Steeds meer sportclubs maken kennis met rugby

Steeds meer sportclubs maken kennis met rugby

Sporten hebben meer overeenkomsten dan verschillen. Onze development trainer (en trainer bij de Rugby Academie Zuid) Joost Kuppens gaf de voorbije weken rugbytraining aan diverse andere sportclubs uit de regio. 

Basketbal, hockey, rugby en zelfs voetbal kan van elkaar leren. Bij al deze sporten zijn aspecten van coördinatie belangrijk zoals het ruimtelijk oriëntatie vermogen (mannetje-meer-situatie) en het koppelingsvermogen (de bal verplaatsen terwijl je rent). 

Daarnaast hebben deze sporten overeenkomsten in een aantal grondvormen van bewegen zoals rennen, draaien, ontwijken, vallen, schoppen en gooien. Ten slotte zou je kunnen zeggen dat diverse teamsporten te maken hebben met dezelfde mentale uitdagingen zoals mentale weerbaarheid, focussen en motivatie. 

Joost, niet alleen trainer bij onze club maar ook, pleit al jaren voor de implicatie van het Athletic Skills Model (ASM) waarbij sporters méér sporten en bewegingen beoefenen dan alleen hun eigen sport. 
Goed voor de motorische ontwikkeling, het voorkomt blessures, en bovenal leuker dan altijd maar diezelfde drills trainen, zo zegt Joost. 

Bij topsportverenigingen wordt deze visie op steeds meer plekken toegepast. Gelukkig zien we ook bij Rugby The Dukes wekelijks verrassende en gevarieerde trainingen waarbij ook weleens oefeningen vanuit een andere sport ingezet worden.

Als gevolg van het wegvallen van wedstrijden bij jeugdsporters, daalt de motivatie om te trainen bij verschillende sportverenigingen. Als oplossingen namen FC Engelen, OJC Rosmalen, Basketbal Academy Den Bosch, MHC Rosmalen en Basketbalvereniging Vlijmscherp de laatste weken contact op met Joost voor een rugbytraining. Met rugby houden ze de trainingen afwisselend én leren de sporters extra vaardigheden zoals stoeien en tackelen. Joost laat de jeugdsporters daarnaast ook onze unieke cultuur ervaren door de sporters te wijzen op zaken als respect, discipline, passie en kameraadschap.

Hoewel de visie van het ASM wat Joost betreft te langzaam bij de andere sportverenigingen tot uiting komt, is hij er blij mee dat de sportverenigingen onze sport nu weten te vinden. Het is dan misschien uit nood geboren maar “vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt” zo zij een bekende Nederlandse sporter weleens.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!