Team Red vs Team Black

Omdat RC Groningen ook op 18 december niet voldoende rugbyers kon verzamelen besloten de spelers van The Dukes maar een onderlinge wedstrijd te organiseren. Zo verzamelden zich deze zaterdag spelers van Dukes 1, 2 en de Espoirs om het tegen elkaar op te nemen. Er werden twee teams gevormd: Team Red – in de vertrouwde Dukes kleuren – werd gecoacht door Royal Mwale en Team Black werd gecoacht door Joël “Big Joe” Lemmink.

Om het de tegenstander extra moeilijk te maken had Team Black een aantal trucs verzonnen om verwarring te zaaien. Zo was het team in het wit gekleed, maar daar trapte daar niemand in. Er waren namelijk maar twee teams en er lag geen sneeuw. Gelukkig bleek Team Black nog meer verrassingen in petto te hebben. Zo hadden ze ook geen rugnummers en twee broers in de gelederen; niet zijnde Willy en René van de Kerkhof! Alles was uit de kast gehaald.

Beide teams zetten elkaar vanaf de kick off onder druk. Team Black had duidelijk afgesproken om – zodra de kans er was – gebruik te maken van de snelheid van Wisse en Fred. In de 10e minuut kregen deze road runners hun kans. Vanuit de line-out werd het ovaal snel van rechts naar links gepast waar Wisse zo vrij als een vogeltje naar de try line van Team Red kon rennen. De laatste tegenstander werd gepasseerd met een kickje gevangen door…Fred: 5 – 0.

Voor Team Red het signaal om direct in de tegenaanval hun sterke voorwaartsen in te zetten. Nu wonnen zij de line-out. Gevolgd door een sterke line break naar de try line van Team Black, bal eruit en gepast naar Wouter van Miltenburg die vrij stond aan de zijlijn: 5-5 in de 14e minuut. Hierna trok Team Black weer ten aanval. Na een foutje mochten zij de line out ingooien ‘op’ de 22 meter lijn van Team Red. Nu lopen de line-outs al lang prima bij The Dukes maar deze variant was nieuw: Pieter Quekel paste het ovaal kort naar Gerrit Rautenbach die het ovaal over de try lijn ‘dropte’. Waarom bukken?

Een paar minuten later was opnieuw Team Black dat zijn tactiek kon ontplooien. Na balverlies werd de backline van Team Red onder druk gezet. Break down voor Team Black, een snelle kick naar Wisse en Fred rende met hem mee voor de 3e try. 15 – 5 in de 22e minuut voor Team Black tegen een ietwat overbluft Team Red. Dat was ook de ruststand.

Vanaf de kick off bleek in de tweede helft duidelijk dat Team Red afgesproken had de eigen sterke punten beter te benutten. De ene na de andere crash run van (vooral Wynand) stormde op de verdediging van Team Black af. En als ’t ovaal vrij kwam werd het snel de ruimte in gegooid voor de backs. Een beetje chaotisch in ’t begin maar omdat Team Black ver werd terug gedrongen was er geen balverlies. En gaandeweg werd het passing tempo opgeschroefd. Resultaat: een werkelijk prachtige try uit een line-out in de de 22e minuut van de 2e helft. Na voorzeggen van Dirk werd de ingooi van Lars door Koen direct verwerkt tot een hele mooie neerwaartse pass voor Wynand die op zijn sloffen de try kon drukken. Tussenstand 15 – 12 na de rake conversie van Machiel en erg mooi gezien door de rode man(nen).

Hierna werd deze tweestrijd een geintje. De broers van Team Black zorgden voor verwarring met een try en een strike. Stand 22-12 en nog 3 minuten te spelen. Nog een try van Gijs en een conversie van Machiel: eindstand 22 – 19. Na afloop van de wedstrijd werd iedereen bedankt met pils en een warme hap.

Een wedstrijd zonder blessures en kaarten zodat iedereen kan genieten van een vredige kerst en een gezond begin van 2022. Nu gaan The Dukes op weg naar de eerstvolgende wedstrijd: 8 januari in Oisterwijk de derby tegen de Oysters. Daar is geen vestingwal, maar de Oysters hebben wel één van de beste cameraploegen in de Ereklasse.

Onderaan staan de opstellingen van beide teams. En voor diegenen die het allemaal terug willen zien: hier staan de foto’s en hier de video.

Of en wanneer de volgende rugby wedstrijd aan de Limietlaan gespeeld wordt, wordt via de officiële kanalen van The Dukes gecommuniceerd. Voor nu: fijne feestdagen.

Auteur: Giel Vekemans

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!