Terugblik URC 1 – The Dukes 1 (8-29)

The Dukes wint van Utrechtse RC

Afgelopen zaterdag stapten de mannen van Dukes 1 in Utrecht het veld op voor hun vierde wedstrijd in de DeGiro Voorjaarscompetitie. Tegenstander: de Utrechtse Rugby Club.

Vanwege een blessure bij vaste fly-half Maarten van Osch, was er een basisplaats op nummer voor 10 voor Jop van de Laar. Brent van Rooij startte op de wing, waardoor de oorspronkelijke wing Gijs Swart een plekje naar binnen kon schuiven om de weggevallen Gyan van den Bogert te vervangen op tweede center.

URC kwam voortvarend uit de startblokken. Wat heet! Door direct na de kick-off een penalty door de palen te mikken, stond het al binnen een minuut 3-0. Een paar minuten later kreeg The Dukes echter een vergelijkbare mogelijkheid. Na de vijf gemiste conversies in de wedstrijd tegen RC Groningen, waren alle ogen gericht op kicker Machiel van Kolck. De Bossche scrumhalf kickte echter feilloos raak en trok de stand weer gelijk.

Na deze inleidende beschietingen hielden de ploegen elkaar bijna tot de rust in balans. Aan de zijde van The Dukes viel enerzijds het bij vlagen wat slordige aanvallende spel op, wat een paar keer tot gevaarlijk balverlies leidde. Anderzijds vormde de onvermurwbare verdediging van de Bosschenaren een niet te slechten muur.

Zo leek de eerste helft met die 3-3 stand te eindigen. Al werd het nog even spannend, toen Stefan ‘Vlad’ Siemiensky-Kleyn rond de 30e minuut met geel naar de kant moest. Zou The Dukes met 14 man ongeschonden de rust weten te halen?

Dat lukt zeker! Sterker nog, op slag van rust benutte de Bossche backline eindelijk een gaatje in de Utrechtse verdediging. Centre Teun Admiraal glipte behendig door de linies en drukte de eerste try achter de palen. Machiel van Kolck benutte de conversie, waarna de ploegen met een 3-10 ruststand de kleedkamers opzochten.

Na rust verhuisde Machiel van Kolck naar zijn vertrouwde fly-half positie en kwam Niels van Dongen als scrum-half in het veld.

De tweede helft liet een heel ander beeld zien dan de eerste. De Utrechters leken moegestreden en The Dukes maakte dankbaar gebruik van de gaten die daardoor vielen. 

Koud vier minuten na de hervatting worstelde de Bossche hooker Lars Linnenbank zich door de defensie van URC en zorgde voor de 3-15. Machiel van Kolck zette opnieuw met succes zijn schoen tegen de bal en zette 3-17 op het scorebord.

URC moest alles op alles zetten om de Bossche aanvalsmachine te stuiten, zeker toen ze na een rode kaart met 14 man verder moesten. Het was wachten op de volgende Brabantse try en die kwam er dan ook: wing Corné Lindeque gaf de Utrechtse verdedigers het nakijken. Machiel van Kolck zette ook deze conversie om in twee punten: 3-24.

De Utrechtse ambities konden definitief naar de schroothoop toen Aldwin Schroot even later ook nog 3-29 maakte. Dat de conversie deze keer gemist werd, kon het Bossche feestje niet meer verpesten. Ook de gele kaart voor Machiel van Kolck en de Utrechtse try vlak voor het laatste fluitsignaal veranderden niets meer aan de tweede, en zeer verdiende, zege voor The Dukes in de DeGiro Voorjaarscompetitie.

Meer foto’s op de Facebook-pagina van URC.

The Dukes maakt na rust het verschil

Brabants Dagblad 3 mei 2021
 
‘The Dukes-aanvoerder Maarten van Osch moest afgelopen zaterdag wegens een schouderblessure vanaf de kant toekijken bij de wedstrijd URC – The Dukes. Hij zag zijn ploeggenoten het duel in de voorjaarscompetitie winnen: 8-29. Mede dankzij de eerste try van Teun Admiraal in het eerste team. “In de eerste helft ging het gelijk op”, zei Van Osch. “We gingen slordig om met de paar kansen die we kregen. Na rust waren we minder slordig en hadden we een duidelijk overwicht.” De aanvoerder verwacht komend weekend ook de derby met Oisterwijk Oysters te moeten missen.’

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!