8th [place, red.] we have played 6 of the 7 teams above us and have won 3 of those games: Hookers, Diok and Hilversum. We have been in the contest with every game we have played this year, with the exception of the game against ‘t Gooi. So there is a lot to look forward to. I would expect that our last 7 games will be tough ones as the race for the top 8 is coming to the finish line and we need to make sure we are focused every week on the job at hand.

Zaterdag spelen jullie tegen de Dukes aan de Scheibaan. Geen publiek. Het zou niet moeten mogen, deze derby zonder de fanatieke aanhang van beide teams langs de kant. Gaat dat nog verschil maken voor de spelers?

Johan: Ja, het is enorm jammer dat er geen publiek bij mag zijn zaterdag, het publiek langs het veld helpt altijd erg met de sfeer van de wedstrijd en geeft de spelers extra energie, aan beide kanten. Maar het gaat niks afhalen van de intensiteit en het mooie rugby wat gespeeld gaat worden zaterdag. De gezonde rivaliteit tussen de clubs houdt deze derby altijd spannend. En gelukkig hebben we natuurlijk Eyecons, en ook dat weten de spelers, dus we verwachten een mooie pot!

Alex: 100%, it is always a better atmosphere when the public is there to watch the game. I think that is what makes it more intense and more of a challenge.

Jullie hebben een tijdje gekampt met blessures, is de ploeg nu weer compleet?

Johan: We hebben een heel aantal basisspelers die blessures opgelopen hebben, nog voor de competitie gestart was en tijdens wedstrijden. Een paar spelers komen terug van blessures maar we gaan rustig bekijken wanneer we die in kunnen laten stromen. Maar helaas zijn we nog niet geheel compleet, er zijn nog een paar spelers afwezig vanwege werk, vakanties en blessures. Als coach weet je dat er rekening gehouden moet worden dat er spelers geblesseerd zijn en werken met de opties die je hebt. Soms een hele puzzel, maar dat houdt ons scherp!

Alex: We are close to being at full strength. We have an injury and a few COVID cases to deal with, but we will be ok. Over the last few years, we have built a lot of depth throughout our squad, so whoever comes into the team will do their job well. I am confident of that.

Traditiegetrouw is Oysters vs Dukes ook de wedstrijd tussen de snelle behendige Backs uit Oisterwijk en de voorwaartse bulldozers uit de Brabantse hoofdstad. Nu zien we dat de Oysters massa hebben ingehuurd in de forwards en Dukes juist het lijnspel heeft versterkt. Gaan we nu een andere wedstrijd zien?

Johan: De topteams zullen meer beseffen dat er een balans moet zijn in het team, je kunt niet alleen winnen met een goeie back line of alleen goeie voorspelers. Het hele team moet een contributie leveren om succes te behalen. Dat zien we nu dus gebeuren bij zowel de Dukes als de Oysters, dus we verwachten een meer gebalanceerde wedstrijd.

Alex: Perhaps we will! I guess we will find out on Saturday.

De Dukes zitten in een mooie flow, met aansprekende overwinningen op DIOK en Hilversum. Oysters hebben de laatste wedstrijden verloren, maar voor wie de competitie nauwgezet volgt waren de uitslagen tegen HRC, Gooi en Hookers toch verrassend: nipt verlies en geen reden om het hoofd te laten hangen. Gaan jullie de wedstrijd met vertrouwen aan zaterdag?

Johan: Verrassend was het voor ons eigenlijk niet, we weten dat we goed spelen en dit is het resultaat van het harde werk waarop we ingezet hebben in zowel het vorig seizoen als dit seizoen. We gaan natuurlijk weer alles geven zaterdag en we gaan het zeker met vertrouwen aan. Ik ben ook realistisch, Dukes speelt al langer mee op dit niveau en heeft serieuze versterkingen binnengehaald die hun spel completer maakt dus we zullen gaan ervaren of we voldoende progressie hebben gemaakt om op equal level de strijd aan te gaan. Van de andere kant, rugby is een verrassende sport, je weet nooit wat er gaat gebeuren en dat houdt het altijd spannend, maar we zien ernaar uit!

Alex: We are confident in our plans and our ability to execute them. But it is a Oysters vs. Dukes game and you are always a little more nervous and a little more excited to be involved in these games.

Beide teams nemen veel nieuwe gezichten mee naar de enige echte Rugby Derby die wel weer een felle wedstrijd zal opleveren. Helaas een wedstrijd zonder de gebruikelijke felle support vanuit beide clubs: de coronamaatregelen verplichten tot een wedstrijd zonder publiek.

Om te zorgen dat alle supporters de wedstrijd goed kunnen zien werken de Oysters en The Dukes samen aan de productie van de ‘stream’. Houd de website van The Dukes in de gaten voor al het nieuws rondom deze derby.

De stand in de Ereklasse rugby en alle wedstrijden kun je hier zien.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!