Voor tijdens de Lockdown: De 10 beste rugby boeken

Voor tijdens de Lockdown:
De 10 beste rugby boeken

Dat de hele situatie rond Corona niet ideaal is, daar zijn de meesten van ons het wel over eens. Al was het alleen maar omdat we niet kunnen rugbyen. Hoe banen we ons dan een weg door al die ongevraagde vrije tijd? Al in juni plaatsten we deze boeken top-10 op onze website. Maar misschien dat het nuttig is, zo voor de feestdagen, deze nogmaals te publiceren.

Daarom hieronder hieronder een selectie van 10 lezenswaardige boeken over rugby, met bij elk daarvan een korte omschrijving. Opgesteld door die Duke die er voor doorgeleerd heeft: Coen van Rossum (Coen studeerde Nederlandse Literatuur en speelde jarenlang in de Ereklasse met The Dukes).

Want lezen, daarvoor is de Corona-crisis nu juist bij uitstek geschikt! En doe ons nou een lol, en bestel die boeken niet online, maar in een (Bossche) boekenwinkel! Support your locals!

Komt ‘ie. Van 10 naar 1:

10. Tim Visser – Flying Dutchman
Komt voornamelijk in de lijst omdat het het enige Nederlandstalige rugbyboek is. Het beste wat erover te zeggen valt: hij is in ieder geval eerlijk geweest…

9. Paul O’Connell – The Battle
Uitmuntend vertelde geschiedenis van de schier onbreekbare Ierse lock, die door een zware blessure in zijn laatste wedstrijd niet het einde kreeg dat hij verdient.

8. Jonathan Bradley – The Last Amateurs
In 1999 won Ulster zijn enige Heineken Cup, in een jaar waarin ze zo ongeveer als allerlaatste Europese topclub de overstap maakten naar het profrugby. Over een groepje postbodes en barmannen die in 1999 plotsklaps Europees kampioen werden.

7. Warren Gatland – Pride And Passion
Nu coach van de Chiefs, maar heeft vooral naam gemaakt als bondscoach van Wales (en Ierland) en de afgelopen twee (en de aanstaande) Lions-tours.

6. Catherine Spencer – Mud, Maul, Mascara
Rugbyboeken over mannen zijn er te over, maar vrouwen komen er bekaaid van af. Dit is een van de eerste, en alleen al daarom absoluut een aanrader!

5. Ben Mercer – Fringes
Meestal moet je furore maken om je naam op de kaft van een rugbyboek te krijgen, maar Ben Mercer is een nobody die zijn gehele carrière op het randje van het profrugby balanceerde. Het maakt zijn avonturen als net wel/net niet-prof eigenlijk alleen maar interessanter. Aanrader voor iedereen die ooit overwogen heeft om zijn geld met rugby te willen verdienen.

4. Eddie Jones – My Life And Rugby
Eddie Jones maakte furore als coach van Australië en assistent van de Bokken die in 2007 wereldkampioen werden, maar we kennen hem vooral als huidig bondscoach van Engeland en de coach van het Japanse team dat in 2015 Zuid-Afrika versloeg op het WK. Eerlijk verhaal, waarin ook zijn jeugd in Australië en het leven van zijn Australische vader en Japanse moeder down under.

3. Sam Warburton – Openside
Legendarische Welshe nummer 7 vertelt voor het eerst sinds zijn vroegtijdige rugbypensioen (hij was pas 29) over zijn carrière, waarin hij onder andere twee maal Lionscaptain was. Sterk verhaal over de kracht van doorzettingsvermogen en de tol die toprugby op je lijf heeft.

2. James Kerr – Legacy
James Kerr onderzoekt de winnaarscultuur binnen de All Blacks. De centrale vraag: waarom is dit team zo dominant in de rugbywereld? Goede inzichten over teambuilding, de rol van mentale weerbaarheid en de Nieuw-Zeelandse cultuur in het algemeen.

1. Ben Ryan – Sevens heaven
Fantastisch verhaal over de Britse coach die Fiji naar Olympisch rugbygoud coachte. Leest als een reisverhaal, met heel veel verdieping in de gewoonten en gebruiken in Fiji

Mis nooit het
laatste nieuws

Word lid van onze online community en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!