Terugblik: The Dukes 1 – ASRV Ascrum (17-8)

Terugblik: The Dukes 1 – ASRV Ascrum (17-8)

Vooraf
De ontknoping van de DeGiro Voorjaarscompetitie nadert! In de voorlaatste speelronde kwam de roemruchte Amsterdamse Studenten Rugby Vereniging Ascrum op bezoek in de Brabantse hoofdstad bij de zo mogelijk nóg roemruchtere Rugby Club The Dukes.

Ascrum nummer 4 op de ranglijst, The Dukes nummer 7 . Maar ongetwijfeld hadden de mannen van Ascrum lucht gekregen van het goede spel dat The Dukes in de afgelopen wedstrijden had laten zien, en een gewaarschuwd man – zelfs al is dat een Amsterdammer – telt voor twee.

Het eerste kwartier
Het eerste kwartier van de wedstrijd kenmerkte zich door een wederzijds aftasten. Problemen in de Bossche line-out leverden Ascrum een paar keer balbezit op. Balbezit dat de Amsterdammers overigens niet in punten wisten om te zetten.

Tegelijkertijd gaf The Dukes zijn offensieve visitekaartje af, met bij vlagen flitsend aanvalsspel. Onder meer  vielen de goede breaks en een prachtige kick op van de Bossche Kiwi Vuga Tagicakibau (door commetator Geert Hendriks al snel afgekort naar ‘Vuga’).

The Dukes op voorsprong!
Langzaam maar zeker versterkte Dukes 1 zijn grip op de wedstrijd, wat leidde tot minutenlange druk op de Amsterdamse tryline. Een try hing in de lucht en werd in de 25e minuut geplukt & gedrukt door de Bossche Springbok Andrew Svenningsen. 5-0.

In plaats van vaste kicker Machiel van Kolck (die niet in de basis was gestart), werd de conversie genomen (en gemist) door The Dukes’ fullback Jenson van Rooij.

Try-(but not penalty-)saving tackle
Het spel bleef op en neer golven; in de 32e minuut wist die andere Bossche Springbok Corné Lindeque, na een goede snelle backline-aanval van Ascrum, met een sterke tackle maar ternauwernood de Amsterdamse baldrager van scoren af te houden.

Helaas wist Ascrum direct daarna alsnog een penalty te versieren, recht voor de palen nog wel. Dit buitenkansje werd uiteraard niet versmaad: 5-3.

Grote kans The Dukes vlak voor rust
Op slag van rust kreeg The Dukes nog een uitgelezen mogelijkheid om met dubbele cijfers de rust in de gaan: Vuga Tagicakibau alias Vuga maakte opnieuw een mooie break en leek met een slimme offload Corné Lindeque vrij baan te geven naar de tryline, maar op het laatste moment wist de Amsterdamse verdediging hem nog de voet dwars te zetten, waarbij de bal uit zijn handen schoot.

Het was meteen ook het laatste wapenfeit van de eerste helft.

Alex Chang wisselt er op los
In tweede helft wisselde The Dukes coach Alex Chang er lustig op los: maar liefst 10 spelers uit de starting XV mochten de dug-out opzoeken.

Alleen Andrew Svenningsen, Lex Janssen, Willem Vos, Vuga Tagicakibau en Jenson van Rooij speelden de wedstrijd van begin tot eind.

Wissels bewijzen hun waarde
De eerste twee wissels, direct na rust, (Machiel van Kolck voor Niels van Dongen en Gyan van den Bogert voor Teun Admiraal) sorteerden onmiddellijk effect: The Dukes zette van meet af aan druk op de tryline van Ascrum. Joël Lemmink en de kersvers in het veld gekomen Gyan van den Bogert wisten met goede runs de Amsterdamse verdediging te ontregelen en konden maar net van scoren worden afgehouden. De derde keer was het raak en Vuga haalde de (spreekwoordelijke) trekker over. Nadat hij handig tussen een paar tegenstanders door gedribbeld was, beukte hij op kracht en karakter dwars door de verdediging heen de laatste meters naar het trygebied: 10-3.

Omdat Vuga’s try uiterst links in het trygebied het veld was gedrukt, stond de – eveneens kersvers in het veld gekomen – Machiel van Kolck voor een lastige opgave. Zou je denken. Maar Machiel draaide er zijn hand niet voor om en pegelde de conversie feilloos tussen de palen: 12-3!

Try The Dukes afgekeurd
Wat volgde, was een rommelige fase aan beide kanten. The Dukes maakte op kritieke momenten foutjes, waardoor de try om de wedstrijd op slot te gooien uitbleef. Maar van opgeven wilden de Bossche strijders niet weten. Bezield bleef de equipe van Alex Chang knokken, en kreeg uiteindelijk toch loon naar werken.

Aanvankelijk was de teleurstelling nog groot; een prima try van Willem Vos, als apotheose van een fase met sterk voorwaartsenspel van The Dukes, werd afgekeurd. Was Dukes 1 door deze tegenvaller uit het veld geslagen?

Try The Dukes goedgekeurd
Integendeel! The Dukes stond Ascrum niet toe om onder de Bossche druk uit te glippen en greep de Amsterdammers direct na de spelhervatting weer bij de (spreekwoordelijke) keel.

En met succes! Terwijl het spel zich concentreerde aan de rechterkant van de palen, wist Corné Lindeque met een lange pass de links vrijstaande Gyan van de Bogert te bereiken. Die aarzelde geen moment en bracht de stand op 17-3.

Vlaggen en Vugazuela’s
Opnieuw een conversie vanuit die moeilijke hoek, uiterst links op het veld. De immer positief gestemde toevallige voorbijgangers op de stadswal herinnerden zich echter nog levendig hoe Machiel van Kolck eerder die middag nog zijn hand niet omdraaide voor precies hetzelfde huzarenstukje. De vlaggen en Vugazuela’s werden dus al tevoorschijn gehaald. Maar helaas: deze keer schoot Machiel de bal (net) voorlangs.

Geert had het nog zó gezegd!
Commentator Geert Hendriks waarschuwde er de hele wedstrijd al voor: Ascrum geeft zich nimmer gewonnen tot het laatste fluitsignaal heeft geklonken.

En inderdaad: in een hectische slotfase met twee gele kaarten voor The Dukes (althans volgens het wedstrijdoverzicht; op de beelden van Eyecons is het nauwelijks terug te vinden), wist Ascrum nog te scoren: terwijl The Dukes alles op alles zette om een stormloop van Amsterdamse voorwaartsen op de eigen tryline te trotseren, vindt de fly-half van Ascrum ineens de ruimte met een mooie kick naar de rechter wing: try Ascrum.

De conversie gaat mis, en dus is de eindstand: 17-8.

Hieronder wat foto’s van onze helden, door fotografe Sarah Jane Muirhead. Check de volledige serie hier op Facebook.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!