Wedstrijdsverslag Dukes 4: EINDELIJK WINST!

 In Nieuws Senioren

Het was een zondag als alle andere zondagen dit seizoen. Aan goede moed geen gebrek bij Dukes 4. ‘s Ochtends vanaf 9:30 uur stroomden de strijders het clubhuis binnen, klaar om weer verse een tegenstander te lijf te gaan. Een tegenstander dit keer, met wie nog niet eerder de degens waren gekruist: Purple Pigs uit Wageningen/Arnhem. Al snel volgde het nieuws dat de Pigs maar 14 man hadden weten op te trommelen. Dit stemde de Bossche harten hoopvol, zij het voorzichtig hoopvol: er was dit seizoen immers al tweemaal eerder tegen 14 man gespeeld en beide keren verloren. Geen geheid recept voor victorie dus.

Sympathiek en sportief als wij Dukes nu eenmaal zijn, stelden wij een van onze eigen spelers beschikbaar om mee te spelen met de Pigs: Geert van Wageningen/Arnhem (voorheen Van Empel). Geert speelde een verdienstelijke pot – misschien iets té verdienstelijk zelfs, getuige het feit dat Purple Pigs hem bijna tot man van de wedstrijd uitriepen.

Maar genoeg over Geert, terug naar Dukes 4. De zoektocht van coach Darren Savage op de positie van scrumhalf, bracht hem ditmaal gebracht bij een talentvolle jongeling, relatief nieuw in de rugbysport na een verleden in de nobele curlingsport: ‘Curling’ Geert van der Velden. Aan enthousiasme geen gebrek bij ‘Curling’ Geert, die zich voor de wedstrijd afvroeg of het een goed idee zou zijn als hij, in zijn eerste wedstrijd als scrumhalf, meteen al de defensie van de tegenstander zou ontredderen met een paar venijnige box kicks.

Aan een zonovergoten Limietlaan schoot Dukes 4 voortvarend uit de startblokken! Direct werd er druk gezet, en waar Dukes 4 er eerder dit seizoen nog wel eens niet in slaagde om druk om te zetten in try’s, liep dat tegen de Purple Pigs heel anders! Wie ooit heeft gezegd dat een curlinist nooit een rugbyer wordt, kan zijn mond gaan spoelen, want het duurde niet lang of de nieuwbakken scrumhalf ‘Curling’ Geert worstelde zich dwars door wat Paarse Varkens naar de tryline om zijn eerste try ooit te drukken – en The Dukes’ eerste try van de dag. Redouan kickte de conversie raak en zo stond het 7-0 voor het Formidabele Fierde.

Bingo! zou je denken.
Of: Hoppa!

Maar trouwe volgers van Dukes 4 weten dat één, of zelfs twee, try’s voorsprong dit seizoen nog geen veilige haven betekenen. Dus bleven de mannen geconcentreerd spelen. De scrums en line-outs waren een makkelijke prooi voor de Bossche voorwaartsen. Bij de line-outs heersten Dukes Stan Podhajski en later Joep de Vries zodanig in de lucht, dat er eigenlijk geen verschil meer was tussen een line-out voor The Dukes en een line-out voor Purple Pigs.

De tweede try volgde al snel en kwam van de hand van ‘Lange’ Bart van Rooijen – ook voor hem de eerste try ooit! De conversie werd helaas gemist. En hoewel de Purple Pigs dapper bleven knokken voor de wat ze waard waren, viel de rood-geel-zwarte stroom niet te stuiten. Nog voor de rust kantelde Ronald Kantelberg met de bal over de tryline en bracht de ruststand op 17-0.

Omdat als door een wonder iedereen, die zich van tevoren voor de wedstrijd had aangemeld, ook daadwerkelijk was komen opdagen, en bovendien in de eerste helft niet half Dukes 4 met blessures was uitgevallen, had coach Darren de ongekende luxe dat hij naar eigen inzicht kon wisselen. Een tactisch meesterplan ontvouwde zich. Klinkende namen uit het rijke verleden van onze Bossche Rugbyclub The Dukes kwamen tijdens en na rust het veld in. Met mannen als Joep de Vries, Bart van der Zande, Robert van Schayk en Ruud Verdaasdonk stapten zomaar decennia, zo niet eeuwen, aan rugby-ervaring binnen de lijnen. Dat doet iets met je als jonge speler.

Eeuwen zien hier op u neer

In de tweede helft borduurde The F*cking Fourth onverdroten verder op hun sterke spel. Levende legende Ruud Verdaasdonk, naar verluidt voor het laatst op een rugbyveld gesignaleerd in de lente van ’98, etaleerde met een mooie try direct de houdbaarheid van zijn klasse.

En toen begon de Grote Martijn Houben Show. Langs de lijn voelde het publiek dat er iets in de lucht hing, en sommigen begonnen al voorzichtig het lijflied van de aimabele tweederijer te neuriën, op de wijs van Dennie Christians ‘Wij zijn twee vrienden’Houben, Houben, Houben, hop, hop hop! Houben, Houben, Houben, hop, hop hop!

En ja hoor: het effect bleef niet uit. Met een listige dummy pass, gevolgd door een machtige run, denderde Martijn midden door de Paarse linies naar zijn eerste try. Het publiek stond op de banken. Houben, Houben, Houben, hop, hop hop! Houben, Houben, Houben, hop, hop hop! klonk uit iedere keel.

Maar de GMH Show was nog niet voorbij. Nog voordat de confetti was gedaald, liet Martijn al zijn tweede try noteren. Nu schalde het Houben, Houben, Houben, hop, hop hop! Houben, Houben, Houben, hop, hop hop! over de Limietlaan.

Houben, Houben, Houben, hop, hop, hop!

En, geloof het of niet, een ontketende Martijn vlocht zelfs nog een derde try in zijn lauwerkrans. Houben, Houben, Houben, hop, hop hop! daverde over de Bossche binnenstad. Flarden van het Mar(tijn)supilami lied schijnen tot in Vlijmen hoorbaar te zijn geweest. Ze hebben het er daar nog steeds over.

Achteraf bleek dat de Purple Pigs, die – laat dat nog maar eens gezegd zijn – tot de laatste seconde bleven knokken, ergens tijdens de Grote Martijn Houben Show ook nog een try en conversie hadden gescoord, door slim gebruik te maken van de variaties in snelheid en wendbaarheid binnen de Bossche backline. Het was de jongens van harte gegund, na een leuke en sportieve wedstrijd.

Met de in totaal drie conversies die kickers Redouan T. en Robert van Schayk wisten te scoren, kwam de eindstand daarmee op 41-7. De eerste overwinning van Dukes 4 in het seizoen ’19-’20! Misschien niet de beste, maar wel de meest succesvolle wedstrijd van het seizoen.

Het bleef nog lang onrustig langs de Limietlaan.

Houben, Houben, Houben, hop, hop hop…

Man of the Match: ‘Curling’ Geert van der Velden
Rape Train: Redouan T.
Natte Krant: Natte Krant
Zumba’s: ‘Curling’ Geert van der Velden en ‘Lange’ Bart van Rooijen

Alle foto’s copyright Lindie Verdaasdonk

Contact

Laat uw naam, emailadres en een bericht achter en wij nemen spoedig contact met u op.

Not readable? Change text.