Winst in de Zeeuwse klei

Winst in de Zeeuwse klei

Zaterdag 20 november hervatte Dukes 1 de competitie in de Ereklasse. Na een pauze van een maand mochten zij het in Middelburg opnemen tegen het jubilerende Oemoemenoe. De Eerste Zeeuwse Rugby Club is dit jaar 50 geworden.

Opvallend bij The Dukes was de afwezigheid van vier hookers. Misschien was er een hooker-congres ergens? Zij werden vervangen door Theun Nouwens en Gavin Celie die normaal uitkomen voor de Espoirs. Voor Gavin – die zich een paar weken geleden liet overschrijven van de Bredase RC – zijn debuut in de Ereklasse. Ook nieuwkomer, overgekomen van DIOK, Oliva Sialau mocht zijn eerste minuten voor The Dukes maken.

Gebaseerd op de stand van de ranglijst leken The Dukes duidelijk favoriet. Maar zeker in thuiswedstrijden kunnen de Zeeuwen flink tekeer gaan. Dus donderde het team van The Dukes uit de startblokken en zetten vanaf de kick off de tegenstander continu onder druk. Al in de eerste minuut had dat een foute pass op Gyan van den Bogert tot gevolg. Omdat dit in het 22 meter gebied van Oemoemenoe was bereikte hij in vijf stappen de goal line: try en ook de conversie was raak.

Dat was een natuurlijk een geweldige prikkel om als team de tegenstander onder druk te blijven zetten. En dat deden The Dukes dan ook de rest van de wedstrijd. Het teamspel en de veldbezetting zorgden ervoor dat balbezit snel werd aangevallen. Ook was er snel ondersteuning in de ruck en de break down. Daardoor speelde de wedstrijd zich grotendeels af op de speelhelft van Oemoemenoe.

Het resultaat kwam duidelijk in de scores tot uitdrukking. In de 9e minuut schoot Fred Durrough een penalty raak. Ook daarna werd Oemoemenoe telkens terug gedrongen in haar eigen 22 meter gebied. Hier verdedigden de Zeeuwen als leeuwen hun scorelijn. Maar dat vreet energie en het was wachten op de scores van The Dukes. In de 20e minuut zag Vuga Tagicakibau na een scrum weer eens een gaatje. Na een korte schijnpass ‘draaide’ hij zich door de defensie van Oemoemenoe. Try plus conversie en het was 0 – 17.

Door de Corona maatregelen mochten de supporters deze wedstrijd bekijken uit de eigen warme stoel. Nadeel: het beeld kan wel eens uitvallen. De volgende try was alleen te horen door het gejuich van The Dukes. Nadat het beeld was hersteld bleek de stand inderdaad 0 – 24 door een try van Fred Dorrough. Vervolgens besloot Kevin Ebing in overleg met de referee de wedstrijd iets spannender te maken. Na een gele kaart in de 34e minuut ging hij 10 minuten uitrusten. Dat veranderde niets aan het spelbeeld en dus bleef de ruststand 0 -24.

In de tweede helft begon The Dukes door te wisselen. Wynand Breytenbach verving teamgenoot Gerrit Rautenbach en mocht in de vierde minuut na rust de vierde try drukken. Fred schoot de conversie weer tussen de palen waarmee de stand 0 – 31 werd. De wedstrijd was toen al gespeeld. Dankzij try’s van debutant Olivia (0 – 36), Dirk van Lierop (met conversie 0 – 43), Wisse van der Heijden (met conversie 0 – 50), opnieuw Gyan na een cadeautje van Olivia (met conversie 0 – 57) en Sione Fangaiuiha (na een prachtige kick) werd de eindstand 0 – 64.

Een hele goede overwinning van Dukes 1 waarin het sterke teamspel tot uiting kwam. Dankzij het harde werk van de voorwaartsen en het goede tackelen kwam de tegenstander geen moment onder de druk uit.

Zaterdag 27 november mag Dukes 1 het thuis aan de Limietlaan opnemen tegen record kampioen RC Hilversum. In de tussenstand van de Ereklasse ontlopen beide teams elkaar maar één (1) puntje. The Dukes staat op plek acht met 20 punten en Hilversum op plek 9. Een mooie kans voor The Dukes om tegen dit traditionele topteam te laten zien hoe zij ervoor staan. Kick off om 15:00 uur.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!