Terugblik: RC Eemland 1 – The Dukes 1 (22-13)

Terugblik: RC Eemland 1 – The Dukes 1 (22-13)

Amersfoort, zaterdag 22 mei 2021. DeGiro Voorjaarscompetitie. RC Eemland 1 – The Dukes 1.

RC Eemland, met 15 punten uit vier wedstrijden, op de derde plaats in de ranglijst. The Dukes één plek lager, met één punt minder.

Alle ingrediënten voor een zinderende subtopper!

RC Eemland stond er voor aanvang goed op: slechts één verliespartij in vier wedstrijden. Eerder werden al URC, de Oysters en Castricum aan de Amersfoortse zegekar gebonden. Alleen in RC ‘t Gooi moest Eemland zijn meerder erkennen.

Ook The Dukes had, na drie achtereenvolgende overwinningen – tegen RC Groningen, Utrechtse RC en Oisterwijk Oysters – reden om met een flinke portie zelfvertrouwen aan de kick-off te verschijnen. Weliswaar zonder sterkhouder ‘Rooie Dirk’ van Lierop, die het eerste van twee duels schorsing uitzat vanwege een ‘rooie’ kaart in de slotfase van Dukes – Oysters. Tegen RC Eemland nam Lex Janssen Dirks plek op de tweede rij over. In afwezigheid van hooker Lars Linnenbank, startte Pieter Quekel met rugnummer 2.

De mannen uit Den Bosch lieten er geen gras over groeien: direct vanuit de kick-off wisten ze een penalty af te dwingen. Machiel van Kolck schoot met scherp: 0-3.

In de minuten daarna golfde het spel op en neer. Door fel verdedigen slaagde zowel The Dukes als RC Eemland in een turnover door een penalty wegens ‘not releasing’.
 
Wat heet, heen en weer golven? Werd in de 12e minuut een dreigende uitbraak van Eemland nog ternauwernood gedwarsboomd door een uitstekende tackle  van de Bossche center Teun Admiraal, een minuut later was het aan de andere kant raak; die andere Bossche center, Gyan Van de Bogert, zette met een prachtige actie de halve Amersfoortse defensie te kijk, en full-back Wisse van der Heyden maakte de klus af: 0-8. De conversie was een kolfje naar de hand van Machiel van Kolck, waardoor The Dukes na een kwartier spelen kon bogen op een terechte 0-10 voorsprong .
 
RC Eemland moest nu komen, en deed dat ook. Na een goede break belandden de Amersfoorters in het 22-metergebied van The Dukes en begonnen de druk op de Bossche try-line op te bouwen. Na een snel genomen penalty wist Eemland inderdaad een gaatje te vinden in de Bossche muur: try. De Amersfoortse kicker faalde niet: 7-10.
 
Dat The Dukes zich geenszins uit het veld had laten  slaan, bleek koud twee minuten later: opnieuw een sterke counterruck van de Brabanders leverde een penalty op en Machiel van Kolck oogstte de drie punten feilloos: 7-13.
 
Vijf minuten later, aan de andere kant van het veld, was het echter juist weer RC Eemland dat op succes leek af te stevenen. De Bossche defensie stond uit positie en leek te wankelen, maar een formidabele tackle van Pieter Quekel en dito verdedigend werk van Eli Leber staken een stokje voor de snode Amersfoortse plannen.
 
Maar vanaf dat moment had The Dukes het geluk niet meer zo aan hun zijde. Het begon al met een stevige blessure voor flanker Aldwin Schroot, die het veld moest verlaten. Willem Vos was zijn vervanger.
 
Ondanks deze tegenslag, zette The Dukes met man en macht druk in het 22-metergebied van RC Eemland, in de hoop om nog voor rust een try uit het vuur te slepen. Ongelukkig genoeg gebeurde het omgekeerde: na balverlies van The Dukes, belandde de bal in de handen van een pijlsnelle Eemlander, die met een indrukwekkende run over het hele veld alle Bosschenaren het nakijken gaf. Ook wing Corné Lindeque, die vanaf de open side het hele veld diagonaal kwam overgesprint en de rappe Amersfoorter tot aan de try-line probeerde te achterhalen, beet in het stof. Prettige bijkomstigheid was dat de conversie werd gemist, waardoor The Dukes in ieder geval de rust in ging met een, weliswaar minimale, voorsprong: 12-13.
 
