Technische staf The Dukes over herstart

Technische Staf The Dukes over herstart

Op zondagochtend 28 maart mocht ik de technische staf van The Dukes 1 – Alex Chang en Richard van den Broek – plus teammanager Leo Swart via Teams interviewen. Het is daags na de wedstrijd tegen RC DIOK. ‘In die wedstrijd kon je goed zien dat de lockdown ons heeft teruggezet. Vooral op het gebied van agressief verdedigen, efficiency en foutjes. En kleine foutjes worden tegen een team als DIOK onmiddellijk afgestraft. Je zag ook dat daardoor het momentum in de wedstrijd veranderde. Maar we weten waar we aan moeten werken. Als team hebben we een stapje terug gedaan en moeten weer stabiel worden.‘ Hieronder hun gezamenlijke verhaal [met enkele aanvullingen van mij] over de herstart van de rugby competitie op weg naar de eerste wedstrijd dit jaar: RC The Dukes 1 – RC The Bassets komende zaterdag 3 april, kick off om 14:30 uur.

Aan deze herstart is flink overleg vooraf gegaan tussen de diverse Ereklasse clubs onder leiding van Rugby Nederland. Uiteindelijk is gekozen een voorjaarscompetitie – gesponsord door DeGiro – zonder promotie en degradatie waaraan bijna alle clubs deelnemen. ‘Nu hebben 11 teams toegezegd maar dat aantal zal waarschijnlijk nog toenemen. Wij zijn in ieder geval blij dat we zo snel weer kunnen rugbyen en het is geweldig dat zo veel teams deelnemen. Dat betekend dat het gewoon een normale competitie is en we willen winnen.’

Voor rugby clubs betekent dit een forse organisatorische, financiële en sportieve uitdaging. Zo moeten er testkits worden ingekocht, een test straat worden ingericht en ‘bemenst’ met medisch geschoolde vrijwilligers. Wedstrijd- en trainingsfaciliteiten moeten schoon gemaakt worden. Dankzij de inzet van veel bestuurders en vrijwilligers is The Dukes erin geslaagd dit voor ons eerste team binnen een paar dagen voor elkaar te krijgen. ‘En daarom is het belangrijk om ook hier de club, het bestuur en onze vrijwilligers te bedanken. Dan noemen we speciaal Eric, Leo, Marc, Lisa, Harrie, Maikel en Stijn. The team is gratefull and proud.’

Nadat bekend werd dat de teams in de rugby Ereklasse wedstrijden mochten gaan spelen onder het protocol voor topsport – waar het bestuur van The Dukes fel voorstander van was –  heeft de club zich ervoor ingezet om aan dit protocol te voldoen. Om de wedstrijden te spelen hebben Alex en Richard uiteindelijk een flinke trainingsgroep van 38 spelers gevormd ‘niet alle jongens die we gevraagd hebben konden deelnemen. Bijvoorbeeld omdat hun werk dat niet altijd toestaat.

Met een groep van 38 spelers kunnen we competitief trainen en met een stabiel team spelen in de competitie. Daarbij hebben we er rekening mee gehouden dat deze competitie – na het stilleggen van de (groeps-)trainingen en wedstrijden in oktober 2020 – een flinke fysieke tol van de spelers zal eisen. Dit maakt, samen met de kans dat een speler zich afmeld omdat hij zich niet goed voelt, positief getest is of ziek wordt, de kans nog groter dat we meer spelers moeten inzetten.

Ook omdat deze ‘pre-season’ korter en anders dan anders is [het is immers april en niet augustus, red.]. Spelers zullen vaker afwezig zijn door werk, studie of andere afspraken. Ook willen we zo veel mogelijk jongens de kans geven om te spelen. Deze grote van deze groep maakt dit allemaal mogelijk.

De effecten van de lockdown en het stilleggen van de groepstrainingen merken we duidelijk. Het is echt een uitdaging voor de jongens om zo snel toe te werken naar de wedstrijden. Belangrijk is dat ze een goede focus houden. De afgelopen maanden konden ze niet trainen, sporten en uitgaan met hun maten. Dat was stressvol. Deze herstart komt precies op tijd.

Binnen de groep is er natuurlijk competitie. Niet alle jongens zullen speeltijd krijgen. Er zitten maar 25 spelers in de wedstrijdselectie. Met 38 spelers in de trainingsgroep hebben wij dus een luxe keuze en tegelijk hoofdpijn: wie te selecteren? Die hoofdpijn wordt door de spelers veroorzaakt omdat ze zo goed trainen en het tegen elkaar opnemen. In de wedstrijden is het mogelijk door te wisselen,  dus de kans is groot dat diegene die geselecteerd wordt ook speelt.’

Het protocol waaronder The Dukes gaan rugbyen houdt onder andere in dat spelers en technische staf twee keer in de week in een speciaal daarvoor ingerichte teststraat getest worden. Ook voorafgaande aan de wedstrijden worden alle spelers en de staf getest. Natuurlijk mag je bij een positieve test niet trainen en spelen. Voor trainingen en wedstrijden moet het veld ontruimd worden en alle materialen ontsmet. Van de spelers wordt ook discipline verwacht in hun privé gedrag: let op je hygiëne, afstand houden, etc.

‘Alle spelers zijn opgewonden dat ze weer mogen trainen en kunnen gaan spelen. Ze weten dat zij bevoordeeld zijn. Ze snappen heel goed dat dit niet ‘normaal’ is maar bijzonder. Dat jouw club, het bestuur en alle vrijwilligers, dit doen voor jou. Allemaal weten ze dat ze echt een ‘selectie’ vormen.’ Dat het – zoals Machiel van Kolck op Facebook schreef – bijzonder is ‘om hier deel van uit te mogen maken’. ‘Dat willen ze ook terug geven aan de Dukes, de fans en alle supporters. Ze willen laten zien hoe dankbaar, trots en gedisciplineerd ze zijn. Er is ook een goede sfeer tijdens het testen en het trainen. Wij – de staf – zijn daarom ook heel trots op hen. Zeker ook omdat het zo’n jonge groep is, [de gemiddelde leeftijd is nog geen 24 jaar, red.].

Deze competitie gaan we weer in met debutanten vanuit onze eigen jeugd: Tristan Giovacchini, Wouter van Miltenburg en Jenson van Rooij. In deze competitie hebben we een team waarvan veruit de meeste spelers uit de eigen jeugdopleiding van de club komen. We zijn nu 3 tot 4 jaar bezig met ‘development’ en nu komen we in de fase dat we overwinningen gaan vragen. We zijn dus niet meer voornamelijk gericht op de ontwikkeling van de spelers en het team, maar ook op resultaat. Dat hebben wij de jongens ook verteld “wij gaan van jullie overwinningen verwachten, dat is de manier om te leren hoe je wint”. Dus was het gisteren [zaterdag 27 maart, DIOK – The Dukes, uitslag 45 – 5] een nuttige oefenwedstrijd. De jongens moeten leren door te gaan met de wedstrijd ook nadat er een foutje is gemaakt. Ze moeten dat vergeten en doorgaan met die wedstrijd! Dat is een blauwdruk voor wat we nog moeten fixen.’

Giel Vekemans.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!