A.s. zaterdag om 14:00 uur: België – Nederland (live op Ziggo Sport)

A.s. zaterdag om 14:00 uur: België – Nederland

(live op Ziggo Sport)

België – Nederland is natuurlijk altijd, in elke sport, op elk niveau, een beladen en zwaarbevochten derby. Of nu ‘s lands duurst betaalde voetbalprofessionals tegenover elkaar in het veld staan, of de amateurs van R.K. Bladelse Badmintonvereniging ‘Rapid’ de rackets kruisen met hun Vlaamse collega’s van Badminton Club ‘Smash’ – het zijn wedstrijden waarbij ‘s lands eer immer met hand en tand verdedigd zal worden.

A.s. zaterdag staat er bij de rugby interland België – Nederland echter nog heel wat meer op het spel dan volk en vaderland. Het gaat om promotie en degradatie. Wacht even… Promotie en degradatie? Daar deden we toch niet aan bij de Six Nations en zo? En hoe zit het sowieso ook alweer met die Europese landenpoules?

De Six Nations Championship

Het hoogste niveau kennen we allemaal: ieder voorjaar zitten we massaal aan het scherm gekluisterd voor de Six Nations Championship, waarin de strijd om het (officieuze) Europees Kampioenschap gaat tussen: Schotland, Ierland, Wales, Frankrijk, Italië en Engeland. Uit deze competitie is (nog) geen degradatie mogelijk, waardoor Italië ieder jaar weer mag meedoen, ondanks het feit dat de Italianen sinds 2015 30 (!) wedstrijden achter elkaar hebben verloren en, sinds hun toetreden tot de Six Nations in het jaar 2000, 15 (!) keer de ‘Wooden Spoon’ voor de laatste plaats in het eindklassement in ontvangst hebben mogen nemen. Hoe langer de wanprestatie van Italië voortduurt, hoe luider de roep in de rugby community wordt om Italië te verwijderen uit de Six Nations – of op zijn minst aanstormende rugbylanden (zoals Georgië en Roemenië) een eerlijke en sportieve kans te geven om het Six Nations ticket van Italië over te nemen.

Degradatie uit en promotie naar de Six Nations Championship is dus (nog) niet mogelijk. Voor de niveaus daaronder is dat echter anders.

Rugby Men’s XV Championship

Eén niveau onder de Six Nations Championship vinden we de Rugby Men’s XV Championship, of kortweg: de Championship. Deze competitie wordt uitgevochten tussen zes ‘second tier’-landen. Afgelopen jaar waren dat: Georgië, Roemenië, Portugal, Rusland, Spanje en België. Het team dat als laatste eindigt in de Championship, speelt (wél) om promotie/degradatie, tegen de winnaar van de Rugby Europe Trophy. Dit jaar was België de nummer laatst van de Championship.

Rugby Europe Trophy

Afgelopen seizoen ging de strijd om de Rugby Europe Trophy tussen Nederland, Zwitserland, Oekraïne, Duitsland, Litouwen en Polen. Nederland wist de competitie glansrijk te winnen, met 21 punten uit vijf wedstrijden (alleen tegen Zwitserland werd verloren).

België-Nederland a.s. zaterdag

De wedstrijd van aanstaande zaterdag is dus enorm belangrijk. Wint Nederland, dan promoveren we naar de Championship. Een grote stap dichterbij de plek van Italië overnemen in de Six Nations…

De kick-off van België-Nederland is a.s. zaterdag om 14:00 uur. De wedstrijd wordt live uitgezonden op Ziggo Sport.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!