Rugby als maatschappelijke waarde

Rugby als maatschappelijke waarde

Na de vernielingen in onze stad, door relschoppers die zich voordoen als demonstranten tegen de avondklok, schreef Joost Kuppens (hier lees je meer over Joost) een beschouwing over de kansen die sport, rugby in het bijzonder, biedt voor onze samenleving. 

Op individueel niveau kan sport bijdragen aan, bijvoorbeeld, fysieke en mentale gezondheid, aan sociaal kapitaal (netwerk aan nuttige contacten), zelfvertrouwen, zingeving en mentale weerbaarheid.
Op collectief niveau heeft sport de mogelijkheid om bij te dragen aan groei van onderling vertrouwen, beperken ziekteverzuim en sociale cohesie. Voor Rugby The Dukes genoeg redenen om door te gaan met promoten van onze sport, leden te werven én te behouden, ook in Corona-tijd.

Als sportfanaat met een bachelor sociologie heeft mijn hoofd [op] deze dag geen moment stil gestaan. Moeten we niet gewoon allemaal gaan rugbyen (of één van de andere vele leuke sporten doen) voor de ontwikkeling van wat burgerschapscompetenties, of wat vaker met elkaar op stap gaan, gepaard met een goed gesprek?
De rellen en nieuwe dreigingen zorgden ervoor dat Gemeente ‘s-Hertogenbosch overging tot een noodverordening, vervolgens werden trainingen van vele sportclubs stilgelegd. Wat als de rebellerende jongeren beter gesocialiseerd zouden zijn in en door sportverenigingen? Welke invloed heeft het wegvallen van mogelijkheden tot sporten op deze mensen? Vervelen zij zich?
Voor mij een dag waarop ik onafgebroken aan de telefoon hing; vanuit mijn dankbare functie als Buurtsportcoach Topsport ‘s-Hertogenbosch in contact met vele topsportverenigingen, ook als trainer bij
Rugby Academy Zuid  en Rugbyclub The Dukes flink in overleg.

Bovenal begaan mét en bezorgd óver wat er gebeurt in Oeteldonk maar zeker ook over wat er mogelijk kan gebeuren in Maastricht; mijn woonplaats, waar de winkel van mijn vrouw is. Daar waar mijn kleine Jules rondloopt terwijl ik er niet ben omdat ik een aantal dagen in de chaosstad Den Bosch aan het werk ben. Daarom fulltime aan de (social)media gekluisterd. Laten de verwachte relschoppers Teazone Maastricht
heel? Vandaag wel maar komende dagen ook? De M-side van FC Den Bosch ondersteunt de politie, MVV supporters trekken preventief de stad in.

Mooi hoe sportclubs zich positief inzetten maar ik vraag me af in hoeverre de aanwezigheid van (voetbal)supporters de-escalerend werkt. Leden van Dukes helpen winkelpanden van sponsoren hufterproof te maken.. prachtig voorbeeld van ‘solidariteit’. Het ontbreken van perspectief lijkt er mede voor te zorgen dat mensen gefrustreerd raken, een kompas en een doel missen…iets wat ik ook terug zie in de sportverenigingen; het animo om te trainen daalt sinds het wegvallen van wedstrijdperspectief.  Er zitten bij de gebeurtenissen van vandaag zóveel paralellen en overlappingen tussen het vakgebied sociologie en sport; interessant!

Een dag die ik niet snel zal vergeten. Een dag waar ik Jules over een jaar of 15 nog over kan vertellen. De dag dat papa van Maastricht naar Den Bosch reed om trainingen te geven die niet doorgingen, de dag waarop mama begon aan haar nieuwe baan maar ook haar eigen winkel ging barricaderen, een dag waarop het voor kinderen te onveilig was om naar de sportvereniging te gaan…

Ik hoop dat SPORT kan blijven bijdragen aan de vorming van mensen, aan sociale cohesie, aan impulscontrole. Sport als uitlaatklep waar mensen respectvol met zichzelf en met elkaar in competitie kunnen gaan. Waar discipline wordt bijgebracht en waar men passie, voldoening en bevrediging vindt zodat dagen als deze een uitzondering blijven. #sport #sociologie #kernwaarden #sportalsmiddel.

 

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!