De stad van Hans Meeuwis

‘We moeten een gezellige winkelstad zien te blijven’

Hans Meeuwis is eigenaar van Black Tie, de gelegenheidskledingzaak in de Hinthamerstraat. ,,Een trouwpak moet je passen, dat is een beleving.”

Een glasbedrijf repareert de ramen van de buren, een massagesalon. Het glas van Black Tie hield stand tegen de wolk van agressie die twee weken geleden over de stad raasde. Voor de zekerheid is de gevel dichtgespijkerd.

,,We wonen boven de zaak. Het was heel beangstigend”, zegt eigenaar Hans Meeuwis (50). ,,Maar wat wel mooi is: van jongs af aan heb ik gerugbyd. Ik stuurde een berichtje naar de Dukes-app en het was zo geregeld. De volgende dag stonden er acht man om de ramen dicht te spijkeren. Dat geeft me een heel goed gevoel, dat er mensen klaarstaan op zulke momenten.”

Kwart eeuw eigenaar
Meeuwis was vorig jaar een kwart eeuw eigenaar van de gelegenheidskledingzaak in de Hinthamerstraat, maar vanwege corona was het uiteraard geen goudomrand jaar. Er wordt nu immers weinig getrouwd en gefeest. ,,Je kunt wel kleding bestellen, maar een trouwpak moet je passen, dat is een beleving. Dat gaat niet via internet. Wel heb ik vorig jaar een kledinglijn opgezet voor The Dukes. Dat wil ik misschien wel uitrollen naar meerdere clubs.”

De geschiedenis van de herenmodezaak gaat terug tot 1938 toen de opa van Meeuwis een zaak opende in Eindhoven. Elf jaar later begon hij in Den Bosch een tweede vestiging, ook in de Hinthamerstraat, maar meer richting de Markt. Meeuwis’ vader nam de zaak over en inmiddels staat de derde generatie dus aan het roer. ,,Ik heb bedrijfskunde gestudeerd. Totaal iets anders. Maar ik stond al op mijn vijftiende in de winkel bij mijn vader, ik voel me hier als een vis in het water.”

Meeuwis hoopt dat specialistische zaken als de zijne het straatbeeld in de binnenstad blijven kleuren. ,,Den Bosch staat bekend als een gezellige winkelstad en dat moeten we zien te blijven. Er staan nu vrij veel panden leeg en je wilt niet dat alleen de grote winkelketens ervoor terug komen. Het moet aantrekkelijk blijven om naar de stad te komen. Het leuke aan Den Bosch is dat er normaal gesproken altijd iets te doen is, daar moeten we ook zeker mee door blijven gaan.”

Trots op…
,,De bourgondische gezelligheid. En ik vind het historische centrum prachtig. Ik heb nog foto’s van twintig jaar geleden, ook van hier uit de straat, waarop de panden op instorten staan. Aan alle kanten is er geïnvesteerd in de uitstraling van het centrum en de stad in het algemeen. De gemeente, ondernemers en inwoners hebben daar allemaal aan bijgedragen. Ik ben hier geboren en getogen. Den Bosch is echt mijn thuis.”

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!