Voorzitter The Dukes over Corona maatregelen.

 In Clubnieuws, Dukes in Media, Nieuws

Op 30 september reageerde Dukes voorzitter Eric van der Zande in het Brabants Dagblad op de laatste maatregelen van het kabinet om de verspreiding van het Corona virus tegen te gaan. Hieronder de tekst van dit interview. Door een DigiDukes extra en en via ons clubblad zijn onze leden, fans, ouders en sponsors al geïnformeerd  wat deze maatregelen betekenen.

,,Dus de overheid is niet bang dat het virus in een supermarkt of restaurant overspringt, maar wel in de open buitenlucht langs een sportveld?”, aldus The Dukes-voorzitter Eric van der Zande © Peter van Gogh

‘Bloed, zweet en speeksel van je tegenstander? Dat is blijkbaar minder gevaarlijk dan rugby kijken’

DEN BOSCH – Voorzitters van sportverenigingen zitten met de handen in het haar nu kantines drie weken op slot moeten en publiek niet welkom is langs de lijn. ,,Het weren van toeschouwers bij amateurwedstrijden is van een ongekende stompzinnigheid”, zegt Eric van der Zande, voorzitter van rugbyclub The Dukes.

Guus Peters 30-09-20, 06:31 Laatste update: 08:23 Bron: Brabants Dagblad

Met een gevoel van wanhoop keek hij maandagavond naar de persconferentie van het kabinet. Van der Zande kan zich iets voorstellen bij het sluiten van de kantines, maar kan er met zijn hoofd niet bij dat ouders niet op anderhalve meter van elkaar langs de lijn naar hun kind mogen kijken.

Langs de lijn, maar dan openbaar

,,Dus de overheid is niet bang dat het virus in een supermarkt of restaurant overspringt, maar wel in de open buitenlucht langs een sportveld?” Van der Zande zegt dat The Dukes niet gaat handhaven op toeschouwers omdat de club dat niet kan. ,,Wij liggen op openbaar terrein. Het is niet onze taak, maar de taak van de gemeente om te handhaven op openbare plekken.”

Het is niet onze taak, maar de taak van de gemeente om te handhaven op openbare plekken.

Eric van der Zande, voorzitter van rugbyclub The Dukes

‘Hoe krijgen we dat geregeld?’

Iets verderop bij RKVV Wilhelmina zijn ze wel van plan te handhaven. Al vraagt voorzitter Rob Broers zich af hoe ze dat op korte termijn goed geregeld krijgen. ,,In april en mei was het tot tien uur ‘s avonds licht. Nu moeten we kijken hoe we het in het donker gaan organiseren met ouders die hun kinderen komen brengen en halen.” In april en mei was het tot tien uur ‘s avonds licht. Nu moeten we kijken hoe we het in het donker gaan organise­ren

Broers had liever gezien dat de overheid alle sportactiviteiten voor drie weken had stilgelegd. Om de verloren weken later in het seizoen in te halen. Volgens hem wordt nu te veel verantwoordelijkheid op de schouders van vrijwilligers gelegd. ,,Het is niet eerlijk dat zij die moeten dragen.”

Coronamoe?

Als voorbeeld noemt hij de ouders die met hun kind naar een uitwedstrijd moeten rijden. Zij vallen onder de ‘teambegeleiding’ en zijn welkom op het sportpark. Ouders van de thuisspelende ploeg daarentegen mogen niet komen kijken. ,,Moeten onze vrijwilligers gaan handhaven op ons eigen sportpark? Het is maar de vraag hoe daarop gereageerd gaat worden. Mensen zijn een beetje coronamoe.”

Bloed, zweet en speeksel

Collega-voorzitter Van der Zande is bang dat de maatregelen weinig effect zullen sorteren. ,,Na 80 minuten rugbyen zit er vaak bloed, zweet en speeksel van je tegenstander op je. Maar dat is blijkbaar minder gevaarlijk dan er vanaf een afstandje naar te kijken. Mij ontgaat die logica.”

Zelf rugby’en is blijkbaar minder gevaarlijk dan er vanaf een afstandje naar te kijken. Mij ontgaat die logica

Hij is bang dat de overheid de riemen over drie weken noodgedwongen strakker moet aantrekken in plaats van het voornemen om de maatregelen weer te versoepelen. ,,Je doet nu iets dat niet gaat helpen. Daardoor zijn we er over drie weken slechter aan toe. Ik ben ervan overtuigd dat er de hele winter maatregelen gelden.”

Dan maar helemaal op slot?

Hoewel Broers liever had gezien dat de sportparken de komende drie weken helemaal op slot zouden gaan, wil hij er bij Wilhelmina het beste van maken. ,,We kunnen wel moeilijk gaan doen, maar daar hebben we niks aan. Liever kijk ik met de rest van het bestuur hoe we zo goed mogelijk met deze situatie kunnen omgaan.”

Contact

Laat uw naam, emailadres en een bericht achter en wij nemen spoedig contact met u op.

Not readable? Change text.