Nieuwe spelers voor The Dukes

Internationale profspelers moeten rugbytalenten van The Dukes helpen bij hun ontwikkeling

Australië, Fiji, Tonga en Zimbabwe, daar komen de vier professionele rugbyers vandaan die The Dukes heeft aangetrokken. Het viertal moet helpen om de spelers en jeugdige rugbytalenten van de Bosschenaren op een hoger niveau te krijgen.

Brabants Dagblad, Johan van der Putten 09-09-21, 10:00

Zelf spelers opleiden dat is de filosofie van The Dukes. De rugbyclub richt zich al jarenlang op het ontwikkelen van jonge talenten. Dat er nu vier jongens van buitenaf komen en worden betaald, is volgens voorzitter Eric van der Zande geen breuk met het verleden, maar een volgende stap in de ontwikkeling van de jonge talenten.

,,We maken deze keuze om ervoor te zorgen dat de jongeren een volgende stap in hun ontwikkeling kunnen zetten. Zij kunnen zich optrekken aan de professionals. De nieuwe jongens leren ze wat de betekenis is van het vak rugby. Wat erbij komt kijken. Daar leren onze talenten van.”

Tieners
Ook is het zo dat de selectie op bepalende posities nu nog tekort komt. ,,We hebben een aantal talentvolle tieners, maar die willen we niet te vroeg brengen. Je kunt niet een heel seizoen aan ze ophangen. Voor hun ontwikkeling is het wel nodig dat ze minuten maken, maar dat kan ook omdat we veel wedstrijden spelen. We willen met zoveel mogelijk eigen jongens blijven spelen, aangevuld met kwaliteit.”

“Het werkt net als bijvoor­beeld in het voetbal”
Eric van der Zande, Voorzitter The Dukes

De profspelers die dit seizoen in actie komen voor The Dukes zijn Sione Sevaki Fangaiuiha uit Tonga, Fred Ellis Dorrough uit Australië, Royal Mwale uit Zimbabwe en Vuga Wakaitolu Tagicakibau uit Fiji. De eerste drie zijn via een spelersagent uit Australië bij de Bossche club terecht gekomen.

,,Het werkt net als bijvoorbeeld in het voetbal”, legt Van der Zande uit. ,,De agent in Australië werkt wereldwijd. Wij geven aan op wat voor posities we spelers zoeken en hij komt vervolgens met een aantal aanbiedingen van spelers en hun wensen. Vervolgens gaan we daarover in gesprek.”

Visum
Mwale zit nog in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, in afwachting van zijn visum. Hij mist de competitiestart in de ereklasse dit weekend. De 32-jarige rugbyer is international van Zimbabwe en was prof in Zuid-Afrika, Spanje en Polen. Fangaiuiha en Dorrough zijn wel al gearriveerd in de provinciehoofdstad. De 25-jarige Dorrough speelde in Sydney voor Southern Districts en voor het coronavirus uitbrak zes maanden in Barcelona. ,,Ik wil de jongere spelers helpen om hun basisvaardigheden te verbeteren.”

“Ik ben hier pas net, maar merk dat de spelers leergierig zijn”
Sione Sevaki Fangaiuiha, Rugbyer The Dukes

De 27-jarige Fangaiuiha is geboren op Tonga en opgegroeid in Canberra. Hij rugbyde onder andere in Australië en Amerika. ,,Ik ben hier pas net, maar merk dat de spelers leergierig zijn. Ook is het een grote club met veel jeugd. Bij mijn vorige club gaf ik ook clinics aan kinderen om ze te helpen bij hun ontwikkeling.” Tagicakibau is vanwege de liefde naar Nederland gekomen en sloot eind vorig seizoen al aan bij The Dukes. In het verleden rugbyde de 32-jarige onder andere als prof in Nieuw-Zeeland.

Workshops
Het viertal richt zich niet alleen op het eerste team, maar geeft ook trainingen en workshops aan de jeugd om op die manier ook bij te dragen aan de ontwikkeling van de jonge talenten. Behalve de vier professionals wordt de selectie van The Dukes versterkt met Wynand Breytenbach die terugkeert bij de Bosschenaren en Mitch van Deursen en Glenn Boelens, die laatste twee waren gestopt maar gaan weer spelen.

Zaterdag start de competitie voor The Dukes met een uitwedstrijd tegen RFC Haarlem.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!