Er was eens…een Australisch international bij The Dukes

Er was eens…een Australisch international bij The Dukes

Een nieuw jaar, nog geen rugbywedstrijden dus duikt DigiDukes de archieven in en dan leidt het ene verhaal tot het volgende (zoals zo vaak). Dus opnieuw terug naar…1986, 35 jaar geleden, toen The Dukes ook in de Ereklasse speelden en onverwacht versterkt werd met Australisch international David Knox.

Zoals we eerder schreven: Australië B speelde dat jaar een oefenwedstrijd tegen Nederland in Den Bosch en na afloop kwam David in contact met wat Dukes in café Hart van Brabant. Van het een kwam het ander en de Aussie besloot wat wedstrijden met The Dukes 1 te spelen.

Tegenstander Aart Voets kan het zich nog goed herinneren: “Ik heb met RC Eemland tegen Dukes met Knox als fly half gespeeld. Hij liet 14 Bosschenaren twee klassen beter spelen. Geweldige ervaring! Het is ook de enige die ik ken die 14 Bosschenaren stil kan krijgen”, voegt de Schijndelnaar eraan toe.

Oud Dukes 1-speler Eugene de Lizer herinnert zich de eerste training met David: “We hadden een nieuwe, strenge trainer: Jan Schalkx. Die stuurde David weg van de training omdat ‘ie zich niet aan de oefeningen hield. Hij stuurde een topspeler gewoon weg! We hebben hem natuurlijk pas na de training verteld wie hij weggestuurd had”, vertelt Eugene lachend.

“Op een sevenstoernooi in Duitsland speelde David nog met The Dukes mee. Had ‘ie een vriend van hem die in Italië speelde uitgenodigd. Een hele lange. Die twee waren niet te stoppen”, vertelt Eugene. Dat kan ook Bart van de Zande – toen het talent van Dukes 1 – zich nog goed herinneren: “met die twee Australiërs wonnen we de Brüggen sevens. Dat was een sterk toernooi op een Britse RAF luchtmachtbasis in Duitsland (red.: nu is dat vliegveld Weeze). Die vriend van David was trouwens Michael Cheika. Ik heb nog een foto van  het krantenartikel, maar geen scan. Die foto zit in een tafel van een vriend onder de epoxylaag!”

Na een paar wedstrijden vertrok Dave naar de Italiaanse profclub Petrarca uit Padova om in 1991 met Australië op het WK te spelen. En Michael Cheika werd – na  gespeeld te hebben bij Castres, Paris en Livorno – uiteindelijk coach van de Wallabies van 2014 tot 2019.

En Eugene en Bart? Eugene staat dinsdag en donderdag bij The Dukes naar de training van zijn kinderen te kijken. Bart is nu ons bestuurslid jeugd: “David Knox kwam ik jaren later nog tegen tijdens mijn vakantie in Griekenland. Hoorde ik hem ineens ‘Samson’ – zo noemde hij me altijd – roepen vanaf een balkon. Toen had ik nog haar”.

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!