Wedstrijdverslag Dukes 4 – Bredase RC 3

 In Clubnieuws, Nieuws Senioren

De zondagochtend van het immer beladen duel tussen Dukes 4 en het Vlaggenschip van de Bredase RC, tjilpte het zonnetje er lustig op los en stonden de vogeltjes hoog aan de hemel te stralen.

Wacht even, is dat niet verkeerd-om ofwel: Binnenstebuiten?, hoor ik de lezer verbouwereerd mompelen.

Jazeker! Een restje van de pure onvervalste Oeteldonkse esprit de carnaval was namelijk nog geconserveerd in het Bossche clubhuis, speciaal om onze gasten uit Ut Kielegat ook eens de smaak van een écht carnavalsfeest te laten proeven. Dus echoden de klanken van Vergimmes Mooi en Spuit Elf, en niet te vergeten Sophie Peeters, nog na in het clubhuis toen de heren van het Vlaggenschip in Den Bosch arriveerden. Ook de rood-wit-gele slingers en de trotse Oeteldonk rugby banieren (by Ralph Ofzoiets) hadden we laten hangen voor onze Bredase vrienden, zodat zij zich even in een wonderbaarlijk warm Oeteldonks bad waanden.

Dukes 4 had op dat moment al genoten van een licht, calorie-arm ontbijt, een lovenswaardig initiatief van Stijn van Beurden, Seabert en Anne Eekels.

Hoe sympathiek ook de onderlinge Brabantse carnavalsgevoelens mogen zijn geweest, eenmaal op het veld gaven de ploegen elkaar geen kwartier. Dukes kwam sterk uit de startblokken met een verwoed offensief, dat echter door de standvastige Bredase defensie verbeten van de tryline werd weggehouden. Maar vindingrijk als wij Bosschenaren nu eenmaal zijn, speelde Dukes 4 slim op die situatie in door plotseling uit een ander tactisch vaatje te tappen en een penalty tussen de palen te knallen: 3-0. Zoals het aloude devies in ‘s-Hertogenbosch luidt: ‘Knokken tot je binnen kick-afstand van de try-line bent en dan schielijk eieren voor je geld kiezen.’ En toen die hendjes de lucht in!

Net als met carnaval, eindigde het feest niet al na één hoogtepunt. Sterker nog, het echte feest moest nog beginnen! Eerst was het de beurt aan de jonge Olivier Swinkels, die zich in zijn eerste seizoen bij de senioren direct tot vaste waarde op de wing heeft weten op te werken. Met één van de voor hem kenmerkende, wervelende acties, gaf hij de Bredase verdediging het nakijken. Zelfs toen hij al in het Bredase try-gebied was en de vijf punten al op het bord had kunnen zetten, stuurde Olivier nog een tegenstander het bos in met een handige sidestep. Jeugdig enthousiasme, zullen we maar zeggen. Zijn try smaakte er niet minder om: 8-0.

Daarna volgde misschien wel het hoogtepunt van deze zinderende Brabantse clash, door een prachtige try waarbij de bal bij The Dukes van hand tot hand ging. Pass op pass, offload op offload, het was een lust voor het oog. Team-Nestor Jelmer-Joep de Vries plaatste uiteindelijk de kers op de taart i.e. de bal achter de try-line. Geert Gevers, die ook deze wedstrijd weer geniale kicks produceerde, pegelde de conversie feilloos raak: 15-0.

Comfortabel de rust in, zou je zeggen, zelfs al weigerden de strijdbare Bredanaars de handdoek in de ring te gooien en kwamen zij tot een heus slotoffentief. Toch hadden The Dukes dat geweld waarschijnlijk wel het hoofd kunnen bieden, ware het niet dat er na een scrum ergens rond de Bossche vijfmeter lijn van alles mis ging. Het Vlaggenschip uit Breda (niet te verwarren met het Turfschip uit de dezelfde plaats) profiteerde slim. Ruststand: 15-5.

Na rust denderde de Bossche trein echter onverdroten verder. Een mooie driving maul vanuit een line-out werd door schrijver dezes tot try getransformeerd: 20-5.

Heel de wedstrijd waren er over en weer al irritaties geweest tussen de teams. Wellicht frustraties aan Bredase kant over het scoreverloop, afgunst omdat ze (begrijpelijkerwijs) liever ook in Den Bosch hadden gewoond, en/of een sluwe poging om The Dukes uit hun spel te halen, wie zal het zeggen?

In de eerste helft had een hoogbejaarde Bredase speler al geel gekregen wegens commentaar op de frisse jonge scheidsrechter. In het begin van de tweede helft kreeg opnieuw een BRC’er geel wegens een hoge tackle. Weer een aantal minuten later, sloeg de vlam pas echt goed in de pan. Klappen, trappen en akelige ziektes schalden over het veld. Toen het stof was opgetrokken, was Dukes twee gele kaarten rijker en (tijdelijk) twee spelers armer. De eerdergenoemde stokoude BRC’er kon, na zijn tweede gele prent, definitief inrukken. Even later pakte captain Stan Podhajski namens The Dukes ook nog geel.

Of het nu wel of niet de intentie was van Breda om Dukes 4 uit zijn spel te halen, alle vijandigheden over en weer hadden onmiskenbaar wel dat effect. De Bosschenaren lieten zich meeslepen in het geruzie en gehannes en verloren uit beeld waar het om gaat (bier). Breda profiteerde slim en bracht de spanning terug in de wedstrijd: 20-12.

Maar met debutant Laurentius-Johannes-Willibrord-Constantijn in de gelederen, wist Dukes 4 zich gelukkig op tijd te herpakken en de eindstand in een zinderende slotminuut alsnog te bepalen op: 27-12.

Ondanks alle ergernissen, treiterijtjes en schermutselingen tijdens de wedstrijd, veranderde de stemming na het laatste fluitsignaal volledig – wellicht het Kielegatse thema ‘Draoj ut is om‘ indachtig – en maakten de Bossche en Bredase mannen er een reuze gezellige boel van.

Het bleef nog lang onrustig aan de Limietlaan.

Man of the Match: Lange Bart van Rooijen
Rape Train: Jan Grielis
D’n Oetel: Geert Gevers
Natte Krant: Natte Krant

Contact

Laat uw naam, emailadres en een bericht achter en wij nemen spoedig contact met u op.

Not readable? Change text.