Dukes 1 wint van de Bosbokken

Dukes – Hilversum in 2008
12 april 2008. Een datum die met goud gegraveerd staat in ieder Dukes-hart. In een ongekend spannende finale versloeg The Dukes RC Hilversum met 19-18, en won daarmee voor het eerst in zijn geschiedenis de Nederlandse landstitel. Dukes kampioen! Mooier was het nooit geweest.

Dukes – Hilversum in 2021
28 november 2021. Opnieuw treffen The Dukes en RC Hilversum elkaar in de Ereklasse. (Nog) niet in de finale ditmaal, maar wel in een wedstrijd waar iets op het spel staat. In het nog jonge Ereklasse seizoen 2021/2022 staat The Dukes op de 8e en RC Hilversum op de 9e plek. Met de splitsing van de Ereklasse in een kampioensgroep en een degradatiegroep in het vooruitzicht, kan winst of verlies van deze wedstrijd voor beide ploegen bepalend zijn voor het verdere verloop van dit seizoen.

Uitstekend uit de startblokken
In een druilerig Den Bosch komt The Dukes, met Vuga op scrum-half en Maarten van Osch op fly-half, uitstekend uit de startblokken. Wat heet? Al in de vijfde minuut wordt een vlijmscherpe aanval over de linkerwing door Wisse van der Heijden bekroond met een try. Fullback Fred Dorrough weet wel raad met de conversie: 7-0.

Hilversum zet druk
Na deze vroege tegenslag zit Hilversum bepaald niet bij de pakken neer. Integendeel, de druk op The Dukes wordt opgevoerd. Weet de Bossche verdediging een listige kick naar een van de Hilversumse wings nog onschadelijk te maken, uit de daaropvolgende scrum is het alsnog raak voor de Noord-Hollanders. De Hilversumse nummer 9 vist de bal uit de scrum en glipt handig door de verdediging van The Dukes het try-gebied in: 7-5. Uit de conversie wordt de stand gelijk getrokken.

The Dukes slaan terug
Na een dikke 10 minuten spelen, is The Dukes dus weer terug bij af. Maar niet voor lang. Met een goed geplaatste kick verplaatst Maarten van Osch het spel naar diep op de Hilversumse helft. En die gunstige veldpositie weet The Dukes te benutten. Na een paar sterke aanvallende fases, is het de onlangs van DIOK overgekomen Oliva Sialau die de bal uit een ruck grist en ermee over de try-line duikt: 12-7. Ook deze conversie pegelt Fredje Dorrough trefzeker door de palen, waardoor The Dukes weer terug is op 7 punten voorsprong.

Lancering langs de stadswal
Nog geen tien minuten laten is het opnieuw raak, in de bijzonder enerverende eerste helft. Hilversum, dat even daarvoor al via een penalty tot 14-10 is ingelopen, weet een van haar wings langs de stadswal te lanceren. De pijlsnelle Hilversummer is voor de Bossche verdedigers niet meer te achterhalen: try. Eén rake conversie later kijkt The Dukes, voor het eerst in deze wedstrijd, ineens tegen een achterstand aan: 14-17. Luttele minuten later is het echter alweer gelijk, als Fred Dorrough een penalty raak kickt.

Het langste eind in de eerste helft
Uiteindelijk is het The Dukes dat in de eerste helft aan het langste eind trekt. Vijf minuten voor rust komt Hilversum nog wel op voorsprong, door een penalty te benutten, maar op slag van rust wordt snel aanvalsspel van The Dukes beloond met een prachtige try van – opnieuw – wing Wisse van der Heijden. De conversie vormt – opnieuw – geen probleem voor Fred Dorrough, zodat de Bosschenaren met een prima ruststand van 24-20 de kleedkamer opzoeken.

Na rust
Na rust zet The Dukes het goede spel uit de eerste helft voort. In de line-out heersen de Bossche voorwaartsen. Dit resulteert meteen al in een grote kans, als een turn-over in de line-out bij Vuga belandt, die met een knappe run tot vlakbij de try-line weet te komen. Tot een try komt het echter niet.
Veel vermeldenswaardigs gebeurt er verder niet in de tweede helft. The Dukes brengt de stand op 27-20 via een penalty van Fred Dorrough (who else?), en rond de 60e minuut komt de thuisploeg even met 14 man te staan, vanwege een gele kaart voor tweede-rijer Chris O’Farrell.

Man minder
Ondanks de man minder, dendert de Dukes-trein onverdroten verder. Uit een Hilversumse (!) scrum gaat Vuga er langs de blindside met de bal vandoor richting try-line. De Hilversumse wing doorziet echter op tijd Vuga’s poging om hem met een lobje in de luren te leggen, en weet de bal in het try-gebied dood te drukken. Het blijkt uitstel van executie, want uit de scrum die volgt slalomt Vuga alsnog door de Hilversumse defensie en drukt de vierde Bossche try van de dag. Fred Dorrough heeft voor de conversie het vizier nog steeds op scherp, zodat het scorebord even later 34-20 vermeldt.

Slotakkoord
Het slotakkoord komt op naam van de 19-voudig landskampioen uit het Gooi. Als de officiële speeltijd er al op zit, krijgen de bezoekers nog een scrum op de Bossche 5-meterlijn. De bal gaat naar de Hilversumse wing die vlak langs de scrum naar de try-line snijdt en try nummer 3 noteert voor Hilversum. Ook deze try wordt feilloos geconverteerd, zodat deze rematch van de legendarische ontmoeting in 2008 eindigt in een overwinning voor The Dukes (net als toen): 34-27.

11 december om 13:00 uur: The Dukes – RC Groningen.

Auteur: Reinder Eekhof

Verslag De Gooi- en Eemlander kun je hier lezen.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!