Na rust kwam Stefan ‘Vlad’ Siemienski-Kleyn bij The Dukes in de ploeg voor Joel Lemmink. Voor een onmiddellijke ommekeer zorgde de wissel helaas niet: direct na de hervatting pakte Eemland de draad weer op waar ze gebleven waren: na opnieuw een doorbraak, gevolgd door een lange run, verscheen de derde Amersfoortse try op het scorebord: 17-13. Omdat de conversie (weer) werd gemist, bleef het 17-13. The Dukes op achterstand, maar met nog bijna een helft speeltijd en minder dan een try verschil, lag alles nog open.
 
Een goede vijf minuten later sloeg de vlam even in de pan. Aanleiding was een idiote verdedigende actie van RC Eemland tegen Wisse van der Heyden, die een paar tellen ondersteboven over het veld getild werd alsof hij tegenover Hulk Hogan was beland in de ring van een World Wrestling Entertainment wedstrijd. Dit pikte de Band of Brothers natuurlijk niet, en een opstootje tussen de spelers volgde. Toen de gemoederen waren bedaard, bleef tot ieders verbazing een kaart voor de Amersfoortse aspirant-freefighter uit. Slachtoffer van de verdedigende aanslag Wisse van der Heyden moest even later het veld verlaten, waardoor de slotbalans van dit incident wel erg oneerlijk uitpakte voor The Dukes.
 
Aanvankelijk kreeg Eemland zelfs ook nog een penalty toegekend. Toen echter dezelfde Eemlandse speler, die met zijn onverantwoorde gedrag aan de basis had gestaan van alle ophef, na afloop van het relletje door bleef ruziën met de Bossche bank, kende de referee die penalty alsnog aan The Dukes toe. The Dukes maakte van de penalty een line-out, en startte vanuit die line-out een maul die aanvankelijk veelbelovend oogde, maar uiteindelijk toch strandde in een turnover.
 
Tien minuten later was The Dukes, opnieuw met een maul, zelfs nog dichterbij de vijf punten; de Bosschenaren waren de Eemlandse try-line zelfs al gepasseerd, maar zagen met lede ogen toe hoe de bal door een attente Amersfoortse verdediger aan de maul werd ontfutseld en uitverdedigd voordat de try kon worden gedrukt. Dat de RC Eemland-verdediger vanaf de zijkant de maul in kwam, werd door de scheidsrechter toegestaan – een beslissing die de gemoederen aan Bossche zijde na afloop behoorlijk heeft bezig gehouden. 
 
Linksom of rechtsom, The Dukes zag deze uitgelezen kans om weer op voorsprong te komen in rook opgaan. En zoals dat wel vaker gaat in de sport: als het aan de ene kant maar niet lukt om te scoren, dan valt-ie ineens aan de andere kant. Zo ook in Amersfoort: vijf minuten voor tijd bracht RC Eemland de stand op 22-13 (de conversie werd opnieuw gemist).
 
Een paar minuten later was het bijna weer raak, maar deze nieuwe tegenslag bleef The Dukes bespaard: een doorgebroken speler van Eemland werd vlak voor de try-line nog net touch in gedirigeerd.
 
Intussen had The Dukes achtereenvolgens captain Jaap van der Vleuten en invaller Bram Mommers geblesseerd het veld zien verlaten, waardoor de opgelopen averij mogelijk niet beperkt blijft tot een verloren wedstrijd.
 
Eindstand 22-13. Er had wellicht meer ingezeten voor onze mannen. Volgende wedstrijd: thuis tegen nummer 2 RC ‘t Gooi. 

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!