Terugblik: RFC Haarlem 1 – The Dukes 1

Terugblik: RFC Haarlem 1 – The Dukes 1

Het slotakkoord van de DeGiro Zomercompetitie voor het vlaggenschip van The Dukes: de wedstrijd in en tegen Haarlem.

Voor The Dukes niets meer te winnen dan een goed gevoel en een mooie afsluiting van een door corona geplaagd competitiejaar.

Aanvankelijk hielden de teams elkaar redelijk in evenwicht. In de set pieces wist The Dukes de Haarlemmers prima tegenwicht te bieden, en verdedigend zetten de Bosschenaren de thuisploeg goed vast.

Toch was het Haarlem dat op voorsprong kwam. Een penalty vanwege een overtreding in de scrum door The Dukes werd tussen de palen geschoten. 3-0.

Vrijwel direct vanuit de kick-off stelde The Dukes orde op zaken. Haarlem werd met fel verdedigend spel meteen weer vastgepind op eigen helft, zozeer zelfs dat Corné Lindeque een Haarlemse pass uit de lucht wist te grissen en nauwelijks gehinderd kon doorstomen naar de tryline: 3-5. Machiel van Kolck deed er nog een schepje bovenop en bracht de stand op 3-7.

Een klein kwartier later wierp het scherpe verdedigen van The Dukes opnieuw vruchten af. Deze keer was het Vuga met de interceptie (of, volgens de Haarlemse commentator op Eyecons: de ‘onderscheptie’) en de succesvolle rush naar de tryline: 3-12. De conversie ketste helaas af op de paal.

Nu krabden de Haarlemmers zich toch eens achter de oren. Zo hadden ze zich aan de Spaarne de seizoensafsluiting niet voorgesteld. De mouwen werden opgestroopt en de voorwaartsen werden in stelling gebracht. Het leidde tot groeiende druk op de Bossche tryline. Het was wachten tot ofwel de verdediging van The Dukes een penalty zou weten af te dwingen, ofwel RFC Haarlem de try-line zou weten over te steken om de eerste vijfpunter te oogsten. Dat laatste gebeurde uiteindelijk. De conversie werd gemist: 8-12.

Opnieuw sloeg The Dukes terug. Weer was het Corné Lindeque die het vonnis velde. Ditmaal plukte hij een prachtige diepe kick van Vuga uit de lucht, stuurde een Haarlemse verdediger het bos in, en de Bossche voorsprong weer uitbouwde: 8-17. De conversie, uit een moeilijke hoek, miste doel.

Ook Haarlem wist nog voor het einde van de eerste helft punten op het scorebord te krijgen. Een welgemikte penalty bracht de ruststand op 11-17.

Ook na de thee bleef Haarlem pressie uitoefenen op de verdediging van The Dukes. Ook het overwicht in de scrum verschoof steeds meer naar de Noord-Hollanders. Een kleine 10 minuten in de tweede helft had The Dukes al een paar dreigende uitbraken met goede tackles in de kiem weten te smoren, maar het lukte de Bosschenaren niet om zich onder de druk uit te spelen. Uiteindelijk wisten de Haarlemmers dan toch een gaatje te vinden in de Brabantse verdedigingslinies: 16-17.

Met nog een kleine 20 minuten op de klok, baande de thuisploeg zich opnieuw een weg door de moegestreden Bossche formatie: 23-17.

Even later probeert The Dukes, met een penalty kick op de palen, weer enigszins in het spoor van Haarlem te komen. Helaas: de kick haalt de palen niet en in de tegenstoot kickt Haarlem de bal diep in de helft van The Dukes, weet de Bossche full-back vlakbij het eigen try-gebied te tacklen en lijkt optimaal van de aldus ontstane situatie te profiteren. Het scorebord vermeldt al 28-17, maar de ref beslist anders. In plaats van een Haarlemse try, volgt een Bossche scrum op de 5 meter-lijn.

The Dukes blijft in de wedstrijd, maar het Haarlemse overwicht verdwijnt niet. Twaalf minuten voor tijd is het alsnog raak. Een Haarlemse speler, die eruit ziet als een kruising tussen Daniël Arends en Dries Roelvink, beukt eenvoudig door de Bossche defensie en brengt de stand op 28-17.

Slechts een eenvoudige conversie scheidt de teams nog van de laatste eindstand van seizoen 2020-2021: RFC Haarlem 30 – 17 RC The Dukes.

In de eindstand van de DeGiro Voorjaarscompetitie eindigt The Dukes op een solide 8e plek, en weet RFC Haarlem zelfs het brons te pakken. Winnaar, maar dat zal niemand verbazen: DIOK Leiden.

Kijk hier voor meer foto’s van deze wedstrijd (fotograaf Marco Breevoort).

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!