Terugblik The Dukes 1 – RC Groningen (25-21)

Drie keer is scheepsrecht. Nadat The Dukes in de eerste twee duels van de DeGiro Voorjaarscompetitie het deksel op de neus had gekregen tegen The Bassets en The Hookers, was het afgelopen weekend tijd om op eigen veld tegen RC Groningen orde op zaken te stellen.
Machiel van Kolck, normaal gesproken reserve fly-half achter Maarten van Osch, stond dit keer in de basis als scrum-half. Aan goede kickers dus geen gebrek!
Althans, zo leek het.
 
The Dukes wond er geen doekjes om dat ze de Groningers met lege handen terug naar het hoge noorden wilden sturen: al na vier minuten drukte full-back Daan Swart de eerste Bossche try. Conversie gemist. 5-0.
 
Een goede 10 minuten later verdubbelde de onstuitbare hulk Bart Mommers de score. Conversie opnieuw gemist. 10-0.
 
Een paar minuten later sloeg Groningen terug. Met een try en (wel) een conversie brachten de bezoekers het verschil weer terug naar 10-7.
 
Tot de rust wist The Dukes de voorsprong niet verder uit te bouwen. Anderzijds werd Groningen ook geen punt meer toegestaan. Aan Dukes zijde was het spel rommelig, wat te maken leek te hebben met een niet optimale samenwerking tussen fly-half Maarten van Osch en gelegenheids-scrum-half Machiel van Kolck.
 
Na rust greep Dukes de Groningers opnieuw gretig bij de keel. Binnen een paar minuten was het good old ‘Ginger Duke’ Dirk van Lierop die het geel-rood-zwarte leger van toevallige voorbijgangers op de stadswal liet juichen. Hoewel de conversie opnieuw werd gemist, stonden The Dukes met 15-7 weer op een enigszins comfortabele voorsprong.
Lang konden de willekeurige wandelaars op de stadswal, die toevallig allemaal ook een sixpack bier bij zich hadden, echter niet genieten van die voorsprong. Luttele minuten later wist Groningen de stand met een try én een conversie weer terug te brengen op een bloedstollende: 15-14.
 
Ging het kicken niet van een leien dakje, Machiel van Kolck liet zien dat hij van meer markten thuis is: in de 55e minuut drukte hij de 20-14 achter de tryline. Jammer dat de conversie naast ging.
 
Was daarmee de spanning uit de wedstrijd geweken? Zeker niet! In de 64e minuut liep Dukes full-back Daan Swart, de maker van de eerste try, tegen een rode kaart aan. De referee meende te zien dat hij een tegenstander met de knie tegen de borst beukte. Met 14 tegen 15 werd het verdedigen van de 20-14 een heikele zaak.
 
Gelukkig was daar weer Bart Mommers – over wie sommige spelers van RC Groningen 1 sinds afgelopen zaterdag akelige nachtmerries schijnen te hebben; met een try (waarvan opnieuw de conversie werd gemist) zette hij de 14 Bosschenaren op 25-14.
 
In de hectische slotfase kreeg Dukes-speler Aldwin Schroot nog een gele kaart, waardoor The Dukes zelfs met 13 man kwamen te staan. De referee meende te zien dat Aldwin een tegenstander sloeg, toen hij zich losrukte uit de scrum.
 
Met 15 tegen 13 zette Groningen nog één keer alles op alles, wat werd beloond met een try (en een conversie). Maar meer stonden The (13 resterende) Dukes op eigen veld niet toe, waardoor als eindstand op de borden kwam: 25-21.
 
Uiteraard zijn wij Dukes blij en opgelucht met de eerste winst The Dukes 1. Desalniettemin lijkt er nog wel werk aan de winkel. Wat bleef knagen bij elke Bossche toeschouwer: vijf tries, nul conversies. Hierdoor kon Groningen tot het laatste fluitsignaal blijven hopen op meer, een hoop die met vier of vijf succesvolle conversies al lang de grond in zou zijn geboord.
 
Ach, zoals een keten van bouwmarkten beweert: er is altijd iets te doen. Voorlopig zijn de eerste winstpunten binnen. Next stop: Utrecht. Noteer alvast: 1 mei, 16:00 uur: URC 1 – The Dukes 1.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!