Wedstrijdverslag RC The Dukes 1 – Haagsche RC 1

Wedstrijdverslag RC The Dukes 1 – Haagsche RC 1

Zaterdagmiddag nam ons eerste team het thuis aan de Limietlaan op tegen de Haagsche RC. De derde van vier topteams waar Dukes 1 het in de eerste vijf wedstrijden tegen opnemen. Het team uit Den Haag staat tweede in de stand in de Ereklasse.

Na de uitwedstrijd vorige week tegen nummer één ‘t Gooi en met de wedstrijd tegen regerend landskampioen RC DIOK, volgende week in Leiden, in het vooruitzicht konden de mannen nu aan hun thuispubliek laten zien hoe ze ervoor staan.

De weersvoorspelling was ideaal en ook de wedstrijd beloofde veel: beide teams werken met veel spelers uit de eigen jeugd en houden van snel en stevig rugby. Het was dan ook al vroeg druk op het terras van het clubhuis en de uit spelende jeugd teams spoeden zich terug naar de club.

En het was een prachtige wedstrijd. Beide teams speelden rugby in een hoog tempo en vielen elkaars balbezit voortdurend aan. Hierdoor ontstond een felle strijd rondom de gain line. Spelers die daar door braken werden hard getackled. Onvermijdelijk leidde dat tot penalty’s en uit het scoreverloop bleek dat de strijd gelijk op ging. In de 10e minuut was na een prachtige aanval en een sterke run van Wisse een overtreding nodig: 3-0 Dukes door een penalty Fred Dorrough. Vervolgens kwam HRC sterk terug en gaf veel power. The Dukes konden hen alleen stoppen met een overtreding, penalty voor de palen: stand 3-3.

Even later drukten The Dukes de tegenstander weer naar achteren. Resultaat was weer een penalty van Fred. Raak en de stand was 6 – 3 in Bosch voordeel. Vanaf de 25e minuut begon HRC opnieuw de druk op de verdediging van The Dukes te verhogen. Toen volgde een van de hoogtepunten in de wedstrijd. Na een slim kickje dreigde HRC door te breken naar de try line van The Dukes. Maar een prachtige verdedigende actie van full back Fred Dorrough voorkwam een try. In volle vaart pakte hij het ovaal van de grond op de eigen try line, veranderde zijn looprichting direct weg van de tryline, sprintte tussen twee aanstormende Hagenezen door, stuurt met een side step nog een tegenstander het bos in en hield balbezit. Geweldig.

Maar ondanks dit kunststukje hield de Haagsche druk aan. Dat resulteerde in de vierde penaltykick van de wedstrijd. Raak en de stand was 6 – 6. De vele toeschouwers hadden inmiddels wel in de gaten dat dit een mooie en close wedstrijd ging worden met rugby van een hoog niveau. Genieten geblazen.

Tegen die tijd was het publiek al in afwachting van de rust ‘het zal wel 6 – 6 blijven. Ik ga vast een jug halen’ klonk het uit diverse dorstige kelen. Daar dachten de spelers anders over. Beide teams bleven er voor gaan en door één rake en één gemiste penalty van The Dukes was de ruststand 6 – 9 in Haags voordeel.

De tweede helft begon zoals de eerste geëindigd was. Beide teams gingen voor de winst waarbij opviel dat HRC goed in de gaten had hoe de laatste spelregelwijziging benut kan worden: als de bal dood gedrukt wordt in het eigen try gebied moet ‘ie terug gebracht worden met een kick vanaf de goal line. Dus werd diverse keren geprobeerd met kickjes de bal neer te leggen in het try gebied van The Dukes.

In de 6e minuut besloot een Haagsche back dan ook maar het met veel vaart op hem afkomende ovaal direct richting het Bossche 22 meter gebied te trappen. Of ‘ie het zo bedoelde weet ik niet en mocht dat zo zijn dan raad ik hem aan zich eens bij ADO te vervoegen. Maar deze ‘steekpass’ met binnenkant voet zorgde voor zo veel verwarring in The Dukes verdediging dat de bal direct in touch getrapt moest worden. Het gevolg was een line out van HRC in het Bossche  22 meter gebied, de Haagsche maul werd gevormd, gestopt maar uit de follow up scoorde HRC een try net niet onder de palen. Conversie raak en de stand was 6 – 16 in de 9e minuut van de tweede helft. 10 Punten verschil en The Dukes konden aan de bak.

Nu was er in de rust wel wat gebeurd met de opstellingen en daar ging HRC mee door. Men bracht meer kracht in de voorwaartsen. Deze sluwe zet werd door The Dukes coach Richard van den Broek beantwoord door met Maarten van Osch en Glenn Boelens ‘verse’ maar geroutineerde backs in te brengen. Dit resulteerde in aanvallen van The Dukes via de vleugels en uiteindelijk in een werkelijk prachtige try van Gyan van den Bogert. Hij raasde vanaf de eigen helft door de rechtervleugel van de Haagsche defensie en passeerde onderweg de nodige graaiende Haagsche armen. Fred schoot de conversie raak en met de stand 13 – 16 was het weer een wedstrijd.

Na deze score bleven The Dukes proberen door de defensie van HRC te komen maar deze hield stand. Zij het soms met hangen en wurgen. Na een tijdje had de Haagsche pack het onder controle en haalde het tempo uit de wedstrijd. Dus bleek 13 – 16 de eindstand tot teleurstelling van The Dukes en blijdschap aan Haagsche kant. Vier punten voor HRC en eentje voor The Dukes die echter trots kunnen zijn op hun hechte spel als één team. Klasse mannen. Dat belooft veel voor de komende wedstrijden.

Dankzij deze punten behielden beide teams hun plek in de Ereklasse. Volgende week nemen The Dukes het in Leiden op tegen regerend landskampioen DIOK dat dit weekend in Hilversum nipt verloor. Wilt u nakijken of dit het echte verhaal was van deze wedstrijd dan kunt u hem terugkijken op Dukes TV.

En dit schreef het Brabants Dagblad erover:

The Dukes verliest nipt

In de ereklasse verloor The Dukes van Haagsche RC: 13-16. Aanvoerder Lex Janssen was teleurgesteld over het resultaat, maar trots op zijn team. ,,We lieten goede dingen zien.” Hij prees het goede verdedigen en het gedisciplineerde spel. ,,We bleven er voor gaan en gaven weinig penalty’s weg.” Gyan van den Bogert drukte een try en Fred Dorrough trapte de conversie en twee penalty’s tussen de palen.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!