Het Bossche Draken toernooi 2020

 In Clubnieuws, Nieuws Senioren

Een maand nadat Dukes 4 het Corona-spook had verjaagd van de Limietlaan met de knetterende kraker om D’n Oetel Kiele Cup tegen Bredase RC 3, was het opnieuw raak: op zaterdag 5 september verzamelden maar liefst acht teams (vier damesteams en vier herenteams) zich aan de voet van de Bossche vestingwal, op een zonovergoten Zomerterras Zuid, voor de traditionele kroon op ieder pre-season: het Bossche Draken toernooi.

Het Bossche Rugby Weekend, waarvan alweer de tweede editie oorspronkelijk voor dit weekend was gepland, kon weliswaar niet in zijn volle glorie plaatsvinden, maar doordat het Bossche Draken toernooi op zaterdag alsnog door kon gaan, bleef er voor de rugbyliefhebber toch iets te genieten.

Wat heet! Een volledig Brabants deelnemersveld, met dames uit Breda, Roosendaal, Etten-Leur, Uden, Valkenswaard en uiteraard Den Bosch, en heren uit Tilburg, Breda, Boxtel, Paşcani, Oisterwijk en uiteraard de Groot-Bossche Regio (o.a. ook Delft), veroverde moeiteloos de harten van het massaal toegestroomde publiek.

In order of appearance traden op:

Dukes Dames 2 – CL REL/RCC Dames
The Brabo Stars (formerly known as Dukes Dames 2 het spits af met een wedstrijd tegen het West-Brabantse cluster Rugbyclub Etten-Leur/Roosendaal Commando Combinatie (REL/RCC), hier en daar aangevuld met een Bosch’ of Bredaas gezicht. Hoewel The Brabo Stars streden met passie en bezieling, moesten ze de winst helaas aan REL/RCC laten: 12-24. Desalniettemin luidde de conclusie: veel geleerd, en vooral genoten!

Herentoernooi deel 1
De mannen trapten af met CL Ducks/Oysters tegen RC Tilburg. Hoewel Ducks/Oysters vorig seizoen heer en meester was in de 4e klasse Zuid, wist Tilburg met een fris jong team aardig tegenwicht te bieden. Sterker nog: de Tilburgers liepen zelfs met de winst het veld af! Was dit een incident, of was hier een revelatie in de maak?

Ook het volgende duel was een prachtig affiche: voor de tweede keer in een maand streden Dukes 4 en BRC 3 om de roemruchte D’n Oetel Kiele Cup. Terwijl de felbegeerde bokaal in augustus nog richting Breda verdween, trokken de Dukes ditmaal aan het langste eind; met een knappe overwinning zorgden ze dat het erezilver tenminste tot januari 2021 aan de Limietlaan te bewonderen zal zijn.

Direct na deze oorwassing, moesten de krijgers uit Breda opnieuw aantreden, nu tegen het getergde Ducks/Oysters, gebrand op revanche na de verloren openingswedstrijd tegen RC Tilburg. BRC 3, in de betere Bredase rugbykringen niet voor niets bekend als ‘Het Vlaggenschip’, stroopte de mouwen op en buffelde op karakter dat het een lieve lust was, maar moest met lede ogen toezien hoe de lepe Eenden-Oesters combinatie, handig gebruik makend van de vermoeidheid aan Bredase kant, er met de winst vandoor ging.

Als laatste herenwedstrijd voordat de Dames het veld weer zouden opeisen, stonden RC Tilburg en The Dukes tegenover elkaar. Twee giganten van het rugby langs de A65. Opnieuw verraste Tilburg de tegenstander met snel en behendig lijnspel, waardoor halverwege een (voor Tilburg) fraaie tussenstand op het scorebord stond. Dukes paste zijn strijdplan aan en kwam daardoor weliswaar beter in de wedstrijd, maar wist de Tilburgse voorsprong niet meer in eigen voordeel om te buigen.

Tussenstand na het eerste deel van het herentoernooi:
Tilburg: 2 x winst;
Dukes en Ducks/Oysters: 1 x winst, 1 x verlies;
BRC: 2 x verlies.

Dames 1 – Bredase RC Dames
Eind van de middag nam Dames 1 het op tegen Breda. De wedstrijd begon met 15 tegen 15, waarbij de Bredase XV was aangevuld met Dukes en Vets. Na 25 minuten alles geven, waren de gelederen uitgedund, wat resulteerde in een kick-off van de 2e helft met 12 tegen 12. Hoewel Breda prima spel wist beloond zag met enkele welverdiende try’s, waren de Dukes Dames over de hele linie te sterk en ging de winst met 50-19 terecht naar Bossche zijde.

Herentoernooi deel 2
De zinderende ontknoping van het herentoernooi vond plaats in twee aktes.

Eerst troffen hekkensluiter BRC en koploper Tilburg elkaar. Een strijd tussen adellijke baronnen en textielbaronnen. Blauw bloed versus Schrobbelèr. De Parel van het Zuiden tegen De Stylist van het Zuiden. En hoewel de onverschrokken soldaten in zwart-wit zich opnieuw van hun beste kant lieten zien, moesten ze uiteindelijk toch de meerdere erkennen in de snelle en fitte blauw-gele Kruikenzeikers. Tilburg wist zich al vóór de laatste wedstrijd zonder puntverlies winnaar van het Bossche Draken toernooi 2020, Breda bleef met lege handen achter: geen punten, geen D’n Oetel Kiele Cup.

Was het toernooi op dat moment van alle spanning ontdaan?

Neen!

Als laatste wedstrijd stond op het programma het immer beladen, verbeten en (na afloop) reuze gezellige treffen tussen The Dukes en Ducks/Oysters. Dukes-coach Maikel Weijers zette al tijdens de ochtendkoffie op Zomerterras Zuid de toon met een treffende vergelijking: “Wespen zijn net Oysters: nergens goed voor, rete-irritant en er zijn er altijd teveel van.

Met het mes tussen tanden traden beide teams aan voor deze rasechte derby, waarin – naast de eer en de begeerte van alle dames tussen Tilburg en Zaltbommel – bovendien de tweede plaats in de eindstand van het Bossche Draken toernooi te winnen viel. Hoewel beide teams met 4 x 20 minuten al een volledige rugbywedstrijd in de benen hadden, spatten de vonken er vanaf op het hoofdveld van The Dukes. De Bosschenaren hielden aanvankelijk moedig stand achter de eigen vestingmuren, maar moesten zich uiteindelijk gewonnen geven aan de belegeraars. Als wespen zoemden de Oysters (en de Ducks) uiteindelijk een paar keer door de moegestreden linies van The Dukes en pakten de winst en daarmee een welverdiende tweede plek.

De eindstand:

  1. Tilburg
  2. Ducks/Oysters
  3. Dukes
  4. Bredase RC

D’n Oetel Kiele Cup: Dukes

Het bleef nog lang onrustig op het Zomerterras Zuid.

Kijk voor meer foto’s HIER (Dukes Dames) en HIER (Dukes Heren 4)!

Contact

Laat uw naam, emailadres en een bericht achter en wij nemen spoedig contact met u op.

Not readable? Change text.