Herstart sporttrainingen geeft hoop: ‘Het voelt heerlijk om weer op het veld te staan’

Herstart sporttrainingen geeft hoop: ‘Het voelt heerlijk om weer op het veld te staan’

Maartje Swinkels, Studente aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek, maakte zaterdag 6 maart vroeg in de ochtend – The Dukes 1 traint van 8:00 tot 9:30 uur – een reportage bij de pre-season training van The Dukes 1. Hier haar rapportage over ons eerste dat terugkeert uit de lockdown op weg naar de eerste wedstrijd.

Herstart sporttrainingen geeft hoop: ‘Het voelt heerlijk om weer op het veld te staan’

MENTALE PROBLEMEN ONDER JONGEREN DOOR CORONA

DEN BOSCH – Rugbyclub The Dukes herstartte eind februari 2021 de trainingen voor de Ereklasse. Het sluiten van sportscholen en -clubs heeft invloed op de jongeren. Uit onderzoek van studente Journalistiek, Maartje Swinkels, blijkt dat de jeugd mentale problemen ervaart zoals weinig motivatie en het missen van sociale contacten.

De zaterdagochtend training van The Dukes 1, uitkomend in de Ereklasse, is net van start gegaan. Op het grote, bevroren kunstgrasveld staan ongeveer 25 spelers. Het is de tweede week dat ze weer trainen sinds midden oktober 2020. Het Bossche team heeft gedurende de lockdown niet in teamverband getraind. Wat impact heeft gehad op de spelers, trainers en coaches.

De kern van The Dukes 1, trainer Richard van den Broek en hoofdcoach Alex Chang spelen ondertussen zes jaar samen. Sinds een jaar of twee strijd het team weer voor aansluiting bij de top. De tweede lockdown zorgde voor een onverwachte stop. Teleurgesteld zegt, teammanager van The Dukes 1, Leo Swart: “We zaten in een enorme flow. Op dit moment zijn we een van het jongste team van Nederland.  De laatste wedstrijd tegen de landskampioen van vorig seizoen ging gelijk op en we lieten zien wat we in huis hebben. Nu kwam er een abrupt einde aan de competitie en trainingen.”

De trainingen van rugbyteam The Dukes 1 zijn in volle gang. De spelers komen stapsgewijs fysiek weer op niveau. Door de lockdown hebben zij bijna drie maanden niet in teamverband getraind. Hierdoor hadden teamleden last van weinig energie en motivatie.

Het percentage dat voor het plezier sport is sinds de lockdown gedaald van 57,9% naar 12,4%. Sporten om fit te blijven is nu de hoofdreden.

Mentale problemen bij jongeren
De gemiddelde leeftijd van het team is 24 jaar. Zij behoren niet tot de risicogroep. De spelers voelen onmacht. “Natuurlijk begrijpen ze de regels. Toch is het sluiten van de sportscholen en -clubs voor de jeugd mentaal lastig om mee om te gaan”, vertelt Leo. Demissionair premier Mark Rutte gooit het liefste alles open, dat laat hij weten tijdens een livestream van NOS op 3. Alleen kan dit volgens hem niet. Hij kijkt naar het virus, dat laat alles opengooien niet toe.

Dat het voor jongeren moeilijk is, bevestigt een onderzoek van studente Journalistiek, Maartje Swinkels. Via Instagram en WhatsApp is gevraagd naar de mentale problemen die jongeren ervaren nu de sportscholen en -clubs gesloten zijn. Van de ongeveer 100 ondervraagde jongeren geeft 67,3% aan zich slecht te voelen en heeft driekwart het sporten gemist. Vóór corona sportte 57,9% voor het plezier. Dit is na de tweede lockdown gedaald naar 12,4%. Nu sport de jeugd om fit te blijven. Jongeren zitten met mentale problemen zoals: weinig motivatie, meer stress en het missen van sociale contacten. Deze problemen krijgen als gevolg dat de jeugd zich nutteloos voelt en hun zelfbeeld verslechterd is.

