Wat doe jij nu…Joost Kuppens

 In Clubnieuws, Nieuws Jeugd, Nieuws Senioren

Hoe houd jij jezelf fit in deze ‘trainingsloze’ tijden? Wat zijn de gevolgen van deze pandemie voor jou? We vroegen het een aantal Dukes-leden. Onder andere Joost Kuppens, speler van Dukes 3, en trainer/coach van Dukes 2. Joost werkt ook voor Rugby Academy Zuid en voor ‘S-PORT van de gemeente ‘s’Hertogenbosch.

“Zelf ben ik onlangs verhuisd naar Maastricht. Hoewel mijn vrouw en ik op aangepaste wijze nog blijven werken, moet ik toegeven dat er toch ook wel wat meer tijd is vrijgekomen om te klussen in het nieuwe huis.
Daarnaast blijf ik dagelijks sporten. Met een paar elastieken, stokken, waterzakken, ballen, autobanden en zelfs wc-rollen kan ik een hoop doen! Ook zonder zware halterstangen en dumbells.
Ook is het heuvellandschap hier erg aantrekkelijk om met enige regelmaat de MTB te pakken of de hardloopschoenen aan te trekken. Vandaag – zondag 19 april – heb ik nog 24 kilometer mogen rennen: om 06.15 uur in de ochtend vertrokken, 2 uur later thuis. Ik heb weer genoten van vele offroad paadjes en pittige Limburgse heuvels.

Voor de Rugby Academy Zuid (RAZ) heb ik een online trainingsprogramma gemaakt. Met trainingsschema’s waarbij iedere oefening ondersteund wordt door middel van een ‘voorbeeld-video-clipje’. Samen met co-trainer Robin Kinnegen doe ik de oefeningen op deze clipjes voor. Dit programma is er voor mini’s tot en met senioren. Voor allen een op maat gemaakt programma en  bevat naast enkele theorie-opdrachten twee schema’s per week waarmee gewerkt wordt aan zowel kracht, conditie, skills en coördinatie als aan mobiliteit.
Daarbij 1 loopschema per week en ook ontvangen de sporters van de RAZ iedere week een ‘Challenge van de week’. Hierbij daag ik ze uit om een beweging zo goed of zo vaak mogelijk te doen.

Het unieke aan dit programma is tweeledig: 
– Inhoudelijke kwaliteit: het is geschreven vanuit een holistische benadering; alle elementen die je thuis kan trainen zitten in de schema’s terwijl meeste andere alternatieven slechts alléén fitness-oefeningen aanbieden.
– De manier waarop wij onze spelers op afstand motiveren. We hebben een spel waarbij spelers punten verdienen door filmpjes van hun trainingen op te sturen. Iedere week roepen we per leeftijdsgroep een winnaar van de week uit en gedurende de week communiceren we voortdurend over de tussenstanden. Wekelijks ontvangen we meer dan 200 filmpjes van onze spelers! Daarnaast behouden we met iedere speler persoonlijk contact door met ze te appen en te bellen. Komende week starten we met groepsgesprekken via ZOOM zodat de spelers met elkaar in contact blijven. 

Natuurlijk is de coronacrisis verschrikkelijk voor de gezondheid, voor de economie en voor de beperking in sociaal contact. Wij als rugbyers balen dat we de competitie niet hebben mogen afmaken, dat vele toernooien en geweldige clubactiviteiten worden geannuleerd.

Toch zijn er ook voordelen. We hebben een langere pre-season dan ooit. Een periode waarin we superfit kunnen worden, goed kunnen herstellen van blessures en ons kunnen richten op nieuwe dingen zoals webinars over voeding, ontwikkeling in mentale aspecten zoals leren visualiseren. 
Ik raad spelers en trainers aan om doelen te gaan stellen; wat wil ik (met mijn team) bereiken, waarom en hoe ga ik dit aanpakken? Wacht niet af maar grijp je kans!

Vanuit mijn rol als Buurtsportcoach Topsport Gemeente ‘s-Hertogenbosch heb ik al vele mooie voorbeelden gehoord vanuit onze vrienden van Hockey Club Den Bosch, Heroes Basketbal, FC Den Bosch en Flik-Flak turnen.

Ik wens iedereen een sportieve en gezonde tijd toe!
Groeten,Joost.”

Contact

Laat uw naam, emailadres en een bericht achter en wij nemen spoedig contact met u op.

Not readable? Change text.