Zinderende Brabantse derby

Zinderende Brabantse derby

Wedstrijden tussen Dukes en Oysters zijn altijd bijzonder. Ook al staat er geen trofee op het spel (zoals de roemruchte D’n Oetel Kiele Cup bij duels tussen Dukes 4 en Bredase RC 3) en ook al valt er op de ranglijst niets te winnen of verliezen: Dukes noch Oysters behoeven extra motivatie om messcherp en met de adrenaline door de aderen bruisend te verschijnen aan de kick-off van deze zinderende Brabantse derby.

Meer op het spel dan punten
Ook dit keer was de spanning voelbaar op het lommerrijke Oysters-complex aan de Scheibaan te Oisterwijk, en niet alleen omdat er QR-codes moesten worden gescand om toegang te krijgen; de nummers 8 (Oysters) en 9 (Dukes) op de ranglijst van de 4e Klasse Zuid waren zich er terdege van bewust dat er méér op het spel stond dan slechts een paar winst- en eventueel bonuspunten. In de woorden van Dukes 4-coach Maikel Weijers, daags voor de wedstrijd: “Ik ben altijd trots op jullie, of jullie nou winnen of verliezen. Behalve tegen de Oysters. Tegen de Oysters wil ik dat we WINNEN!

 Overigens zat diezelfde Maikel Weijers samen met de andere coach van Dukes 4, Hans Meeuwis, in Dublin op de tribune van het Aviva Stadium te nippen van een Guinness, terwijl hun honneurs voor deze wedstrijd buitengewoon verdienstelijk werden waargenomen door het ad interim coachings-duo Chris Verwoerd en Hein Hoskam.

Over gewicht
Dat beide teams de wedstrijd serieus namen, bleek ook wel uit de opstellingen. Dukes 4, dat uit eigen gelederen maar 13 man had weten op te trommelen, werd aangevuld met hulptroepen uit Dukes 2 en de Espoirs. En ook de wedstrijdselectie van Oysters wekte niet de indruk van een team dat 8e staat in de 4e Klasse Zuid. Zoals Dukes-lock Volkert van den Wildenberg het treffend verwoordde: “Er was maar één Oyster in het hele team met overgewicht!” Een anomalie inderdaad in de 4e Klasse, waar normaliter zwaarlijvigheid ook buiten de eerste rij welig tiert. Wat dat betreft sloot de opstelling van Dukes 4 beter aan bij de esprit van de 4e Klasse: mannen als Joost Rovers, Reza Banierink, Arjan Brouwers, Volkert van den Wildenberg, Bram van Rooij en ondergetekende, beschikken zichtbaar over een gezonde eetlust.

Lauw herfstzonnetje
In een lauw herfstzonnetje verrichtte Oysters de kick-off voor een stevige eerste helft. Al vrij snel wist de Bossche fullback Thomas Jan Frencken, met een prachtige actie langs de zijlijn,  het halve Oysters-team voorbij te lopen alsof het pionnen waren. Thomas Jan denderde meteen maar door naar het try-gebied en liet de 0-5 aantekenen. Even leek het er op dat de Bossche bezoekers een makkelijke middag voor de boeg hadden. De realiteit zou echter anders blijken…

De conversie, van recht voor de palen, was een makkelijke prooi voor Dukes-centre Huub van Boerdonk: 0-7.

Eerlijkheid
Al stonden The Dukes op voorsprong, rustig achterover leunen was er niet bij. Oysters zette aan en hoewel het de Oisterwijkers nog niet lukte om de fervent verdedigende Bossche muur te slechten, ze slaagden er wel in om het spel voornamelijk op de helft van The Dukes te houden. Een paar keer konden de mannen in de lichtblauw/donkerblauw gestreepte tricots maar ternauwernood van scoren worden afgehouden. Eenmaal kwam het zelfs aan op de eerlijkheid van een Oysters-speler (nou net die ene met dat overgewicht), toen de referee hem vroeg of hij zijn balbezit wel of niet in een try had weten om te zetten. Gelukkig was het een eerlijke Oyster, waardoor The Dukes met een klinkende 0-7 voorsprong de rust in ging.

Tweede try The Dukes
Hoewel The Dukes na rust, op advies van team-consigliere Luuk Vriens, probeerde om het spel meer naar de helft van de Oysters te verplaatsen, bleef het toch juist in de eigen 22 onrustig. Net als in de eerste helft, smoorden veelbelovende Bossche tegenaanvallen helaas maar al te vaak in een onnauwkeurige pass of een knock-on.

Uiteindelijk was het Ian Roos, net als fly-half in het veld gekomen voor Mike van der Leeden, die min of meer eigenhandig de tweede try op het scorebord zette. Ian kreeg de bal uit een ruck en zette aan voor een machtige slalom, dwars door de Oisterwijkse defensie, die pas pal achter de palen eindigde in een try. Bepaald geen slechte rentree voor Ian, die sinds een jaar weer eens een wedstrijd speelde.

Ook deze tweede conversie was een kolfje naar de hand van Huub van Boerdonk, waardoor de bezoekers op een comfortabele 0-14 voorsprong kwamen. Geen vuiltje aan de lucht, zou je zeggen.

Vuiltjes aan de lucht
Helaas, zowel letterlijk als figuurlijk bleken er wel degelijk vuiltjes aan de lucht. Letterlijk, omdat het prettige herfstzonnetje plaatsmaakte voor een druilerige bui. Figuurlijk, omdat de Oysters zich terugknokten naar 5-14. De poging tot conversie kwam niet eens in de buurt van de palen, dat dan weer wel.

Het langste eind
Dukes 4 liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en knokte onverdroten verder. Heel veel scrums later kwam het einde van de wedstrijd in zicht en liet het zich aanzien dat de 5-14 voorsprong over de eindstreep getrokken zou gaan worden.

Met nog maar een minuut te gaan, lieten de Bosschenaren zich echter onverwacht toch nog in de luren leggen. Oysters verlegde het spel snel van rechts naar links en profiteerde handig van de ruimte daar: 10-14. Nu had The Dukes echter baat bij de twee raak geschopte conversies van Huub van Boerdonk, versus die ene, ruim gemiste, conversie van Oysters; het maakte immers niet meer uit of de Oysers deze tweede conversie wel of niet zouden scoren: de winst ging sowieso naar The Dukes!

Oysters miste de tweede conversie trouwens ook, zodat The Dukes definitief aan het langste eind trok met een 10-14 eindstand.

5 liter jugs
Men bleek in Oisterwijk jugs van vijf liter te hebben, een fenomeen dat na de wedstrijd, door een aantal vertegenwoordigers van Dukes 4 en een enkele Dukes Dame, aandachtig en grondig werd bestudeerd. Na ampel overwegen en koortsachtig beraad luidde de slotsom dat het concept ‘bierjugs van vijf liter’ in feite alleen maar voordelen kent. Waarvan akte!

Man of the match: Luuk Vriens
Natte Krant: Natte Krant

Auteur: Reinder Eekhof

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!