Spelers van The Dukes 1 en Jong Oranje U20 Gijs Swart en Gyan van de Bogert kunnen zich vinden in deze problemen. “De lockdown was een zure periode. Het ging van sporten in groepsverband naar sporten in mijn eentje. Lichamelijk en mentaal ging ik achteruit. Mijn motivatie daalde”, vertelt Gyan. Ook Gijs had er moeite mee. Zo zegt hij: “Trainen met het team geeft mij energie, die viel weg. In het begin heb ik drie weken weinig uitgevoerd. Daarna kwam het besef dat ik weer iets moest gaan doen.”

Tips om gemotiveerd te blijven
Gijs, Gyan en Richard geven tips aan de jeugd. “Structuur is het belangrijkste om mee te beginnen”, vertelt Gijs. Dit kan Gyan beamen. Toen het trainen werd stopgezet heeft hij direct de knop omgezet en ging hardlopen. Gyan trainde drie keer per week en besloot daarom om drie dagen te gaan sporten. Zo blijft hij evenveel dagen in beweging. Aanvullend op de tip structuur zegt Richard: “Doe iets wat je leuk vindt. Als jij hardlopen haat, ga dan niet met jezelf afspreken om drie keer per week te hardlopen. Er zijn meerdere alternatieven om in beweging te blijven. Binnen het team zijn er bijvoorbeeld een paar gaan mountainbiken.”

‘Hooligan sport played by gentlemans’
Bij Rugby staan het clubhuis en respect centraal. Lachend zegt Giel Vekemans, communicatie RC The Dukes: “Een clubhuis hé, geen kantine.” In het clubhuis bevinden zich o.a. de bar, bestuurskamer, fitnessruimte, kleedkamers en teamroom. De teamroom is een soort bioscoopzaal. Hier kijken de spelers de wedstrijd terug. Vanwege corona is het clubhuis omgetoverd tot een teststraat. Alleen de medische vrijwilligers en spelers van de Ereklasse mogen deze ruimte betreden. Elke dinsdag en donderdag vindt er een sneltest plaats. Zo kunnen de spelers veilig het veld op.

Leo noemt rugby ‘Hooligan sport played by gentlemans’. Hiermee verwijst hij naar het respect dat de spelers voor iedereen hebben. Het team komt bijeen voor een kort overleg. Richard neemt een aantal technische aspecten met ze door. De Bossche trainer blijft rustig, schreeuwen doet hij niet. “Een rustige omgang motiveert”, aldus Leo.

“Een pubquiz is op zich wel leuk, maar niet hetzelfde”

Teambuilding

The Dukes 1 kon bijna drie maanden niet in teamverband trainen. Daarom hielden zij regelmatig een pubquiz avond voor teambuilding. “De sociale contacten mis ik het meeste. Een pubquiz is op zich wel leuk, maar niet hetzelfde”, vertelt teamlid Freek Slootman. Leo mist de wedstrijden enorm. Zelf komt hij wel door de coronatijd heen, maar over The Dukes 1 maakt hij zich zorgen. “Er wordt hen nu al één jaar van hun jeugd ontnomen. Op dit moment hebben wij een aantal spelers die onderdeel zijn van Jong Oranje U20. Als corona voorbij is, zijn zij waarschijnlijk te oud voor deze categorie. Een kans als deze krijgen ze misschien nooit meer.”

Als teammanager kijkt Leo op persoonlijk gebied naar de spelers. Zodra hij ziet dat iemand er somber bijzit onderneemt hij actie. Diegene gaat dan een persoonlijk gesprek met hem aan. Binnen de club helpt iedereen elkaar. “We zijn een grote vriendengroep”, aldus Freek. Freek is aan het stretchen op het grasveld. Hij heeft last van zijn kuit. Steeds vaker doen de spelers een stretchoefening tussendoor. Ze kunnen niet direct trainen op hetzelfde niveau als waar ze mee eindigde. “De spelers beginnen niet vanaf nul, maar we zijn wel zorgvuldiger vanwege snellere kans op blessures”, zegt Richard.

De training is afgelopen. Alle spelers en coaches staan in een cirkel, steken hun vuisten hoog in de lucht, tellen af en roepen ‘THE DUKES’. De spelers grijpen naar hun waterfles en verlaten gaandeweg het terrein.

Maartje Swinkels.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!